Περισσότερα από 200 ήταν τα κρυμμένα αρχαία αντικείμενα, που αποκάλυψε η πυρκαγιά που σημειώθηκε την Πέμπτη (7/6) το μεσημέρι μεταξύ των χωριών Μεγαπλάτανος και Αγία Βαρβάρα Λιβανατών.
Η έκπληξη των Πυροσβεστών της 7ης ΕΜΑΚ και του Κλιμακίου Μακρακώμης, ήταν πολύ μεγάλη, όταν στην περιοχή Προφήτης Ηλίας, στις στάχτες και τα αποκαΐδια ξεχώρισαν όμορφα αρχαία αντικείμενα που ήταν επιμελώς τοποθετημένα σε πανιά, χαρτιά εφημερίδων και σακούλες απορριμμάτων!
Άμεσα ενημερώθηκε ο Περιφερειακός Διοικητής Αρχιπύραρχος Νικόλαος Σπαής, ο οποίος μεταξύ άλλων φρόντισε να ειδοποιηθεί τόσο το Τμήμα Ασφάλειας Λαμίας, όσο και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας – Ευρυτανίας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Το έργο των Πυροσβεστών, ανέλαβαν στη συνέχεια οι άνθρωποι της Ασφάλειας που συνέχισαν τις έρευνες σε όλη την περιοχή αποκαλύπτοντας δεκάδες ακόμη αρχαία αντικείμενα. Η έκπληξη έγινε ακόμη πιο μεγάλη όταν η αρχική εκτίμηση των ειδικών τα κατέταξε όλα στο α’ μισό του 5ου αιώνα πΧ, κάτι που μεταφράζεται σε αμύθητη αξία. Και δεν αναφερόμαστε μόνο σε χρήματα, αλλά κυρίως στην ιστορική τους αξία.
«Όλη η ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας μέσα σε μερικά τετραγωνικά, τυλιγμένη σε σακούλες και εφημερίδες…», ήταν το σχόλιο ενός εκ των μαρτύρων κατά την περισυλλογή των αντικειμένων.
Τα ανυπολόγιστης ιστορικής αξίας αντικείμενα προκάλεσαν το ενδιαφέρον ανθρώπων από όλον τον κόσμο, ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε το παρακάτω δελτίο τύπου:
«Κατά την κατάσβεση της πυρκαγιάς, η οποία εκδηλώθηκε στις 7 Ιουνίου κατά τις μεσημεριανές ώρες στην περιοχή Προφήτης Ηλίας, βορείως του χωριού Μεγαπλάτανος και νότια των Λιβανατών, στην περιοχή της Λοκρίδος, ανευρέθηκε πλήθος αρχαίων αντικειμένων από άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Στερεάς Ελλάδος και από ομάδα της 7ης ΕΜΑΚ, που συμμετείχε στην κατάσβεσή της, με επικεφαλής τον κ. Νικόλαο Σπαή, ταξίαρχο πυροσβεστικής. Τα αρχαία αντικείμενα εντοπίστηκαν κρυμμένα σε θάμνους, σε έκταση 150μ. περίπου, τοποθετημένα σε πλαστικές σακούλες. Ορισμένα από τα πήλινα αντικείμενα, λόγω της φωτιάς έφεραν ίχνη αιθάλης ενώ τα περισσότερα βρέθηκαν άθικτα λόγω της έγκαιρης παρέμβασης των ανδρών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Πολλά από αυτά είχαν καθαριστεί και μερικώς συγκολληθεί επιτόπου, όπως προκύπτει από την ανεύρεση στον χώρο σχετικού εξοπλισμού.
Η πλειονότητα των αντικειμένων, που ξεπερνούν τα 200, χρονολογείται στα κλασικά χρόνια (α΄ μισό του 5ου π.Χ.). Επίσης περιλαμβάνεται σύνολο αγγείων γεωμετρικής περιόδου. Εκτός από τα αγγεία βρέθηκαν αρκετά χάλκινα ψέλια, δύο περόνες, ένα χάλκινο κάτοπτρο σε θραύσματα και πλήθος ειδωλίων, ιστάμενων ανδρικών και γυναικείων μορφών, ενώ αρκετά είναι και τα ειδώλια ζώων, χοίρων, περιστεριών κλπ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η περιοχή της Λοκρίδος πλήττεται κατά διαστήματα από λαθρανασκαφικές δραστηριότητες, για τις οποίες η ΕΦΑ Φθιώτιδος και Ευρυτανίας βρίσκεται σε ετοιμότητα. Οι Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ σε συνεργασία με τις αρμόδιες διωκτικές αρχές προβαίνουν ήδη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης και τον εντοπισμό των δραστών».
Πηγή: lamiareport.gr