Συνομιλίες θα έχουν σήμερα ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στο Σαρμ ελ Σέιχ, για την επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή, ενώ οι έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων αναμένεται να αρχίσουν αυτή την εβδομάδα.

Ο Νετανιάχου, που μετέβη σήμερα στην Αίγυπτο, συνοδεύεται από τον διπλωματικό του σύμβουλο και τον υπουργό Βιομηχανίας και Εμπορίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι η κατάσταση στην ελεγχόμενη από τη Χαμάς Λωρίδα της Γάζας, η διακίνηση όπλων από τη χερσόνησο του Σινά στον παλαιστινιακό θύλακα που τελεί υπό ισραηλινό αποκλεισμό, και το αίτημα του Καΐρου να επιτρέψει το Ισραήλ την επιθεώρηση στις πυρηνικές του εγκαταστάσεις.

Επίσημη ισραηλινή πηγή ανέφερε ότι ο Νετανιάχου θα ζητήσει από τον Μουμπάρακ, μεσολαβητή επί μακρόν μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων και σημαντικό σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή, να ασκήσει πιέσεις στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς να προωθήσει τις συνομιλίες.

Εν τω μεταξύ, τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο Αμερικανός απεσταλμένος στη Μέση Ανατολή, Τζορτζ Μίτσελ, φθάνει απόψε στο Ισραήλ για μια νέα περιοδεία. Επίσης, την Τετάρτη, ο Αμπάς αναμένεται στην Αίγυπτο για επαφές με τον Αιγύπτιο πρόεδρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Αραβικού Συνδέσμου, οι ΗΠΑ εγγυήθηκαν στους Παλαιστινίους, προκειμένου αυτοί να δεχθούν να επαναλάβουν τις συνομιλίες με τους Ισραηλινούς, έστω και εμμέσως, ότι θα παγώσει το εποικιστικό πρόγραμμα. Οι συνομιλίες διακόπηκαν στα τέλη του 2008 μετά την ισραηλινή επιχείρηση “Συμπαγές Μολύβι” στη Γάζα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης