Η έκτακτη ανακοίνωση του Αντώνη Σαμαρά, ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα ψηφίσει τα δημοσιονομικά μέτρα της κυβέρνησης, ρίχνει νερό στο μύλο της ευθείας πολιτικής σύγκρουσης τόσο με την κυβέρνηση όσο και με την εσωκομματική αντιπολίτευση.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας με το «όχι» στα μέτρα αφενός εκφράζει πλήρως τη διαφωνία του «για την πολιτική που μας οδήγησε ως εδώ και την κυβερνητική οικονομική στρατηγική αντιμετώπισης της κρίσης» και αφετέρου δεν αποδέχεται τις κυβερνητικές κατηγορίες, ότι η 6ετία της διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία είναι η αιτία του κακού.
Εκτός γραμμής ο Σαμαράς
Με τη σαφή άρνησή του να αποδεχθεί τα μέτρα στήριξης της ελληνικής οικονομίας, ο Αντώνης Σαμαράς κινείται «εκτός ευρωπαϊκής γραμμής».
Έρχεται απέναντι στο σύνολο των κεντροδεξιών ευρωπαϊκών κομμάτων (Λαϊκό κόμμα) που μετ’ επιτάσεως ζήτησαν και έλαβαν από την Αθήνα το πακέτο των σκληρών μέτρων.
Απομονώνεται ταυτόχρονα από την πολιτική Μέρκελ και μοιάζει πιο πολύ να συμπλέει με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό κόμμα, παρά με τις κεντροδεξιές δυνάμεις, που, σε όλη αυτή την περίοδο της κρίσης, έχουν λειτουργήσει αντιευρωπαϊκά και με ελάχιστη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα.
Ευθεία σύγκρουση με Μπακογιάννη
Ότι ο Αντώνης Σαμαράς και η Ντόρα Μπακογιάννη δεν έχουν κοινό σημείο πολιτικής επαφής είναι ευρέως γνωστό.
Όμως, με την πολιτική απόφαση μη στήριξης των μέτρων της κυβέρνησης, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κόβει επί της ουσίας και την τελευταία «ίνα» που ένωνε τις πολιτικές τους σχέσεις.
Τόσο ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης όσο και η Ντόρα Μπακογιάννη έχουν ταχθεί αναφανδόν και με άκρως νεοφιλελεύθερο στυλ υπέρ των μέτρων της κυβέρνησης.
Η άρνηση του Αντώνη Σαμαρά είναι «Casus Belli» στα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας. Η ρήξη είναι απόλυτη, με τον πρόεδρο του κόμματος να στέλνει το μήνυμα, ότι στη Ρηγίλλης δεν χωράνε δύο «πολιτικές γραμμές», παρά μόνο αυτή του εκλεκτού της βάσης, που, προφανώς, μετά τη μεγάλη νίκη του στις εσωκομματικές εκλογές, είναι ο Αντώνης Σαμαράς.
Με στυλ αλά Ερντογάν
Ανακοινώνοντας την απόφασή του να μην υποστηρίξει κοινοβουλευτικά τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα της κυβέρνησης, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έθεσε τη γραμμή που σκοπεύει να ακολουθήσει ως πραγματικό κόμμα εξουσίας.
Η Νέα Δημοκρατία, κατά τον κ Σαμαρά, θα κάνει ό,τι μπορεί, «για να βγούμε από την ανάγκη στήριξης του μηχανισμού και από τους όρους του, όσο γίνεται ταχύτερα».
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κινείται πλέον «σε δρόμους» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ανέβηκε στην εξουσία πρωτίστως, εξαιτίας της παρουσίας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Τουρκία.
Η εξαθλίωση που έφερε στον τουρκικό λαό η πολιτική του ΔΝΤ έδωσε προ οκταετίας τη συντριπτική εκλογική νίκη στην Ερντογάν, ο οποίος εξοστράκισε κάθε παραδοσιακό πολιτικό σχηματισμό της γείτονος.
Το μόνο κόμμα που διασώθηκε από το Βατερλώ του παλαιού πολιτικού κόσμου στην Τουρκία ήταν το παραδοσιακό κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό κόμμα, που μόλις και μετά βίας μπήκε στην εθνοσυνέλευση.
Ο Ερντογάν, ανεβαίνοντας στην εξουσία, απλώς έδιωξε το ΔΝΤ, άλλαξε το οικονομικό μοντέλο, μειώνοντας το ΦΠΑ και δίνοντας κυρίαρχο ρόλο στις επενδύσεις και στην ανάπτυξη.
Η επιτυχία του προφανής, καθώς θεωρείται ο πλέον δημοφιλής πολιτικός της Τουρκίας εδώ και δεκαετίες.
Η μεγάλη διαφορά με τον Αντώνη Σαμαρά είναι, βεβαίως, ότι ο Ερντογάν ήρθε στην εξουσία από «πολιτική παρθενογένεση», όντας παιδί των φτωχογειτονιών της Πόλης.