Η παχυσαρκία είναι μια επιδημία που λαμβάνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.
Περισσότεροι από 1,9 εκατ. ενήλικες είναι υπέρβαροι, έχουν δηλαδή δείκτη μάζας σώματος πάνω από 25. Την ίδια στιγμή ο καρκίνος του προστάτη είναι ο δεύτερος πιο συχνά διαγνωσμένος καρκίνος.

Πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα αναδεικνύουν μια σχέση ανάμεσα στον υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος και την επιθετικότητα του καρκίνου του προστάτη, χωρίς όμως τα ευρήματα να είναι συνεκτικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ακριβείς μηχανισμοί πίσω από τη συσχέτιση δεν είναι γνωστοί, ενώ υπάρχουν δύο διαφορετικές σχολές σκέψης: η μία υποστηρίζει το διαγνωστικό σφάλμα και η άλλη τους βιολογικούς μηχανισμούς που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Μια νέα μελέτη προσπάθησε να ρίξει περισσότερο φως χρησιμοποιώντας τη μέτρηση του ειδικού προστατικού αντιγόνου PSA.

Ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος βρέθηκε να σχετίζεται με αυξημένη κλινική σοβαρότητα του καρκίνου, ενώ οι παχύσαρκοι άνδρες είχαν μεγαλύτερους όγκους σε σύγκριση με όσους είχαν φυσιολογικό βάρος. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον ήταν το εύρημα σύμφωνα με το οποίο η διαφορά ανάμεσα στην αναμενόμενη τιμή του PSA στους παχύσαρκους άνδρες και στην πραγματική ήταν στατιστικά σημαντική και είχε ως αποτέλεσμα την υποεκτίμηση του δείκτη.

Η πρώτη ανάλυση που έκαναν οι ερευνητές έδειξε ότι οι άνδρες με δείκτη μάζας σώματος ≥35 kg/m2 είχαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης επιθετικού προστατικού καρκίνου. Όταν ωστόσο προχώρησαν σε πολυπαραγοντική ανάλυση με προσαρμοσμένο PSA, βρήκαν ότι δεν υπήρχε πια αυξημένος κίνδυνος.

Είναι, λοιπόν, πολύ πιθανό η παχυσαρκία από μονή της να μην οδηγεί στην εμφάνιση επιθετικού καρκίνου του προστάτη. Μπορεί, ωστόσο, να οδηγήσει σε μια υποεκτίμηση του PSA και κατά συνέπεια σε μια καθυστερημένη διάγνωση του καρκίνου.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης