Αντίθετος σε τροπολογία, την οποία… συνυπογράφει εμφανίστηκε αιφνίδια ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς.
Η επίμαχη τροπολογία ψηφίστηκε χθες.
Ωστόσο ο κ. Παππάς αναφερόμενος στην επιβολή του φόρου 2% σε ταμπλέτες/κινητά εξέφρασε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter την αντίθεσή του.
«Η επιβολή του τέλους του 2% σε τάμπλετ/κινητά πρέπει να επανεξεταστεί» αναφέρει σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο Νίκος Παππάς.
Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης μάλιστα συμπληρώνει ότι:
«Είναι σημαντικό να υπάρχει εύλογο τίμημα για τα πνευματικά δικαιώματα αλλά χωρίς να προκαλούνται επιπλέον αχρείαστα προβλήματα ιδίως σε μία περίοδο που θέλουμε ο κόσμος να εξοικειωθεί με τις νέες τεχνολογίες».
Πρόκειται για τροπολογία του υπουργείου Πολιτισμού η οποία κατατέθηκε στη Βουλή στις 15 Μαΐου και ψηφίστηκε χθες και φέρει τις υπογραφές των Νίκου Παππά, Σταύρου Κοντονή, Ευκλείδη Τσακαλώτου, Λυδίας Κονιόρδου και Κ. Παπανάτσιου, μέσω της οποίας μπαίνει νέος ψηφιακός φόρος 2% σε κινητά, τάμπλετ, αλλά και ηλεκτρονικούς υπολογιστές, υπέρ των δικαιούχων πνευματικών έργων.
Χθες, σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας, (ΣΕΠΕ) εξέφραζε την έντονη αντίθεσή του στο νόμο για την εύλογη αμοιβή των πνευματικών δικαιωμάτων επισημαίνοντας τις σοβαρές συνέπειες που θα επιφέρει.
Σύμφωνα με τον ΣΕΠΕ «όπως απεδείχθη με έρευνα και ειδική μελέτη που διεξήχθη, με τη σύμφωνη γνώμη και του Υπουργείου Πολιτισμού, προέκυψε πως το νέο “ψηφιακό” τέλος επιφέρει επιβάρυνση 24 φορές μεγαλύτερη από τις πιθανές προκληθείσες απώλειες.
Αγνοώντας τα δεδομένα της μελέτης και παρά τις διαβουλεύσεις με την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και τη δέσμευση για δίκαιη τροποποίηση της διάταξης, το αρμόδιο Υπουργείο δεν προέβη σε καμία βελτιωτική αλλαγή της τροποποίησης.
Αντιθέτως, πέραν της πρόσθετης επιβάρυνσης 2% επί της αξίας σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, smartphones και tablets, επιβάλλεται επιπλέον, επιβάρυνση 6% για ηλεκτρονικές συσκευές εγγραφής ήχου και εικόνας και για ηλεκτρονικούς αποθηκευτικούς δίσκους άνω των 4GB.
Επιβάρυνση η οποία έρχεται σε ευθεία αντίθεση και με την έμφαση που δίνει ο πρωθυπουργός στον κεντρικό στρατηγικό ρόλο της ψηφιακής τεχνολογίας στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, κομβικό σημείο για την έξοδο από την κρίση».