Με καθυστέρηση ενός μηνός, κάτω από τον καταγάλανο ουρανό του Μόντρεαλ, γιόρτασαν χθες οι Ελληνοκαναδοί την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου με μια μεγαλειώδη παρέλαση στην Λεωφόρο Ζαν Ταλόν. Το «παρών» έδωσε ο δήμαρχος του Μόντρεαλ, Ζεράλντ Τραμπλαί, με άλλους πολιτικούς του Καναδά και του Κεμπέκ, όπως και διάφοροι παράγοντες της ομογένειας.

Οι τρεις γενιές των Ελλήνων της πόλης παρήλασαν με περηφάνεια για την εθνική καταγωγή τους, αποτίοντας φόρο τιμής στους προπάτορες του ’21, που σήκωσαν το λάβαρο της Επανάστασης ελευθερώνοντας την πατρίδα. Ρίγη εθνικής συγκίνησης συνεπήραν το πλήθος των Ελλήνων, που συνέρρευσαν απ’ όλα τα μέρη του Μόντρεαλ για να θαυμάσουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους στο βηματισμό της εθνικής μνήμης. Περί τα 3.000 άτομα, μαθητές, παλαίμαχοι του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αντιστασιακοί και μέλη των εθνικοτοπικών συλλόγων έλαβαν μέρος στην παρέλαση, όπου έσμιξαν όλες οι ηλικίες φορώντας παραδοσιακές ενδυμασίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την παρέλαση παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, η γενική πρόξενος της Ελλάδας στο Μόντρεαλ Μαρία Καρνούτσου,ο δήμαρχος του Μόντρεαλ Ζεράλντ Τραμπλαί, ο πρέσβης της Ελλάδας στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) Χάρης Μάνεσης, ο ομοσπονδιακός βουλευτής Τζάστιν Τρουντό, ο επαρχιακός βουλευτής Τζέρυ Σκλαβούνος, ο γερουσιαστής Λέο Χουσάκος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Έλεν Φωτόπουλος και Μαίρη Ντέρος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μπίλυ Μπαλαμπάνος και άλλοι πρόεδροι κοινοτήτων και εθνικοτοπικών συλλόγων.

πηγή: ΑΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης