Την καλύτερη μαθητική εικονική επιχείρηση βράβευσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Η μαθητική επιχείρηση «Helme.t» από τα εκπαιδευτήρια Μπουγά στην Καλαμάτα, κέρδισε το πρώτο βραβείο του εκπαιδευτικού προγράμματος Μαθητική «Εικονική Επιχείρηση», του «Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece» και το εισιτήριο για τον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό του Junior Achievement Europe, στις 16-18 Ιουλίου στο Βελιγράδι.

«Μέσα από αυτόν τον διαγωνισμό ζείτε μία τριπλή μοναδική εμπειρία. Πρώτον την εμπειρία του εξ απαλών ονύχων, πώς κανείς μαθαίνει να αναπτύσσει την προσωπικότητά του, μέσα από την οικονομική του δραστηριότητα. Το ίδιο το Σύνταγμά μας, ορίζει ότι η ανάπτυξη προσωπικότητας είναι συνταγματικώς κατοχυρωμένη θεμελιώδης αρχή και θα δείτε ότι στο άρθρο 5 παρ. 1 ορίζει την ανάπτυξη προσωπικότητας ως συμμετοχή μεταξύ άλλων και κατεξοχήν στην οικονομική ζωή της χώρας. Αυτό μην το υποτιμάτε. Αυτή η λέξη του Συντάγματος, αυτή η διατύπωση δείχνει πόση σημασία δίνει το ίδιο μας το Σύνταγμα στην οικονομική ελευθερία και γενικότερα στην επιχειρηματικότητά μας» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέχεια ο κ. Παυλόπουλος τόνισε: «Η δεύτερη εμπειρία αφορά το ευ αγωνίζεσθαι μέσα από το οποίο φτάσατε εδώ που φτάσατε, δηλαδή τους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού. Μαθαίνετε από αυτή την ηλικία ότι η διάκριση είναι θέμα υγιούς ανταγωνισμού, γιατί ο υγιής ανταγωνισμός σημαίνει ότι πρέπει να δίνουμε την ευκαιρία σε αυτόν που είναι άριστος να το αποδεικνύει. Αρκεί όμως; Κι εδώ θέλω να το παρατηρήσουμε όλοι, ιδίως όσοι διαχειριζόμαστε τις τύχες αυτού του τόπου, εδώ υπάρχει ένας βασικός κανόνας που πρέπει να θυμόμαστε όλοι. Ότι ο υγιής ανταγωνισμός οδηγεί στην αριστεία όταν δίνουμε σε όλους τους νέους ανθρώπους τη δυνατότητα να ξεκινούν από την ίδια αφετηρία. Αυτή είναι η πραγματική αρχή της ισότητας. Όλοι να έχουν τη δυνατότητα να ξεκινήσουν από την ίδια αφετηρία κι από εκεί και πέρα να αποδείξει καθένας τις ικανότητές του. Εκεί αναδεικνύεται η πραγματική αριστεία» υπογράμμισε χαρακτηριστικά για να προσθέσει: «Και θέλω να σας παρακαλέσω για κάτι, γιατί ως λαός κουβαλάμε από χρόνια ένα κακό μέσα μας, κι αυτό λέγεται φθόνος. Πρέπει να τον αποβάλουμε, πρέπει να μάθουμε να αναγνωρίζουμε στον καλύτερο ότι είναι καλύτερος. Με τον τρόπο αυτόν γινόμαστε κι εμείς καλύτεροι ως χαρακτήρες κι ο υγιής ανταγωνισμός σάς το δείχνει. Εσείς που φτάσατε μέχρι εδώ, έχετε βέβαια την ανάγκη να σας αναγνωρίσουν οι άλλοι ότι φτάσατε δικαίως μέσα από τις ικανότητές σας».

Επιπλέον ο ΠτΔ συμπλήρωσε: «Υπάρχει μία τρίτη πλευρά, η πλευρά της επιχειρηματικότητας αυτή καθ’ αυτή. Έχετε αυτήν την εμπειρία από μικρή ηλικία άσχετα αν θα γίνετε επιχειρηματίες. Έχετε αυτήν την εμπειρία να γνωρίζετε τι σημαίνει επιχειρείν. Το επιχειρείν ως τρόπος δημιουργίας είναι πολύ σημαντικό πράγμα με μία πραγματικά ελεύθερη οικονομία. Κι η ελληνική οικονομία κατά το ίδιο της το Σύνταγμα και τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον σκληρό πυρήνα, την ευρωζώνη είναι ελεύθερη οικονομία. Ο καθένας δηλαδή μπορεί οικονομικά να δημιουργήσει αρκεί να τηρεί τους κανόνες που προβλέπονται από την πολιτεία. Αντίθετα από το κράτος όπου το όργανο, του κράτους μπορεί να κάνει μόνο αυτό που προβλέπει ο νόμος, η νομιμότητα στον ιδιωτικό τομέα και στο επιχειρείν στον ιδιωτικό τομέα είναι ανάστροφη, μπορεί να κάνεις οτιδήποτε μπορείς για να αναπτύξεις την οικονομική σου δραστηριότητα, αρκεί να μην απαγορεύεται από το νόμο, αρκεί να τηρείς το νόμο. Έτσι λοιπόν η πολιτεία εδώ θέτει τις προϋποθέσεις του επιχειρείν, την εποπτεία του επιχειρείν και μέσα σε αυτό το πλαίσιο καθένας μπορεί να λειτουργήσει ελεύθερα».

Ακόμη, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε: «Με απλές λέξεις η σωστή νοοτροπία σε μία πραγματικά ελεύθερη οικονομία, είναι ότι εμπιστευόμαστε από την αρχή αυτόν που θέλει να δημιουργήσει μία επιχείρηση αρκεί να τηρεί τους κανόνες και μόνο αν αποδειχθεί ότι δεν είναι άξιος αυτής της εμπιστοσύνης υφίσταται αυτές τις κυρώσεις. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα μία από τις κακοδαιμονίες που αντιμετώπισε η χώρα μας χρόνια ολόκληρα είναι ότι συνέβαινε το αντίστροφο. Με τις προϋποθέσεις που είχαμε βάλει για το επιχειρείν, είναι σαν να λέγαμε στον επιχειρηματία -και ιδίως στον νεαρό επιχειρηματία- δεν σε εμπιστευόμαστε. Σου βάζουμε τέτοιες προϋποθέσεις ώστε σε θεωρούμε από την αρχή ύποπτο προς το επιχειρείν μέχρι να μας αποδείξεις το αντίθετο. Είναι μια στρεβλή αντίληψη, η οποία μας στοίχισε πολλά και σε επίπεδο επενδύσεων». Καταλήγοντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε: «Τώρα, σ΄αυτούς τους ορίζοντες που ανοίγονται στον τόπο μας μπροστά μας, κι αφού γίναμε σοφότεροι από τα λάθη του παρελθόντος, καιρός είναι να αντιληφθούμε τι σημαίνει ελεύθερη οικονομία, τι σημαίνει να εμπιστεύεσαι, ιδίως τους νέους ανθρώπους, για να αναπτύξουν τις δυνατότητές τους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κ. Μητσοτάκης: «Πίσω από μια καλή ιδέα κρύβεται πάντα πολύ σκληρή δουλειά και οργάνωση, συνεργασία»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης απονέμοντας το δεύτερο βραβείο υπογράμμισε: «η σημερινή εκδήλωση ανήκει σε εσάς. Πολλά συγχαρητήρια στο σωματείο επιχειρηματικότητας νέων, στους χορηγούς, στους δασκάλους, στους εθελοντές. Αλλά κυρίως σε εσάς που πήρατε αρκετό από τον πολύτιμο χρόνο σας και ξεφύγατε από τις απαιτητικές μαθητικές σας υποχρεώσεις για να ασχοληθείτε με κάτι διαφορετικό. Να σκεφτείτε έξω από το κουτί, να δοκιμάσετε, να πειραματιστείτε με το να φτιάξετε μια εικονική επιχείρηση». Ακόμη ο κ. Μητσοτάκης προσέθεσε: «Οι δεξιότητες που αποκτήσατε καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της διαδρομής θα σας είναι χρήσιμες ό,τι κι αν κάνετε στη ζωή σας. Κάποιοι από εσάς θα γίνετε επιχειρηματίες, κάποιοι δεν θα γίνετε. Μάθατε, όμως, πόσο σημαντικό είναι να εργάζεστε ως ομάδα. Να βλέπετε ότι δεν αρκεί απλά να έχει κανείς μια καλή ιδέα. Αλλά πίσω από μια καλή ιδέα κρύβεται πάντα πολύ σκληρή δουλειά και οργάνωση, συνεργασία, κατανομή ρόλων, προβολή της επιχειρηματικής σας ιδέας, δυνατότητα επικοινωνίας. Όλα αυτά είναι πολύ χρήσιμα. Και θα θυμάστε -για πάντα πιστεύω- αυτήν την πολύ όμορφη διαδρομή σας στο πλαίσιο αυτού του εξαιρετικού διαγωνισμού.

Συγχαρητήρια σε όλες και σε όλους. Είστε όλοι νικητές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δ. Μπαξεβανάκης: «Να στηρίξουμε την προσπάθεια και το όραμά των νέων για ένα μέλλον κοινωνικά βιώσιμο»

Στη συνέχεια, ο υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Δημήτρης Μπαξεβανάκης, προτού απονείμει το τρίτο βραβείο σημείωσε: «Όλοι έχετε κερδίσει, έχετε κερδίσει το σημαντικό στοιχείο της εμπειρίας και κυρίως αυτό που θα χετε ακούσει, ότι σημασία σε κάθε προσπάθεια στη ζωή έχει το ταξίδι. Κυρίως η προσπάθεια και δευτερευόντως το αποτέλεσμα. Συγχαρητήρια στο Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων που δημιούργησε αυτό το πλαίσιο που αναδεικνύει το ταλέντο, την ευρηματικότητα αλλά και την κοινωνική ευαισθησία των νέων ανθρώπων μέσα από τη συμμετοχή τους και μας βοηθούν μέσα από τις καινοτόμες ιδέες τους να τους γνωρίσουμε καλύτερα, να γνωρίσουμε εσάς παιδιά και την προσπάθειά σας να στηρίξουμε με όποιον τρόπο κι από όποια θέση ευθύνης έχει ο καθένας μας την προσπάθειά σας και το όραμά σας για το μέλλον, ένα μέλλον που όλοι θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα είναι κοινωνικά βιώσιμο κι η προσπάθειά σας αυτή θα έχει γνώμονα το κέρδος την επιχειρηματικότητα αλλά και την κοινωνική ευαισθησία, τον σεβασμό στον άνθρωπο τον σεβασμό στο περιβάλλον. Σήμερα δεν είστε όλοι εδώ αλλά είστε οι καλύτεροι ανάμεσα στους ίσους και θέλω ξανά να σας συγχαρώ όλους σας. Πολλές φορές αυτό που προβάλλεται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δεν είναι επιτυχίες όπως αυτή».

Τζ. Πάιατ: «Η δημιουργία νέας γενιάς επιχειρηματιών ηγετών, συνάδει με μια από τις προτεραιότητες της πρεσβείας των ΗΠΑ, να βοηθήσουμε την Ελλάδα στην οικονομική ανάπτυξη»

Από την πλευρά του ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, τόνισε: «Θέλω να ευχαριστήσω το υπουργείο Παιδείας που έχει αγκαλιάσει κι έχει αναγνωρίσει το έργο της Junior Achievement σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα. Το να φέρουμε την τεχνογνωσία, την καινοτομία, και την επιχειρηματικότητα μέσα στο εκπαιδευτικό σύστημα βοηθάει τους μαθητές να ετοιμαστούν καλύτερα για το μέλλον τους κι έχει αποδειχθεί κάτι χρήσιμο και στις ΗΠΑ για το εκπαιδευτικό σύστημα εκεί. Ελπίζω η συνεργασία της Junior Achievement με το υπουργείο Παιδείας να συνεχιστεί και να γίνει ακόμα καλύτερη στο μέλλον. Η αποστολή της Junior Achievement είναι να βοηθήσει να δημιουργηθεί η νέα γενιά επιχειρηματιών ηγετών στην Ελλάδα κι αυτό συνάδει και με μια από τις σημαντικές μας προτεραιότητες ως πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα, που είναι να βοηθήσουμε την Ελλάδα στην οικονομική ανάπτυξη».

Στη συνέχεια ο κ. Πάιατ επισήμανε: «Οι ΗΠΑ έχουν στρατηγικό ενδιαφέρον στην επιτυχία της Ελλάδας. Όσο δυνατότερη κι ισχυρότερη είναι η Ελλάδα τόσο καλύτερα μπορούμε να δουλέψουμε μαζί στους κοινούς μας στόχους στην περιοχή και πιστεύουμε πραγματικά, ότι για να πετύχουμε αυτόν μας τον στόχο είναι σημαντικό να επενδύσουμε στην επιχειρηματικότητα και στην καινοτομία. Έτσι συνεργαζόμαστε με πολλές ομάδες στο κομμάτι της επιχειρηματικότητας για να φέρουμε τεχνογνωσία από τις ΗΠΑ στο κομμάτι της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, σε Έλληνες μαθητές, φοιτητές και νεοφυείς επιχειρήσεις. Εσείς κι αυτά τα προγράμματα είστε το μέλλον της Ελλάδας». Καταλήγοντας προσέθεσε: «Είμαστε αυτήν τη στιγμή στη διαδικασία προετοιμασίας για την ΔΕΘ όπου τιμώμενη χώρα για το 2018 θα είναι οι ΗΠΑ και το θέμα μας θα είναι η καινοτομία. Το αμερικανικό περίπτερο στη ΔΕΘ θα παρουσιάσει εταιρείες κι οργανισμούς που αντιπροσωπεύουν τα καλύτερα παραδείγματα της αμερικανικής επιχειρηματικότητας, τεχνογνωσίας, καινοτομίας, πολιτισμού κι εκπαίδευσης. Βλέπουμε τη συμμετοχή μας στη ΔΕΘ ως έναν τρόπο, ώστε η Ελλάδα κι οι ΗΠΑ να έρθουν ακόμα πιο κοντά για περισσότερη συνεργασία μεταξύ επιχειρηματιών και νέων δημιουργικών μυαλών και πιστεύουμε ότι είναι μία ευκαιρία για την Ελλάδα να δείξει τα καλύτερα παραδείγματα από εταιρείες από καινοτομία από τεχνολογία που έχει. Οι δεξιότητες επιχειρηματικότητας που πήρατε με τη συμμετοχή σας στο πρόγραμμα είναι σημαντικές για όλη σας τη ζωή είτε γίνετε επιχειρηματίες είτε όχι, η συμμετοχή σας στο πρόγραμμα σας έχει δώσει τεχνογνωσία και δεξιότητες που θα βελτιώσουν το μέλλον σας».

Τη δεύτερη θέση κέρδισε η εταιρεία XΒand από το Κολλέγιο Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη. Την τρίτη η εταιρεία «Όμηρος – Ρίχνω Φως στον Πολιτισμό» από το 1ο ΕΠΑΛ Ασπροπύργου, ενώ την 4η θέση κατέκτησε η εταιρεία Α. FREedge από την Εκπαιδευτική Αναγέννηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης