Την παρθενική του πτήση πραγματοποίησε το πρώτο μαχητικό F-35 πέμπτης γενιάς της Τουρκίας με Αμερικανό πιλότο, σύμφωνα με την εφημερίδα «Hürriyet».

Το πρώτο μαχητικό F-35 πέμπτης γενιάς της Τουρκίας, σύμφωνα με τον τουρκικό ιστότοπο kokpit.aero, είναι έτοιμο προς άμεση παράδοση, παρά τις αντιδράσεις στο αμερικανικό Κογκρέσο. Η Τουρκία βρίσκεται στις χώρες που συμμετείχαν στη συμπαραγωγή του συγκεκριμένου αεροσκάφους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πτήση του αυτή είναι μέρος του τελικού σταδίου δοκιμής, πριν συμπεριληφθεί στο οπλοστάσιο της Άγκυρας.

Τα πρώτα μαχητικά θα πάνε στη βάση της Μαλάτειας, ενώ η παράδοση -ως γνωστόν- θα γίνει στις 21 Ιουνίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Tο F-35 ενσωματώνει χαρακτηριστικά χαμηλής παρατηρησιμότητας που το κάνουν δύσκολο να εντοπιστεί από αντίπαλα αεροσκάφη ή ραντάρ (stealth) περιορίζοντας έτσι τη δυνατότητα του αντιπάλου να επιτεθεί ή να αμυνθεί αποτελεσματικά. Διαθέτει εσωτερικές αποθήκες οπλισμού προκειμένου να μην προσμετράται το ίχνος ραντάρ του οπλισμού στο συνολικό ίχνος του αεροσκάφους. Βέβαια το F-35 δύναται να φέρει οπλισμό και εξωτερικά, θυσιάζοντας έτσι όμως ως έναν βαθμό τη χαμηλή του παρατηρησιμότητα.

Το F-35 φέρει το ραντάρ AN/APG-81, τύπου AESA, το οποίο θεωρείται κορυφαίων επιδόσεων. Επίσης, διαθέτει το συστήματα στόχευσης EOTS και το σύστημα προειδοποίησης AN/AAS-37. Αυτά σε συνδυασμό με τους προηγμένους αισθητήρες δίνουν στον πιλότο μια εξαιρετική εικόνα του πεδίου μάχης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης