Όταν αναφερόμαστε σε παραβίαση των προσωπικών δεδομένων μας στο διαδίκτυο, συνήθως οι προβολείς πέφτουν στο Facebook και το σκάνδαλο με την Cambridge Analytica, όπου η εταιρεία μοιράστηκε με τρίτους προσωπικά δεδομένα των χρηστών της.
Το Facebook όμως δεν είναι η μόνη υπηρεσία που κάνει κάτι τέτοιο.
Η Google, η οποία έχει μπόλικες πληροφορίες για όποιον χρήστη χρησιμοποιεί κάποιον Gmail λογαριασμό, είτε τον Google Chrome ως browser, είτε κάποια άλλη από τις δημοφιλείς υπηρεσίες της, φαίνεται ότι αποτελεί επίσης… πηγή πληροφοριών για τρίτους.
Εκτός από το Facebook, φαίνεται ότι και η Google αποτελεί… πηγή πληροφοριών για τρίτουςΜέσω της υπηρεσίας εισόδου με έναν απλό κωδικό, έχετε πρόσβαση σε πολλαπλές υπηρεσίες της εταιρείας, αλλά ταυτόχρονα μοιράζεστε και στοιχεία σε πολλαπλές μεριές. Μία από αυτές είναι και η χρήση παράπλευρων εφαρμογών τρίτων, που μπορούν να συνδεθούν και να “συνεργαστούν” με τις εφαρμογές της Google.
Αν και η Google έχει πολύ πιο αυστηρή πολιτική όσον αφορά στην προστασία των δεδομένων και το πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτά από τρίτους, η εταιρεία και πάλι τους δίνει πρόσβαση στον Google λογαριασμό σας, συμπεριλαμβανομένων των επαφών σας και του περιεχομένου των emails σας.
Το φιάσκο με την Cambridge Analytica και το Facebook μας υπενθυμίζει πόσο σημαντικό είναι να έχουμε τον έλεγχο όλων των εφαρμογών που έχουν πρόσβαση στους λογαριασμούς μας, είτε είναι στο Facebook, είτε στις υπηρεσίες της Google.
Πέρυσι, η Google είχε υποσχεθεί ότι θα σταματήσει η σάρωση των Εισερχομένων των Gmail, με σκοπό την προώθηση προσωποποιημένων διαφημίσεων, όμως η εταιρεία ακόμα και τώρα δίνει πρόσβαση σε τρίτους σε συστηματική βάση.
Μια νέα αναφορά από την Wall Street Journal αναφέρει ότι συγκεκριμένες ρυθμίσεις στο Gmail σας μπορούν να δώσουν πρόσβαση σε τρίτους στα προσωπικά σας email και σε ευαίσθητα δεδομένα, όπως email παραληπτών και πληροφοριών που μεταφέρονται στο σώμα των emails.
Αυτό συμβαίνει διότι η Google έχει δώσει πρόσβαση σε τρίτους με σκοπό την ανάπτυξη υπηρεσιών, που συνεργάζονται με το Gmail, όπως «υπηρεσίες βασισμένες σε email», «συγκριτικά τιμών διαφόρων sites», «αυτοματοποιημένους προγραμματιστές ταξιδιών» και άλλα πολλά. Εκατομμύρια χρήστες έχουν συναινέσει σε αντίστοιχες υπηρεσίες και τα δεδομένα τους είναι προσβάσιμα από αυτές τις τρίτες υπηρεσίες.
Οι εφαρμογές αυτές απαιτούν συναίνεση των χρηστών, αλλά πολλές φορές οι χρήστες -ως είθισται- εγκρίνουν πρόσβαση σε υπηρεσίες και προϊόντα, για τα οποία δεν γνωρίζουν.
Εκπρόσωπος της Google ανέφερε στην Wall Street Journal ότι η εταιρεία εξετάζει όλες τις εφαρμογές τρίτων, που αποκτούν πρόσβαση στις υπηρεσίες τους και «εάν εμπλέκονται σε πρακτικές που δεν είναι ξεκάθαρες, τότε η Google αναλαμβάνει άμεσα δράση».
Εν αντιθέσει με το Facebook, σε αυτήν την περίπτωση δεν υπάρχουν έως τώρα στοιχεία για την κακόβουλη/κακή χρήση των δεδομένων από τρίτους, όμως η πρόσβαση κάποιου τρίτου στα προσωπικά σας email είναι, αν μη τι άλλο, ανησυχητική.
Πώς μπορείτε να απαγορεύσετε την πρόσβαση τρίτων στο Gmail σας
Φυσικά, μπορείτε να δείτε και να περιορίσετε την πρόσβαση σε όποιες εφαρμογές/υπηρεσίες σας είναι άγνωστες ή βρίσκετε ύποπτες. Δείτε παρακάτω τον τρόπο:
- Μπορείτε να πάτε στις Ρυθμίσεις / Άδειες στον Google Λογαριασμό σας εισάγοντας τα στοιχεία σας.
- Αφού μπείτε στον λογαριασμό σας, θα μπορέσετε να δείτε σε ποιες υπηρεσίες / εφαρμογές έχετε δώσει πρόσβαση.
- Μπορείτε να απαγορεύσετε την πρόσβαση σε οποιαδήποτε εφαρμογή σας φαίνεται ύποπτη ή δεν γνωρίζετε.