Tο ενδεχόμενο «να βάλει στο ράφι» τα σχέδια που θα ανάγκαζαν τις τράπεζες να βάλουν στην άκρη περισσότερα χρήματα για να αντιμετωπίσουν τα υφιστάμενα μη εξυπηρετούμενα δάνεια εξετάζει η ΕΚΤ, μετά την κριτική που δέχθηκε.

Οι κατευθυντήριες γραμμές που αναμένονταν έως τον Μάρτιο, είχαν παρουσιαστεί σαν “κλειδί” του σχεδίου της ΕΚΤ να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 759 δισ. ευρώ, που επιβαρύνουν τις τράπεζες της Ευρωζώνης, ειδικότερα στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιταλία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ΕΚΤ τώρα εξετάζει το αν περαιτέρω πολιτικές αναφορικά με τα παλιά μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι απαραίτητες “ανάλογα με την πρόοδο που έχουν έχουν κάνει μεμονωμένα οι τράπεζες” δήλωσε εκπρόσωπος της κεντρικής τράπεζας.

Πρόσθεσε ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη κάποια απόφαση και ακόμη αξιολογούνται τα επόμενα βήματα.

Πηγές της ΕΚΤ που μίλησαν στο Reuters είπαν πως αν οι κανονισμοί δεν προχωρήσουν, οι αρμόδιες εποπτικές αρχές θα αναζητήσουν τρόπους ώστε να συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις στις τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, χρησιμοποιώντας τις υπάρχουσες δυνατότητές τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το δ.σ. του SSM θα συζητήσει το θέμα στη συνεδρίασή του τον επόμενο μήνα, με την τελική απόφαση αν αναμένεται τον Ιούνιο, ανέφερε μία από τις πηγές.

Το να “καθαρίσουν” οι ισολογισμοί των τραπεζών από τα “τοξικά” περιουσιακά στοιχεία που κληρονόμησαν από τη χρηματοπιστωτική κρίση, είναι προϋπόθεση ώστε χώρες όπως η Γερμανία να συμφωνήσουν σε μια κοινή στην Ευρωζώνη εξασφάλιση των τραπεζικών καταθέσεων.

Όμως η ΕΚΤ, συνάντησε αντιδράσεις σε μια σειρά ξεχωριστών κατευθυντήριων γραμμών για δάνεια που θα “κοκκινήσουν” στο μέλλον από πολλά μέλη της Ευρωβουλής, και συγκεκριμένα από την Ιταλία, καθώς και λομπίστες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτές οι οδηγίες δίνουν στις τράπεζες περιθώριο επτά ετών για να φροντίσουν για τα νέα κόκκινα δάνεια που έχουν εγγυήσεις και δύο για αυτά που δεν έχουν.

Το αρχικό σχέδιο της ΕΚΤ προέβλεπε την εφαρμογή παρόμοιων κατευθυντήριων γραμμών στα συσσωρευμένα υπάρχοντα κόκκινα δάνεια, αλλά αυτό τώρα φαίνεται ολοένα και λιγότερο πιθανό, ανέφεραν πηγές της κεντρικής τράπεζας.

Οι ευρωβουλευτές έχουν αντιδράσει στο να καταπατήσει η ΕΚΤ τη δικαιοδοσία τους, υιοθετώντας κανόνες που αφορούν όλες τις τράπεζες, αντί να ασχολείται με μεμονωμένες περιπτώσεις.

Τελικά, αυτοί οι κανόνες αυτοί για τον αποκαλούμενη “ροή” των μη εξυπηρετούμενων δανείων παρουσιάστηκαν σε μια πιο ήπια εκδοχή τον προηγούμενο μήνα.

Αλλά μελέτη της ΕΚΤ για την αξιολόγηση του αντίκτυπου της εφαρμογής των κανόνων για το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, ανέδειξε τους κινδύνους για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ο SSM, που επισήμως είναι χωριστός από την υπόλοιπη ΕΚΤ, είχε καταλήθξει σε ένα πιο ήπιο αποτέλεσμα, υποθέτωντας ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν να μειώνουν τον όγκο των κόκκινων δανείων, όπως έκαναν τα προηγούμενα δύο χρόνια.

Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της πίεσης από την ΕΚΤ, καθώς και από την ανοδική πορεία της οικονομία στην Ευρωζώνη, που βοήθησε τους δανειολήπτες, αλλά προσέλκυσε και αγοραστές για τα δάνεια αυτά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης