Νέα ολοήμερη διαπραγμάτευση έχει προγραμματιστεί για αύριο με το προσωρινό σχέδιο να περιλαμβάνει διαδοχικά ραντεβού παρουσία του ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτου για τους φόρους, τα δημοσιονομικά μεγέθη, την υγεία, το δημόσιο και τον τραπεζικό τομέα.
Για το περιεχόμενο του αυριανού δημοσιονομικού ραντεβού αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι κάθε τέτοια συνάντηση αφορά το που συγκλίνουν και που αποκλίνουν οι πλευρές.
«Θα δούμε τα στοιχεία, τις νέες προβλέψεις και το πόσο κοντά είμαστε για να φτάσουμε στους στόχους. Αν υπάρχουν κάπου επιπτώσεις και προβλήματα» είπε.
Σημειώνεται ότι αύριο θα τεθεί και το θέμα των αντικειμενικών το οποίο φέρεται, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, να βρίσκεται σε καλό δρόμο.
Η «μάχη του ΕΝΦΙΑ»
Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αυτή την στιγμή δεν εξετάζεται «διόγκωση» του ΕΝΦΙΑ.
Ο φόρος σε κάθε περίπτωση θα παραμείνει στα ίδια εισπρακτικά επίπεδα, ενώ με διάφορα σενάρια θα επιδιωχθεί η εσωτερική του «ανακατανομή». Κερδισμένοι από τις επικείμενες αλλαγές φαίνεται ότι θα είναι όσοι διατηρούν ένα ακίνητο ως πρώτη κατοικία.
Ωστόσο δεν αποκλείεται να ισχύσει ποσοτικός κόφτης για τα ακίνητα με πολύ υψηλή αξία.
Το εν λόγω ποσό θα αυξάνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του ιδιοκτήτη αρχίζοντας από ένα επίπεδο βάσης για τον άγαμο, το οποίο θα αυξάνεται για τον έγγαμο αλλά και για κάθε παιδί της οικογένειας.
Τι έχουν μέχρι τώρα στο υπουργείο
Στο υπουργείο έχουν συγκεντρώσει τις προτεινόμενες νέες τιμές ζώνης από τους πιστοποιημένους εκτιμητές και συνεχίζεται η επεξεργασία τους. Νέα ολοήμερη διαπραγμάτευση έχει προγραμματιστεί για αύριο με το προσωρινό σχέδιο να περιλαμβάνει διαδοχικά ραντεβού παρουσία του ΥΠΟΙΚ για τους φόρους, τα δημοσιονομικά μεγέθη, την υγεία, το δημόσιο και τον τραπεζικό τομέα
Με βάση την έως τώρα επεξεργασία των προτεινόμενων τιμών για τις περίπου 10.000 ζώνες και τις τελευταίες πληροφορίες προκύπτουν τα εξής:
-στη δευτεροβάθμια επιτροπή για καθορισμό τιμής παραπέμπονται αυτόματα ελάχιστες ζώνες, δηλαδή λιγότερες από 300. Πρόκειται για ζώνες για τις οποίες εμφανίστηκε και υπέβαλε πρόταση τιμής μόνο ένας εκτιμητής (αντί για δυο που απαιτούνταν κατ΄ ελάχιστον) και σύμφωνα με όσα προβλέπονται στη διαδικασία παραπέμπονται αυτόματα στη δευτεροβάθμια επιτροπή. Οι ζώνες αυτές βρίσκονται κατά κύριο λόγο στην περιφέρεια
-από το όριο διαφοράς μεταξύ των προτεινόμενων τιμών που θα ορίσουν οι θεσμοί μαζί τα τεχνικά κλιμάκια του ΥΠΟΙΚ θα καθοριστεί και πόσες ακόμη ζώνες θα παραπεμφθούν στη δευτεροβάθμια επιτροπή.
Όσο χαμηλότερο είναι το όριο διαφοράς τόσες περισσότερες θα είναι οι ζώνες που θα παραπεμφθούν στη δευτεροβάθμια επιτροπή.
Έτσι, αν το όριο που θα αποφασιστεί θα είναι 5% οι ζώνες που θα παραπεμφθούν θα είναι πολλές. Αν αντίθετα είναι 50% τότε θα είναι λίγες. Αρμόδιες πηγές κάνουν λόγο για όριο διαφοράς στο επίπεδο του 30% και ανω που θα παραπέμψει στη δευτεροβάθμια επιτροπή περιορισμένο αριθμό ζωνών.
Από το ΥΠΟΙΚ επιμένουν ότι οι αυξομειώσεις που θα γίνουν στις τιμές ζώνης δεν θα προκαλέσουν μεγάλες μεταβολές στο λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ. Και αυτό διότι στον κύριο φόρο τα κλιμάκια τιμής ζώνης είναι μεγάλα (π.χ. αλλάζουν ανά 500 ευρώ) που σημαίνει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις μια μείωση ή μια αύξηση της τιμής ζώνης δεν αλλάζει τον συντελεστή υπολογισμού του φόρου.
Στο πλαίσιο αυτό, στο ΥΠΟΙΚ θεωρούν ως βασικό σενάριο για τον ΕΝΦΙΑ τη διατήρησή του στη σημερινή μορφή, δηλαδή με τους ίδιους συντελεστές και κλιμάκια. Η μνημονιακή δέσμευση, πέραν της ευθυγράμμισης των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες, είναι ο ΕΝΦΙΑ να συνεχίσει να φέρνει ετήσια έσοδα ύψους τουλάχιστον 3,2 δισ ευρώ.
Οι αλλαγές στις τιμές
Από την έως τώρα επεξεργασία των προτάσεων των πιστοποιημένων εκτιμητών προκύπτουν οι εξής αλλαγές στις τιμές ζώνης:
-αυξήσεις σε πολλές τουριστικές και παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας. Οι σημαντικότερες αυξήσεις που προτείνονται από τους εκτιμητές βρίσκονται στα Ιόνια Νησιά και το Βόρειο Αιγαίο ενώ ακολουθούν σε αυξήσεις και οι παραθαλάσσιες περιοχές της Πελοποννήσου και νοτίου Ελλάδας γενικότερα.
Για παράδειγμα, σε παραθαλάσσιες τουριστικές περιοχές της περιφέρειας με τιμές ζώνης στο επίπεδο των 600 έως 700 ευρώ προτάθηκε η αύξηση ακόμη και κατά 60%, δηλαδή στο επίπεδο των 1.000 έως 1.100 ευρώ ανά τετραγωνικό.
-αυξήσεις που σε μερικές περιπτώσεις είναι μεγάλες (π.χ. 30%) προτείνονται και στις λεγόμενες λαϊκές περιοχές των δύο μεγάλων πολεοδομικών συγκροτημάτων της χώρας (π.χ. Δυτική Αττική, Δυτική Θεσσαλονίκη)
-μειώσεις στις υποβαθμισμένες περιοχές των μεγάλων πολεοδομικών συγκροτημάτων (π.χ. Πατήσια, Κυψέλη) καθώς και σε μεγάλες περιοχές της Βορείου Ελλάδας, όπως στη δυτική Μακεδονία, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη καθώς και στη Στερεά Ελλάδα.
Πρόκειται για τιμές ζώνης που από το επίπεδο των 1.000 έως 1.200 ευρώ μειώνονται ακόμη και κατά 20% στο επίπεδο των 800 έως 900 ευρώ.
-αυξομειώσεις στις λεγόμενες μεσαίες αστικές περιοχές που με την κρίση οι εμπορικές αξίες υποχώρησαν στο επίπεδο των αντικειμενικών (π.χ. τιμές ζώνης από 1.400 έως 2.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο).