Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος, Σταυρούλα Πεταλιού
Χειροπέδες σε γνωστά και επιφανή στελέχη της δημοτικής αρχής Μεσολογγίου πέρασαν το πρωί της Τετάρτης άνδρες της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., καθώς οι συλληφθέντες φέρονται να εμπλέκονται σε μεγάλο κύκλωμα παράνομων εκδόσεων αδειών διαμονής σε αλλοδαπούς που δρούσε σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του zougla.gr, η δημοσιοποίηση της ταυτότητας των συλληφθέντων αναμένεται να προκαλέσει «σεισμό» στην τοπική κοινωνία, αφού πρόκειται για πρόσωπα υπεράνω πάσης υποψίας, με ευρεία δράση στα κοινά, τα οποία έχουν περάσει από σημαντικές θέσεις.
Για να γίνουμε όμως λίγο πιο συγκεκριμένοι, αρκεί να αναφερθεί ότι ανάμεσα στους συλληφθέντες, οι οποίοι ξεπερνούν τους 20, βρίσκονται -σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες- ένας δικηγόρος και πρώην αντιδήμαρχος του Δήμου Μεσολογγίου καθώς και ένα σημαντικό στέλεχος του Δημοτικού Συμβουλίου. Και οι δύο συλληφθέντες είχαν συμμετάσχει στις δημοτικές εκλογές με συνδυασμό που στηρίχθηκε από τη Νέα Δημοκρατία.
Ο πρώτος συνελήφθη μαζί με δύο αλλοδαπούς, προφανώς πελάτες του κυκλώματος, ενώ ο δεύτερος μετά της συζύγου του στο Τμήμα Αδειών Διαμονής Μεσολογγίου στο γραφείο Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου, λίγο μετά τις 09.20 το πρωί της Τετάρτης.
Οι αλλοδαποί συνελήφθησαν την ώρα που κατέβαλαν από 1.200 ευρώ έκαστος για τα έγγραφα νομιμοποίησής τους στην Ελλάδα.
Τους πρόδωσαν οι συνομιλίες
Καλά ενημερωμένες πηγές, μιλώντας στο zougla.gr, ανέφεραν ότι τουλάχιστον τον τελευταίο μήνα είχαν φθάσει στα γραφεία της αστυνομίας πληροφορίες που έκαναν λόγο για οργάνωση που αναλάμβανε να εκδίδει παράνομες άδειες διαμονής σε αλλοδαπούς, φυσικά με το αζημίωτο.
Ειδικότερα, η «ταρίφα» για παραποιημένα και πλαστά έγγραφα ανερχόταν σε 1.000 – 1.500 ευρώ.
Σημαντικό ρόλο στην έρευνα και στη στοιχειοθέτηση της υπόθεσης έπαιξαν συνομιλίες μεταξύ των μελών και των «πελατών» της οργάνωσης, από τις οποίες αποκαλύφθηκε ο τρόπος δράσης (modus operandi) καθώς και οι σχέσεις μεταξύ των εμπλεκομένων.
Η εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση εξελίχθηκε σε Αθήνα, Μεσολόγγι, Λευκάδα, Λάρισα, Τρίκαλα και Αλεξανδρούπολη, ενώ, όπως προαναφέρθηκε, έχουν συλληφθεί 23 άτομα, μεταξύ των οποίων 16 Έλληνες και επτά αλλοδαποί.
Όπως διαπιστώθηκε, το κύκλωμα μετέφερε αλλοδαπούς από την Αθήνα στις «φιλικές» πόλεις και κυρίως στο Μεσολόγγι, όπου τους εμφάνιζε να εργάζονται, και με τη «συνεργασία» των συλληφθέντων στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης υπέβαλλε τα σχετικά έγγραφα, τα οποία θεωρούνταν ως γνήσια και λάμβαναν τις σχετικές άδειες χωρίς να γίνονται οι προβλεπόμενοι έλεγχοι.
Τέσσερις εκ των υπαλλήλων εργάζονταν σε υπηρεσίες της Περιφέρειας, ένας σε νοσοκομείο, ενώ ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκονται και τουλάχιστον πέντε δικηγόροι. Μεταξύ των επτά αλλοδαπών που έχουν συλληφθεί είναι και πλαστογράφοι, οι οποίοι κατήρτιζαν πλαστά διαβατήρια κι άλλα δικαιολογητικά για τους ενδιαφερομένους. Με αυτά και με ψεύτικες βεβαιώσεις συμπλήρωναν τους φακέλους οι δικηγόροι του κυκλώματος και τους έστελναν για έγκριση στις Περιφέρειες εκτός Αττικής.
Ανακοίνωση από τον Δήμο Μεσολογγίου
Για την υπόθεση εξέδωσε ανακοίνωση ο Δήμος Μεσολογγίου, στην οποία αναφέρονται τα εξής:
Γίνεται γνωστό ότι οι πράξεις στις οποίες φέρεται να προέβησαν σύμφωνα με δημοσιεύματα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δύο μέλη του δημοτικού συμβουλίου, δεν έχουν σχέση με την ιδιότητά τους ως αιρετοί, ούτε με υπηρεσίες που υπάγονται στον Δήμο Ιερής Πόλης Μεσολογγίου.
Ο Δήμος αναμένει τις επίσημες ανακοινώσεις των αρμοδίων αρχών για να ληφθούν περαιτέρω αποφάσεις.