Πτωτικά κινείται το αργό πετρέλαιο τύπου brent τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για επιπλέον παραγωγή ενός εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα μετά τη συμφωνία ανάμεσα στον ΟΠΕΚ και τους εταίρους του για αύξηση της παραγωγής.
Παρά την αύξηση, που αποσκοπούσε στο να μη μεγαλώσει περαιτέρω η ήδη μεγάλη ψαλίδα που είχε δημιουργηθεί ανάμεσα στην παγκόσμια προσφορά και ζήτηση, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι αγορές πετρελαίου θα παραμείνουν σχετικά σφικτές αυτό το έτος.
Αυτή την ώρα το brent υποχωρεί σε ποσοστό 1,23%, στα 74,62 δολάρια, ενώ αντίθετα το αμερικανικό αργό ενισχύεται κατά 0,58% στα 68,99 δολάρια το βαρέλι, κάτι που εν μέρει προκλήθηκε από μια διακοπή στην καναδική παραγωγή.
Οι τιμές αρχικά σημείωσαν μεγάλη πτώση μετά την ανακοίνωση του ΟΠΕΚ στο τέλος της περασμένης βδομάδας ότι θα αυξήσει την παραγωγή, αφού αυτό δεν φαινόταν ότι θα προκαλούσε τόσο μεγάλη αύξηση της προσφοράς όπως κάποιοι εκτιμούσαν.
Ο ΟΠΕΚ και οι εκτός ΟΠΕΚ παραγωγοί πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, έχουν από το 2017 μειώσει την παραγωγή τους σε 1,8 βαρέλια την ημέρα, προκειμένου να περιορίσουν την αγορά και να σταθεροποιήσουν τις τιμές.
«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο για το πώς θα διαμορφωθούν τα όρια. Μια απλή προσέγγιση θα ήταν να χαμηλώσουμε το όριο παραγωγής για τις χώρες που δεν παράγουν αρκετά κατά 600.000 βαρέλια την ημέρα και να το αυξήσουμε αντίστοιχα σε όσες έχουν πλεονάζουσα παραγωγή κατά 600.000 βαρέλια την ημέρα – κάτι που θα επέτρεπε την ευθυγράμμιση με τη συμφωνία», ανέφερε ο Callum MacPherson, επικεφαλής τομέα εμπορευμάτων της Investec.
«Παρόλα αυτά, φαίνεται απίθανο μέλη όπως η Βενεζουέλα να δεχθούν να μειωθεί το όριο. Αντ’ αυτού, τα όρια ενδέχεται να παραμείνουν ως έχουν, έτσι ώστε η 100% συμβατότητα να σημάνει τυπικά ένα επιπρόσθετο 1,2 εκατομμυρίων βαρελιών ανά ημέρα στην αγορά, ακόμα κ αν αυτό δεν θα ήταν εφικτό στην πράξη».
Κυρίως εξαιτίας ανυπολόγιστων διαταραχών σε μέρη όπως η Βενεζουέλα και η Ανγκόλα, η συνολική παραγωγή του πετρελαϊκού γκρουπ ήταν χαμηλότερη από την επιθυμητή, κάτι που λέγεται πως θα αντιστραφεί από αυξήσεις της προσφοράς, κυρίως από τη Σαουδική Αραβία, την ηγέτιδα χώρα του ΟΠΕΚ.
Οι αναλυτές προειδοποιούν ωστόσο ότι υπάρχει μικρή δυνατότητα για αύξηση παραγωγής μεγάλης κλίμακας.
Μετά την επίσημη συνάντηση της Παρασκευής, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε το Σάββατο, ο ΟΠΕΚ άφησε να εννοηθεί ότι θα ακολουθήσει μεγαλύτερη αύξηση παραγωγής.
«Η συνέντευξη Τύπου που έδωσαν ο ΟΠΕΚ και οι συνεργαζόμενες χώρες παρείχε μεγαλύτερη σαφήνεια ως προς την απόφαση να αυξηθεί η παραγωγή, με πρόβλεψη για επιπλέον 1 εκατομμύριο βαρέλια ανά ημέρα στην αγορά στο β’ εξάμηνο του 2018», ανέφερε η Goldman Sachs σε σημείωμά της την Κυριακή.
«Πρόκειται για αύξηση μεγαλύτερη από αυτήν που παρουσιάστηκε την Παρασκευή, ωστόσο ο στόχος είναι να σταθεροποιηθούν τα αποθέματα, όχι να δημιουργηθεί πλεόνασμα», πρόσθεσε η αμερικανική τράπεζα.
Ο Edward Bell, αναλυτής εμπορευμάτων της τράπεζας Emirates NBD του Ντουμπάι ανέφερε ότι όταν η συμφωνία της Βιέννης προεξοφλήθηκε στην αγορά, περίμενε τιμές «ενός εύρους 65-75 δολάρια το βαρέλι για το brent για το υπόλοιποι του έτους».
Η Goldman Sachs προειδοποίησε επίσης ότι «μια διακοπή στην παραγωγή πετρελαίου του εργοστασίου της Syncrude Canada θα μπορούσε να στερήσει τη βόρεια Αμερική από την παροχή 360.00 βαρελιών ανά μέρα για ολόκληρο τον Ιούλιο».
Πρόσθεσε ότι αυτό θα «επιδεινώσει το τρέχον παγκόσμιο έλλειμμα, κάτι που καθιστά ακόμη πιο αναγκαία την αύξηση παραγωγής του ΟΠΕΚ».