Ανδρέας Αθανασούλης
Με έντονο άρωμα Ευρώπης ξεκινά απόψε η ημιτελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας. Γαλλία και Βέλγιο διασταυρώνουν τα ξίφη τους στην Αγία Πετρούπολη (21.00, ΕΡΤ1) και έχουν ραντεβού με την Ιστορία, καθώς ο νικητής θα πάρει το… εισιτήριο για τον τελικό της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης του πλανήτη.

Οι «τρικολόρ» με πιο βαριά φανέλα και μεγαλύτερη ιστορία απέναντι στο ανίκητο Βέλγιο που έχει όπλο την εκπληκτική φουρνιά ποδοσφαιριστών και τη δίψα για διάκριση Οι «τρικολόρ», με πιο βαριά φανέλα, μεγαλύτερη ιστορία και σημείο αναφοράς τον Κιλιάν Εμπαπέ, θα επιδιώξουν να επιβεβαιώσουν τα προγνωστικά που τους θέλουν φαβορί, ενώ το ανίκητο Βέλγιο με όπλο την εκπληκτική φουρνιά ποδοσφαιριστών που διαθέτει, τη δίψα για διάκριση και μπροστάρη τον Ρομέλου Λουκάκου αναζητεί την ευκαιρία να αγωνιστεί σε τελικό Μουντιάλ για πρώτη φορά στα χρονικά!

Οι Γάλλοι έχουν στο παλμαρέ τους την κατάκτηση του τροπαίου το 1998, όταν και διοργάνωσαν τη μεγάλη γιορτή, ενώ σε 15 συμμετοχές έχουν ακόμη μία δεύτερη θέση, δύο τρίτες και άλλη μία πρόκριση στα ημιτελικά, όπου κατετάγησαν τέταρτοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Από την άλλη, οι Βέλγοι γράφουν ιστορία, καθώς έχουν μόλις μία τέταρτη θέση σε 13 συμμετοχές. Έχοντας ισοφαρίσει την καλύτερη επίδοσή τους, θα προσπαθήσουν να βάλουν τα ονόματά τους με χρυσά γράμματα στο βιβλίο της ποδοσφαιρικής ιστορίας, περνώντας στο πάνθεον! Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι ο Ρομέλου Λουκάκου έχοντας σκοράρει ήδη πέντε γκολ σε τελικές φάσεις Παγκοσμίου Κυπέλλου ισοφάρισε στην πρώτη θέση της λίστας τον Μαρκ Βίλμοτς και θέλει ακόμη ένα τέρμα για να κάνει δικό του το ρεκόρ!


Ψάχνουν γκολ Εμπαπέ και Λουκάκου

Μπορεί στη Γαλλία ο σταρ να ονομάζεται Αντουάν Γκριεζμάν, όμως ο Κιλιάν Εμπαπέ σε ηλικία 17 ετών έχει κλέψει την παράσταση. Ο διασκελισμός, ο όγκος και η ικανότητα του 19χρονου φόργουορντ της Παρί Σεν Ζερμέν έχουν μετατοπίσει το σημείο αναφοράς για τους «μπλε» επάνω του.

Τα στατιστικά του Εμπαπέ

Απέναντί του, όμως, υπάρχει ένας μεγάλος σκόρερ. Ο Ρομέλου Λουκάκου με τα χαρακτηριστικά του τανκ τόσο στο ψηλό παιχνίδι όσο και με την μπάλα κάτω έχει πάρει το Βέλγιο από το χέρι και με τη βοήθεια των Αζάρ και Ντε Μπρόινε το έφτασε μέχρι τη φάση των ημιτελικών. Ήδη, ο Λουκάκου έχει σκοράρει τέσσερις φορές, είναι δεύτερος σκόρερ του τουρνουά πίσω από τον Χάρι Κέιν (6 γκολ) και είναι δύσκολο για οποιονδήποτε αμυντικό να τον σταματήσει.

Τα στατιστικά του Λουκάκου


Με Ματουιντί στην ενδεκάδα η Γαλλία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η Γαλλία πήρε την πρώτη θέση στον τρίτο όμιλο κερδίζοντας 2-1 την Αυστραλία και 1-0 το Περού, ενώ έμεινε στο 0-0 με τη Δανία, στο μοναδικό ματς του τουρνουά που ολοκληρώθηκε χωρίς σκορ. Έπειτα πέταξε εκτός συνέχειας την Αργεντινή με 4-3 στο εντυπωσιακό παιχνίδι του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ενώ για να φτάσει στην τετράδα κέρδισε με… στυλ 2-0 την Ουρουγουάη. Έτσι, διεκδικεί την επιστροφή της στον θρόνο έπειτα από 20 χρόνια.

Στο αγωνιστικό κομμάτι ο Ντιντιέ Ντεσάμπ αναμένεται να επαναφέρει στο αρχικό σχήμα τον Μπλεζ Ματουιντί που εξέτισε την ποινή του. Ο Γιορίς θα πάρει τη θέση του κάτω από τα γκολπόστ, με τους Παβάρ, Λούκας, Βαράν και Ουμτιτί στην άμυνα. Στα χαφ θα ξεκινήσουν οι Καντέ και Πογκμπά, μαζί με τον Ματουιντί, ενώ αιχμές θα είναι οι Εμπαπέ, Γκριεζμάν και Ζιρού.

Μοναδική απουσία ο Μενιέ

Από την άλλη, οι «κόκκινοι διάβολοι» θα αγωνιστούν στον δεύτερο ημιτελικό της ιστορίας τους, 32 χρόνια μετά το 2-0 από την Αργεντινή, το 1986. Η ομάδα του Ρομπέρτο Μαρτίνεθ, που προκρίθηκε στο Μουντιάλ μέσω του ομίλου της Εθνικής Ελλάδας, βρέθηκε στο 7ο γκρουπ της Ρωσίας. Με τρεις νίκες (3-0 τον Παναμά, 5-2 την Τυνησία και 1-0 την Αγγλία) πέρασε στους «16», ξεπέρασε με 3-2 την Ιαπωνία, με επική ανατροπή, πέταξε έξω τη Βραζιλία με 2-1 και… ψάχνει ομάδα να τη νικήσει! Μοναδική απουσία θα είναι ο Τομάς Μενιέ.

Ο Κουρτουά θα βρεθεί κάτω από τα δοκάρια, έχοντας μπροστά του τους Αλντερβάιρελντ, Κομπανί και Βερτόνχεν. Οι Βίτσελ και Καράσκο θα ξεκινήσουν στον άξονα, με βοήθειες από τους Τσαντλί και Φελαϊνί. Η τριπλέτα Ντε Μπρόινε, Αζάρ και Λουκάκου αναμένεται να χαλάσει το βράδυ της γαλλικής άμυνας. Πάντως, υπάρχει περίπτωση να πάρει θέση στην άμυνα ο Βερμάελεν, αντικαθιστώντας τον Φελαϊνί και στέλνοντας τον Αλντερβάιρελντ στη μεσαία γραμμή.

Η… ιστορία στα Μουντιάλ δείχνει Γαλλία

Οι δύο ομάδες έχουν συναντηθεί άλλες τρεις φορές στο παρελθόν σε μεγάλες διοργανώσεις, με τη Γαλλία να είναι η νικήτρια σε όλες. Στον πρώτο γύρο του Μουντιάλ του 1938 είχε νικήσει 3-1, στον μικρό τελικό του 1986 είχε επιβληθεί με 4-2 στην παράταση, ενώ ενδιάμεσα, στους ομίλους του Euro 1984, είχε συντρίψει το Βέλγιο με 5-0. Πάντως, το Βέλγιο στα τρία πιο πρόσφατα φιλικά δεν έχει ήττα, παρά δύο ισοπαλίες και μία νίκη στο τελευταίο ραντεβού, τον Ιούνιο του 2015, με 4-3. Συνολικά έχουν διεξαχθεί 73 μονομαχίες, με τη Γαλλία να μετρά 24 νίκες, το Βέλγιο 30 και 19 ματς να έχουν λήξει χωρίς νικητή.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Γαλλία με εξαίρεση τα ματς που κρίθηκαν στα πέναλτι έχει χάσει μόλις ένα από τα τελευταία 13 της παιχνίδια σε νοκ άουτ (10 νίκες-2 ισοπαλίες), από τη Γερμανία στον προημιτελικό του Μουντιάλ του 2014. Το Βέλγιο είναι αήττητο σε 24 σερί αγώνες μετρώντας 19 νίκες (τις επτά σερί) και 5 ισοπαλίες.

Πιθανές συνθέσεις:

Γαλλία (Ντεσάμπ): Γιορίς, Παβάρ, Λούκας, Ουμτιτί, Βαράν, Καντέ, Πογκμπά, Ματουιντί, Γκριεζμάν, Εμπαπέ, Ζιρού.

Βέλγιο (Μαρτίνεθ):
Κουρτουά, Αλντερβάιρελντ, Κομπανί, Βερτόνχεν, Σαντλί, Βίτσελ, Φελαϊνί, Καράσκο, Ντε Μπρόινε, Αζάρ, Λουκάκου.

Διαιτητής: Αντρές Κούνια (Ουρουγουάη)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης