Αρνητική για τα Σκόπια αναμένεται να είναι η ετήσια έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ένταξη της γειτονικής χώρας στην ΕΕ που θα δημοσιευτεί την Τετάρτη.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η Επιτροπή θα αποφανθεί ότι δεν είναι σε θέση να εισηγηθεί στο Συμβούλιο της ΕΕ ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, λόγω πολλών αρνητικών εξελίξεων και αστάθειας στο εσωτερικό της χώρας κατά τον τελευταίο χρόνο.
Ειδικότερα, η έκθεση θα επισημαίνει τα επεισόδια που σημειώθηκαν στις βουλευτικές εκλογές της ΠΓΔΜ τον περασμένο Ιούνιο, τον περιορισμένο πολιτικό διάλογο μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης αλλά και τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν στο δικαστικό και το διοικητικό τομέα.
Σχετικά με τις σχέσεις των Σκοπίων με την Ελλάδα και το ζήτημα της ονομασίας, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η έκθεση της Επιτροπής θα αναφέρεται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου, περί της «καίριας σημασίας προώθησης σχέσεων καλής γειτονίας και εξεύρεσης αμοιβαίως αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας».
Αντικατάσταση του Σκοπιανού διαπραγματευτή
Τον διαπραγματευτή για το ζήτημα του ονόματος, πρέσβη Νίκολα Ντιμιτρόφ αντικατέστησε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.
Όπως ανέφερε στη Βουλή της ΠΓΔΜ, η αντικατάσταση έγινε προκειμένου να ξεπεραστεί η «αστεία κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η “Δημοκρατία της Μακεδονίας” στις διαπραγματεύσεις για την εκκρεμότητα της ονομασίας, όπου η χώρα αντιπροσωπεύεται με δύο εκπροσώπους και δημιουργείται η εντύπωση ότι η χώρα δεν έχει ενιαία θέση στο θέμα της ονομασίας».
Στη θέση του κ. Ντιμιτρόφ τοποθετείται ο κ. Μάρτιν Πρότογκερ, διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι.
ΠΓΔΜ: Ψήφισμα για εθνική στρατηγική
Η Βουλή της ΠΓΔΜ με 93 ψήφους υπέρ και μια κατά, ενέκρινε ψήφισμα για το θέμα της ονομασίας.
Το ψήφισμα καλεί στην ταχύτερη δυνατή διαμόρφωση μίας κρατικής στρατηγικής για την διευθέτηση της εκκρεμότητας της ονομασίας της χώρας: «η ζητούμενη κρατική στρατηγική θα πρέπει να διαφυλάσσει τα υψηλότατα κρατικά και εθνικά συμφέροντα της χώρας, την ταυτότητα του “μακεδονικού” έθνους, τη γλώσσα, την ιστορία, τον πολιτισμό».
Κατά τη διαμόρφωση αυτής της στρατηγικής, αναφέρεται στο ψήφισμα, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι απόψεις των πολιτικών κομμάτων αλλά και οι απόψεις ειδικών και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που ασχολούνται με τη διεθνή πολιτική.
Το ψήφισμα καλεί επίσης τους αρμόδιους κρατικούς θεσμούς να καταβάλουν εντονότερη διπλωματική προσπάθεια, εντός και εκτός της χώρας, με στόχο τη διασφάλιση των ζωτικών συμφερόντων και στρατηγικών στόχων της ΠΓΔΜ.