Την ελληνική απάντηση στο «στρατηγικό βάθος» της θεωρίας του νέο-οθωμανισμού του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεχμέτ Νταβούτογλου, δίνει με το νέο του βιβλίο ο καθηγητής Νίκος Κοτζιάς που φέρει τον τίτλο: «Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας στον 21ο αιώνα» και υπότιτλο «Για μια ενεργητική, δημοκρατική, πατριωτική εξωτερική πολιτική στην εποχή της παγκοσμιοποίησης».

Το βιβλίο του κ. Κοτζιά δεν περιέχει μια πρόταση, αλλά μια συνολική στρατηγική «ελληνικών οριζόντων» για την παρουσία, τη δράση, την ανάπτυξη και τη διαχείριση ενός αναξιοποίητου εθνικού κεφαλαίου, όπως είναι η γεωστρατηγική θέση της χώρας, την οποία πολλοί σκόπιμα υποβαθμίζουν, η ιστορία και οι δυνατότητες που μπορούν να γίνουν πανίσχυρα όπλα, υπό την προϋπόθεση ότι κάποιοι θα εργαστούν για αυτό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Κοτζιάς, με την ισχύ της ανεξάρτητης σκέψης του, με την πολύχρονη εμπειρία του στο ΥΠΕΞ ως σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου, αλλά και με την επιστημονική του επάρκεια, αφού μελέτησε επί μακρόν τη διεθνή συμπεριφορά της Άγκυρας και ειδικότερα τη συμπεριφορά της στο Αιγαίο, καταλήγει σε μια συνολική στρατηγική πρόταση για τους «ελληνικούς ορίζοντες», προτείνοντας μια σχεδιασμένη στρατηγική για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων. Αναλύει με σαφήνεια και επάρκεια τα αδύνατα σημεία του «στρατηγικού βάθους» και εισηγείται συγκεκριμένες πολιτικές για την προώθηση των εθνικών συμφερόντων στο ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον.

Το βιβλίο δεν περιορίζεται στην Τουρκία. Αντιθέτως, κινείται σε έναν τεράστιο γεωγραφικό χώρο, από την ΕΕ, τις ΗΠΑ, τα βαλκάνια, την Ασία, τη Μ. Ανατολή, συνδυάζοντας τα επιστημονικά και πολιτικά εργαλεία, για να καταλήξει σε ευχάριστα (μέσα στη μαυρίλα που περνάμε) συμπεράσματα για τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που πρέπει να εκμεταλλευθεί η χώρα.

Η παρουσίαση του βιβλίου θα αποτελέσει και πολιτικό γεγονός πρώτης γραμμής. Θα γίνει στις 27 Μαΐου στο κτήριο της παλιάς Βουλής και θα μιλήσουν ο πρόεδρος της ΝΔ, Α. Σαμαράς, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Α. Τσίπρας, και ο υπουργός Επικρατείας, Χ. Παμπούκης. Συντονιστής των ομιλιών θα είναι ο διευθυντής της Ελευθεροτυπίας, Β. Παναγόπουλος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης