Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι τη Δευτέρα 25 Ιουνίου, δηλαδή πέντε μέρες πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία, είχε υποβληθεί το 60% των δηλώσεων, ποσοστό το οποίο αντιστοιχεί σε 3.745.091 δηλώσεις. Δηλαδή θα έπρεπε μέχρι τις 30 Ιουνίου να υποβάλλονται 632.666 δηλώσεις κάθε μέρα, κάτι που πρακτικά είναι αδύνατο, καθώς το σύστημα δεν μπορεί να «σηκώσει» τόσο μεγάλο όγκο υποβολών.
Από την επεξεργασία των δηλώσεων αυτών προκύπτει ότι:
– Ένας στους τρεις φορολογουμένους θα πληρώσει φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το 2017, ο οποίος κατά μέσο όρο ανέρχεται σε 880 ευρώ. Συγκεκριμένα, για 1.391.405 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ. Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό σημείωμα καλούνται να πληρώσουν τον φόρο σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη λήγει στις 31 Ιουλίου, η δεύτερη στις 28 Σεπτεμβρίου και η τρίτη στις 30 Νοεμβρίου. Εκτός από τον φόρο εισοδήματος στα εκκαθαριστικά ενσωματώνονται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος, η προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος και το τέλος επιτηδεύματος, κατά περίπτωση.
– το 49,61 % των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Σε σύνολο 3.745.091 φορολογικών δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί οι 1.857.784 είναι μηδενικές.
– Για το 13,24% των φορολογουμένων ή 459.902 φορολογουμένους προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσο όρο φθάνει τα 338 ευρώ. Συνολικά το ποσό που θα επιστρέψει ή θα συμψηφίσει το Δημόσιο με άλλες οφειλές των φορολογουμένων ανέρχεται σε 167,7 εκατ. ευρώ.
Πολλοί φορολογούμενοι πριν ξεκινήσουν τη διαδικασία υποβολής της δήλωσή τους θα πρέπει να περάσουν από την εφορία. Συγκεκριμένα, το Μητρώο της Δ.Ο.Υ. τους θα πρέπει να επισκεφθούν οι φορολογούμενοι που συμπλήρωσαν το 18ο έτος της ηλικίας τους, όσοι παντρεύτηκαν ή υπόγραψαν σύμφωνο συμβίωσης το 2016, αλλά και οι φορολογούμενοι που δεν εισέπραξαν το 2017 ενοίκια από την εκμίσθωση των ακινήτων.
Οι νέοι που συμπλήρωσαν το 18ο έτος της ηλικίας τους θα πρέπει να αποκτήσουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, όσοι παντρεύτηκαν θα πρέπει να δηλώσουν την έγγαμη σχέση, όσοι υπέγραψαν σύμφωνο συμβίωσης θα πρέπει να το δηλώσουν για να έχουν την ίδια φορολογική αντιμετώπιση με τους έγγαμους, ενώ όσοι χώρισαν θα δηλώσουν τη διακοπή της έγγαμης σχέσης για να ακυρωθούν στο ηλεκτρονικό έντυπο της δήλωσης τα στοιχεία της συζύγου ή του συζύγου.
Και μόνο το γεγονός ότι από τις υπολειπόμενες φορολογικές δηλώσεις το Υπουργείο Οικονομικών πρέπει να βεβαιώσει φορολογικά έσοδα άνω των δύο δις ευρώ αποκαλύπτει το γιατί αποφασίστηκε «γενναία» παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.
Η παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων θα «σπρώξει» προς τα πίσω και μια σειρά από άλλες υποχρεώσεις:
1. Όσοι δικαιούνται το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ θα πρέπει να υποβάλουν καινούργια αίτηση προκειμένου να κριθεί η διατήρηση του δικαιώματος και με βάση τα εισοδήματα του 2017.
Η προθεσμία για την υποβολή των σχετικών αιτήσεων λήγει έναν μήνα μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, κάτι που σημαίνει ότι θα φτάσουμε στα τέλη Αυγούστου.
2. Τα ειδοποιητήρια του ΕΝΦΙΑ είναι δεδομένο πλέον ότι δεν πρόκειται να σταλούν τον Αύγουστο. Θα σταλούν τον Σεπτέμβριο και τον ίδιο μήνα θα πρέπει να πληρωθεί η πρώτη δόση μαζί με τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.
3. Κανονικά, οι δηλώσεις πόθεν έσχες θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου. Μένει να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινήσεις σχετικά με το αν θα παραμείνει η συγκεκριμένη προθεσμία ή όχι.
4. Την επόμενη δόση του επιδόματος τέκνων θα την εισπράξουν από τις 25-27 Ιουλίου όσοι κάνουν φορολογική δήλωση και έντυπο Α21 μέχρι τις 20 Ιουλίου.
Μένει να φανεί αν η παράταση στην προθεσμία υποβολής της φορολογικής δήλωσης θα παρασύρει και αυτήν τη διαδικασία.