Η νίκη του Βλαντίμιρ Πούτιν στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής είναι αδιαμφισβήτητη. Με ποσοστό άνω του 76% σημείωσε την καλύτερη εκλογική επίδοση της καριέρας του, χωρίς βέβαια ουσιαστικούς αντιπάλους.

Το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στη Ρωσία, χθες Κυριακή, δεν χωρεί καμία αμφισβήτηση. Με ποσοστό άνω του 76% (συγκεκριμένα 76,7%) o Βλαντίμιρ Πούτιν, που για πρώτη φορά εξελέγη πρόεδρος της Ρωσίας πριν από 18 χρόνια, αναδείχθηκε για τέταρτη φορά στον προεδρικό θώκο για τα επόμενα έξι χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2024.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή η καταμέτρηση έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, αν και ήδη η αξιοπιστία των αποτελεσμάτων δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη, όπως εκτιμούν διεθνείς παρατηρητές αλλά και οι αντίπαλοί του, οι οποίοι σημείωσαν εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για το καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα που έχει έλαβε στην μέχρι τώρα πολιτική του πορεία ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ η τέταρτη νίκη του σε προεδρικές εκλογές θεωρείται ρεκόρ στη μετασοβιετική Ρωσία. Μετά τον Στάλιν ο Πούτιν θεωρείται μάλιστα ο μακροβιότερος Ρώσος πολιτικός ηγέτης.

«Βλέπω σε αυτό το αποτέλεσμα την αυτοπεποίθηση και την ελπίδα στου λαούς μας» δήλωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά χθες από την Κόκκινη Πλατεία μπροστά στο συγκεντρωμένο πλήθος.
Πώς ένας κατάσκοπος ανήλθε και παρέμεινε στην εξουσία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήδη από χθες διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία αναλύουν την επανεκλογή του Ρώσου προέδρου αλλά και το «φαινόμενο Πούτιν». Ο Πούτιν παρουσιάζεται ως ο άνθρωπος που άλλαξε την εικόνα της μετασοβιετικής Ρωσίας στον κόσμο, ως ένας άνθρωπος που ανήλθε στην εξουσία κάνοντας υπολογισμένα βήματα σε όλη του τη ζωή αλλά και ως ο ηγέτης, οι πρακτικές του οποίου στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προκαλούν ανησυχία.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν γεννήθηκε το 1952 στην Αγία Πετρούπολη. Μετά τις σπουδές του στη Νομική έγινε πράκτορας της KGB, των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών και τοποθετήθηκε στη Δρέσδη της Ανατολικής Γερμανίας, εκτελώντας παράλληλα χρέη μεταφραστή. Μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου ο Βλαντίμιρ Πούτιν επέστρεψε στην Αγία Πετρούπολη, ενώ σταδιακά άρχισε να ανελίσσεται στους ρωσικούς πολιτικούς κύκλους. Το 1990, ενώ ακόμη εργαζόταν στον δήμο της Αγίας Πετρούπολης, ενεπλάκη σε οικονομικό σκάνδαλο, από το οποίο δεν προέκυψε η ενοχή του κι έτσι παρέμεινε στο πόστο του μέχρι το 1996, φροντίζοντας παράλληλα να κάνει πολιτικές επαφές. Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων ο Πούτιν χρησιμοποίησε το δίκτυο επαφών του για την πολιτική του καριέρα. Το 1997 ο Μπόρις Γέλτσιν τον έχρισε επικεφαλής του προσωπικού του και το 1998 αναδείχθηκε επικεφαλής της FSB, διάδοχο της KGB. Στη συνέχεια διορίστηκε από τον Γέλτσιν πρωθυπουργός.

Έμπιστος του Γέλτσιν

Μετά την απρόσμενη παραίτηση του Μπόρις Γέλτσιν το 1999, ο δρόμος για την προεδρία ήταν ανοιχτός για τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Τον Μάρτιο του 2000 εξελέξη πρόεδρος της Ρωσίας με ποσοστό 53%, χάρη στην εικόνα πολιτικής ισχύος και σιγουριάς που απέπνεε σε αντίθεση με τους αντιπάλους. Κι όλα αυτά σε μια Ρωσία που βρισκόταν ακόμη σε ένα μετασοβιετικό χάος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα επόμενα χρόνια ο Πούτιν ταυτίστηκε με την οικονομική ανάκαμψη της Ρωσίας. Ήταν ο άνθρωπος που ξαναγέννησε τη Ρωσία μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης. Έμεινε στην προεδρία μέχρι το 2008, όταν λόγω συνταγματικής απαγόρευσης, δεν μπορούσε να ξαναβάλει υποψηφιότητα. Ανέλαβε έτσι τη θέση του πρωθυπουργού, ενώ την προεδρία ανέλαβε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Μετά από συνταγματική αναθεώρηση, εξελέγη όμως και πάλι πρόεδρος της Ρωσίας το 2012, με τον Μεντβέντεφ να υποχωρεί στην πρωθυπουργία.

Στο μεταξύ όλα αυτά τα χρόνια έχουν γραφτεί και ειπωθεί πολλά για τον αυταρχικό τρόπο διακυβέρνησής του, για τη σχέση με τη ρωσική διαπλοκή, για τις αμφιλεγόμενες κινήσεις του στη διεθνή πολιτική σκακιέρα αλλά και στο πεδίο των σχέσεων με την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Ωστόσο «η πολιτική μηχανή» που ακούει στο όνομα Πούτιν δείχνει να είναι ασταμάτητη και το μόνο σίγουρο προς το παρόν είναι ότι ο Πούτιν θα κυβερνά τη Ρωσία τουλάχιστον ως το 2024.

Πηγή: Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης