Μία απόφαση που προκάλεσε αίσθηση στον κόσμο της διανόησης και του πολιτισμού έλαβε σήμερα η Σουηδική Ακαδημία, αρμόδια για την απονομή των βραβείων Νόμπελ. Η Ακαδημία ανακοίνωσε ότι δεν θα απονείμει εφέτος το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, στη σκιά της κρίσης που ξέσπασε από την αποκάλυψη σεξουαλικού σκανδάλου στους κόλπους της.

Η Ακαδημία ενημέρωσε ότι ο νικητής του 2018 θα ανακοινωθεί το επόμενο έτος μαζί με εκείνον του 2019. Η απόφαση για αναβολή της απονομής ανακοινώθηκε στις 09.00, έπειτα από ευρεία σύσκεψη την Πέμπτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Σουηδική Ακαδημία εφέτος βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα έπειτα από τις μαρτυρίες 18 γυναικών, oι οποίες υποστηρίζουν ότι είχαν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση ή βίαιες επιθέσεις από τον φωτογράφο Ζαν-Κλοντ Αρνό, σύζυγο της Ακαδημαϊκού, ποιήτριας και δραματουργού Καταρίνα Φρόστενσον. Ο Αρνό κατηγορήθηκε επίσης για τη διαρροή ονομάτων επτά πρώην νικητών των βραβείων.

Η Φρόστενσον μετά τις καταγγελίες αποχώρησε από τη Σουηδική Ακαδημία. Ο Αρνό αρνείται τις κατηγορίες τόσο περί σεξουαλικής παρενόχλησης όσο και περί διαρροής των ονομάτων.

Έξι από τα 18 μέλη της Ακαδημίας παραιτήθηκαν από τη στιγμή που ήρθε στο φως το σκάνδαλο στα τέλη του περασμένου χρόνου, ενώ δύο άλλα μέλη δεν συμμετέχουν στο έργο της Ακαδημίας για άλλους λόγους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαμαρτυρία έξω από τη Σουηδική Ακαδημία μετά την αποκάλυψη του σεξουαλικού σκανδάλου

Η Σουηδική Ακαδημία ανέφερε σε ανακοίνωσή της, τον περασμένο μήνα, ότι βιώνει μια σοβαρή κρίση και παραδέχτηκε ότι η εμπιστοσύνη στον θεσμό έχει κλονιστεί. Άλλα σουηδικά ιδρύματα απονέμουν τα βραβεία Νόμπελ Επιστημών, ενώ οι νικητές του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης επιλέγονται από μια νορβηγική επιτροπή.

«Η κρίση στη Σουηδική Ακαδημία έχει επηρεάσει αρνητικά τα βραβεία Νόμπελ. Η απόφαση υποδηλώνει τη σοβαρότητα της κατάστασης και θα βοηθήσει να διασωθεί το μακρόχρονο κύρος του θεσμού. Η αναβολή της απονομής των συγκεκριμένων βραβείων δεν θα επηρεάσει τις υπόλοιπες (σ.σ.: απονομές)» ανέφερε σήμερα ο πρόεδρος του Δ.Σ., Carl-Henrik Heldin.

Ο Heldin πρόσθεσε ότι το Ίδρυμα Νόμπελ αναμένει η Ακαδημία «να κάνει ό,τι είναι δυνατόν», έτσι ώστε «να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της».

«Τα ενεργά μέλη της Σουηδικής Ακαδημίας γνωρίζουν ότι η σημερινή κρίση εμπιστοσύνης δημιουργεί την υποχρέωση μακράς και ενεργητικής εργασίας μεταρρύθμισης» σχολίασε ο Άντερς Όλσον, ασκών χρέη ισόβιου γραμματέα, στην ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα.

«Θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να μας δοθεί χρόνος για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης πριν από τον ορισμό του επόμενου βραβευόμενου. Και αυτό από σεβασμό για τους προηγούμενους και μελλοντικούς βραβευόμενους» πρόσθεσε.

Αριστερά: Ζαν-Κλοντ Αρνό. Δεξιά: Καταρίνα Φρόστενσον

Λίγα λόγια για τη Σουηδική Ακαδημία

Η Σουηδική Ακαδημία είναι μια από τις Βασιλικές Ακαδημίες της Σουηδίας. Η ίδρυσή της χρονολογείται το 1786 από τον βασιλιά Γουσταύο Γ’. Στόχος της είναι η προαγωγή της σουηδικής γλώσσας. Από το 1901, τα ισόβια μέλη της λαμβάνουν κάθε χρόνο την απόφαση για το ποιος θα είναι ο νικητής του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας, προς τιμήν του δωρητή Άλφρεντ Νόμπελ.

Η απονομή των βραβείων Νόμπελ σπανίως αναβάλλεται ή ματαιώνεται. Η τελευταία φορά που το Νόμπελ Λογοτεχνίας δεν απονεμήθηκε ήταν το 1943, στο απόγειο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Μεταξύ των βραβευθέντων με Νόμπελ Λογοτεχνίας είναι οι Μπομπ Ντίλαν (2016), Ντόρις Λέσινγκ (2007) και Σάμιουελ Μπέκετ (1969).

H ανακοίνωση της Ακαδημίας στο Τwitter

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης