Τούρκος δικαστής απέρριψε την Πέμπτη το αίτημα να απαλλαγεί ο δημοσιογράφος Ντενίζ Γιουτζέλ -που έχει διπλή, τουρκική και γερμανική, υπηκοότητα- από τις κατηγορίες περί τρομοκρατικής προπαγάνδας και υποκίνησης στάσης στην πρώτη ημέρα της δίκης του, επικαλούμενος τη βαρύτητα του κατηγορητηρίου σε βάρος του.

Ο Γιουτζέλ αφέθηκε ελεύθερος από τη φυλακή όπου κρατείτο έπειτα από έναν χρόνο, τον Φεβρουάριο. Δεν ήταν παρών στο δικαστήριο, στην περιοχή Τσάλαγιαν της Κωνσταντινούπολης, στην πρώτη ακροαματική διαδικασία την Πέμπτη. Η επόμενη δικάσιμος ορίστηκε για την 20ή Δεκεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δικαστής τόνισε πως τα στοιχεία σε βάρος του Γιουτζέλ πρέπει να εξεταστούν και απαίτησε την απολογία του δημοσιογράφου, που δεν έχει επιστρέψει στην Τουρκία αφότου αποφυλακίστηκε.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του δημοσιογράφου, ο Βεϊσέλ Οκ, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι ο εντολέας του αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης ακόμη και 18 ετών.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επανεξελέγη την Κυριακή πρόεδρος της Τουρκίας από τον πρώτο γύρο των εκλογών, έχει καταφερθεί εναντίον του Γιουτζέλ επανειλημμένα, χαρακτηρίζοντάς τον τρομοκράτη και πράκτορα των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η φυλάκιση του Γιουτζέλ κι άλλων γερμανών πολιτών συνέβαλε στην επιδείνωση των σχέσεων της Γερμανίας και της Τουρκίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης