Φανταστείτε μια αγωγή που θα έφτιαχνε τα οστά μας, θα δυνάμωνε την άμυνα του οργανισμού και θα μείωνε δραματικά τα νοσήματα όπως ο διαβήτης, η υπέρταση και ο καρκίνος.

Μερικοί ερευνητές λένε πως η θεραπεία αυτή ήδη υπάρχει, και είναι η βιταμίνη D, μια ουσία που παράγει ο οργανισμός όταν εκτεθεί στον ήλιο αλλά βρίσκεται επίσης στα ψάρια και στο ενισχυμένο γάλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεγάλο ποσοστό των ενηλίκων και των παιδιών έχουν χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης αυτής, και ίσως ένα 10% των παιδιών εμφανίζει έλλειψή της, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της Αμερικάνικης Περιοδικής Έκδοσης Κλινικής Διατροφής (American Journal of Clinical Nutrition).

Τη τελευταία δεκαετία, στην Αμερική, οι πωλήσεις της βιταμίνης αυτής αυξήθηκαν εντυπωσιακά από 40 εκατ. δολάρια στα 235 εκατ. δολάρια, με τάσεις διπλασιασμού των πωλήσεών της.

Παρά τις μελέτες που έχουν γίνει, σχετικά με τα πλεονεκτήματα στην υγεία από τη χρήση της, λίγα δεδομένα έχουμε που να αποδεικνύουν ποια είναι τα ιδανικά επίπεδά της στο αίμα και ποιοι είναι οι κίνδυνοι από τις υψηλές δόσεις στον οργανισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπάρχει, επίσης, η εντύπωση πως στις μελέτες αυτές δεν είναι η βιταμίνη που κάνει τους ανθρώπους υγιείς, αλλά το ότι στους καλά διατηρημένους οργανισμούς, με καλή διατροφή και άσκηση, η βιταμίνη αυτή απλώς βρίσκεται στα σωστά επίπεδα (στον οργανισμό μας).

Αν δηλαδή ασκείσαι, τρως καλά και εκτίθεσαι στον ήλιο, είναι φυσικό να είσαι πιο υγιής και να έχεις και τα σωστά επίπεδα βιταμίνης, σε αντίθεση με τα χαμηλά επίπεδα που θα έχει ένας κακοδιατηρημένος και ταλαιπωρημένος, με κακές διατροφικές συνήθειες, οργανισμός.

Σε μια πρόσφατα σχεδιασμένη μελέτη, που θα κρατήσει 5 χρόνια και θα παρατηρήσει 20.000 γυναίκες και άνδρες άνω των 60 ετών, ίσως απαντηθεί το ερώτημα εάν η χορήγηση υψηλών δόσεων της βιταμίνης θα μειώσει τα καρδιακά επεισόδια και τον καρκίνο στις ηλικίες αυτές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης