«Σε λίγα λεπτά», είπε χθες το απόγευμα στο πολυαναμενόμενο μήνυμά του ο Τραμπ, «θα υπογράψω ένα προεδρικό διάταγμα για την έναρξη της επαναφοράς των κυρώσεων των ΗΠΑ ενάντια στο ιρανικό καθεστώς. Θα επιβάλλουμε το ύψιστο επίπεδο οικονομικών κυρώσεων. Οποιαδήποτε χώρα βοηθά το Ιράν στην αναζήτηση πυρηνικών όπλων, θα μπορούσε να υποστεί επίσης σκληρές κυρώσεις από τις ΗΠΑ».

Η απόσυρση από τη συμφωνία συνεπάγεται την επαναφορά όλων των κυρώσεων που είχαν αρθεί το 2015. Πέραν αυτών ο Τραμπ προανήγγειλε την επιβολή και νέων μέτρων κατά της Τεχεράνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αιτιολογώντας την απόφασή του ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για μια «φρικτή συμφωνία» που ωφελεί μόνον το Ιράν.

«Ολέθριο λάθος»

Ο γερμανικός πολιτικός κόσμος καταδίκασε σχεδόν ομόφωνα την απόφαση του Αμερικανού προέδρου ως κοντόφθαλμη, άστοχη και ανεύθυνη. Λίγα δευτερόλεπτα μετά την ανακοίνωση, ο πολιτικός των γερμανών Πρασίνων Νουριπούρ έγραψε στο twitter: «Ο Τραμπ έκανε ένα ολέθριο λάθος». Και πρόσθεσε ότι ήρθε η ώρα να δράσει η Ευρώπη προκειμένου να αποτραπεί ο πυρηνικός εξοπλισμός στη Μέση Ανατολή αλλά και η επανέναρξη του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

«Οι Ευρωπαίοι πρέπει να διασώσουν ό,τι απέμεινε», έγραψε λίγο αργότερα ο γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών Ροτ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εν ονόματι και της Γερμανίας και της Μεγάλης Βρετανίας ο γάλλος πρόεδρος Μακρόν εξέφρασε τη βαθιά του λύπη για την απόφαση Τραμπ. Σε κοινή ανακοίνωση των τριών χωρών αναφέρεται ότι «από κοινού τονίζουμε ότι συνεχίζει να μας δεσμεύει η συμφωνία». Βερολίνο, Παρίσι και Λονδίνο τάσσονται υπέρ της διατήρησης της συμφωνίας και προτίθενται να συνεργαστούν από κοινού με όλες τις υπόλοιπες χώρες προκειμένου να διαφυλαχτεί η συμφωνία. «Αυτό συμπεριλαμβάνει τα οικονομικά προνόμια που προβλέπει η συμφωνία για τον ιρανικό λαό», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση. Μέρκελ, Μακρόν και Μέι είχαν συντονίσει τις θέσεις τους τηλεφωνικά ήδη πριν προλάβει να πάρει θέση ο Τραμπ μπροστά από τις κάμερες.

Πηγή: DW

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης