Την ώρα του θριάμβου του Μπαράκ Ομπάμα, ο Ρώσος πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προχώρησε σε εγκατάσταση πυραύλων στην Ευρώπη, σαν απάντηση στα σχέδια των Αμερικανών για αντιπυραυλική ασπίδα.

Μιλώντας λίγες ώρες μετά την εκλογή του νέου πλανητάρχη, ο Μεντβέντεφ ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα τοποθετήσει πυραύλους τύπου Ισκάντερ κοντά στο Καλίνινγκραντ, στα σύνορα με την Πολωνία. Αξιοσημείωτο δε είναι ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του λόγου του, δεν συνεχάρη τον Μπαράκ Ομπάμα για τη νίκη του, ούτε καν ανέφερε το όνομά του.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το συγκεκριμένο πυραυλικό σύστημα, σκοπό έχει να εξουδετερώσει, αν χρειαστεί, το αντιπυραυλικό σύστημα της Ευρώπης», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Την απόφασή του χαιρέτισαν τα μέλη της Δούμας, που χειροκρότησαν τον αρχηγό τους. Στη συνέχεια, κατηγόρησε τη Δύση ότι προσπαθεί να «περικυκλώσει» τη Ρωσία και επέκρινε τις ΗΠΑ ότι ενθάρρυναν τη «βαρβαρική επίθεση» της Γεωργίας στη Νότια Οσσετία τον Αύγουστο.        

Για την εξέλιξη αυτή, το ΝΑΤΟ εξέφρασε αργότερα την ανησυχία του και έθεσε το ερώτημα αν η εγκατάσταση ρωσικών πυραύλων στην Ευρώπη, συμφωνεί με τις διεθνείς συμφωνίες σχετικά με τους εξοπλισμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης