Η Μιανμάρ δέχθηκε να επιτρέψει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επισκεφθεί τη χώρα έπειτα από μήνες που προέβαλλε αντίσταση, όμως χωρίς να ξεκαθαρίσει αν οι πρέσβεις του οργανισμού θα μπορέσουν να μεταβούν στην πολιτεία Ραχίν.

Σχεδόν 700.000 μουσουλμάνοι Ροχίνγκια που ζούσαν στη δυτική Μιανμάρ, χώρα όπου στην πλειονότητά τους οι κάτοικοι είναι βουδιστές, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους από τον Αύγουστο και να καταφύγουν στο Μπανγκλαντές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας είχε ζητήσει να επισκεφθεί τη χώρα τον Φεβρουάριο, όμως η κυβέρνηση της Μιανμάρ είχε απαντήσει ότι «δεν είναι καλή στιγμή».

Ο Περουβιανός πρέσβης Γκουστάβο Μέσα- Κουάντρα, ο οποίος ασκεί χρέη προέδρου του Συμβουλίου, επεσήμανε ότι οι λεπτομέρειες της επίσκεψης δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί και κυρίως αν το Συμβούλιο θα μπορέσει να μεταβεί στην πολιτεία Ραχίν.

«Προφανώς μας ενδιαφέρει η πολιτεία Ραχίν» τόνισε ο Μέσα-Κουάντρα. «Δεν υπάρχει τίποτε καλύτερο από μια επίσκεψη στο σημείο για να κατανοήσουμε» την κατάσταση, πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας πρόκειται επίσης να επισκεφθεί τον καταυλισμό των προσφύγων Ροχίνγκια στο Κοξ Μπαζάρ του Μπανγκλαντές, χωρίς να έχει ανακοινώσει την ημερομηνία της επίσκεψης.

Η Μιανμάρ διαψεύδει κατηγορηματικά τις κατηγορίες περί εθνοκάθαρσης των Ροχίνγκια, υποστηρίζοντας ότι απλώς αντέδρασε στις επιθέσεις που εξαπέλυσαν μουσουλμάνοι αντάρτες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης