Του Νίκου Μαζαράκη

Γεύση από καλοκαίρι μάς επιφυλάσσει ο καιρός αυτό το Σαββατοκύριακο, αφού οι θυελλώδεις βοριάδες αλλά και η πρωινή ψύχρα των προηγούμενων ημερών θα αποτελούν από την Παρασκευή και μετά παρελθόν. Μάλιστα, η θερμοκρασία, έως και τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, θα παρουσιάζει συνεχή άνοδο και έτσι είναι πολύ πιθανό να σημειωθούν και τα πρώτα 30άρια για φέτος, στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιο αναλυτικά λοιπόν:

Η Παρασκευή, τελευταία μέρη του Απρίλη, θα είναι μία ηλιόλουστη μέρα με λίγες μόνο νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα πάνω από τις ορεινές περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν στο Κεντρικό και το Βόρειο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί και τοπικά σχεδόν θυελλώδεις 7 μπ. με τάση μικρής εξασθένησης από το απόγευμα, και στο Νότιο Αιγαίο δυτικοί – βορειοδυτικοί μέτριοι έως ισχυροί. Σχεδόν μέτριοι βορειοδυτικοί άνεμοι θα επικρατήσουν στο Ιόνιο. Οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν από 5 έως 23 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, από 7 έως 23 στην Κεντρική Ελλάδα, από 10 έως 25 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, από 11 έως 20 στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου, ενώ στο Ανατολικό Αιγαίο και στις νότιες ακτές της Κρήτης οι μέγιστες θα φτάσουν στους 21 – 23 βαθμούς Κελσίου.

Ανήμερα της Πρωτομαγιάς ο καιρός θα παραμείνει αίθριος και μόνο στα ορεινά τις θερμές ώρες της ημέρας θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Οι βοριάδες στο μεγαλύτερο μέρος του Αιγαίου θα παρουσιάσουν εξασθένηση στα 4-5 μπ. και μόνο στις Κυκλάδες τοπικά θα φτάνουν τα 6 μπ. ενώ στο Ιόνιο θα πνέουν ασθενείς. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο φτάνοντας στα βόρεια τους 24 βαθμούς, στα κεντρικά τους 24 – 25 βαθμούς, στα δυτικά και νότια τους 25 – 27 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου τους 20 – 23 βαθμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Κυριακή, ο καιρός θα είναι αίθριος σε ολόκληρη τη χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 3-5 μπ., ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κατά 1-2 βαθμούς.

Σε ό,τι αφορά στον καιρό της ερχόμενης εβδομάδας έως και την Τετάρτη, το κύριο χαρακτηριστικό θα είναι οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και η εξασθένηση των ανέμων σε όλα τα πελάγη. Την Τρίτη και την Τετάρτη είναι πολύ πιθανό τοπικά ο υδράργυρος να ξεπεράσει το μεσημέρι τους 30 βαθμούς στο εσωτερικό της Θεσσαλίας, της Στερεάς και της Πελοποννήσου. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, από τα μέσα της εβδομάδας, η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση, αλλά θα παραμείνει και πάλι σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Παράλληλα, περιορισμένη αστάθεια είναι πιθανό να εκδηλωθεί πάνω από τις ορεινές περιοχές της Ηπείρου και της Μακεδονίας το μεσημέρι και το απόγευμα της Τετάρτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης