Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Καστελόριζο κυβερνητική σύσκεψη με τη συμμετοχή του δημάρχου του νησιού και τοπικών φορέων.

Ο πρωθυπουργός, στην αρχή της σύσκεψης, ευχαρίστησε για την υποδοχή που του επιφυλάχθηκε, όπως και για το γεγονός ότι ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Καστελόριζου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τόνισε πως αυτήν την εποχή δίνουμε όλοι μας, η κυβέρνηση αλλά και ο ελληνικός λαός, μια δύσκολη μάχη, σε μια φουρτουνιασμένη εποχή για την Ελλάδα -και όχι μόνον.

Σημείωσε πως από το Καστελόριζο, την αρχή της Ελλάδας, ξεκίνησε μια περιοδεία σε όλη την επικράτεια, σχετικά με «τις μεγάλες αλλαγές που προωθούμε, με στόχο την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη».

«Ξέρετε και ξέρουμε ότι, λόγω των συνθηκών, οι δυνατότητες είναι πιο περιορισμένες. Αλλά δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε δυνατότητες. Αντιθέτως, έχουμε πολλές δυνατότητες, η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες, που είναι ανεκμετάλλευτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και όχι μόνο ανεκμετάλλευτες, αλλά και πολλές δυνατότητες που έχουν εμποδιστεί, που έχουν ουσιαστικά καταπιεστεί από ένα σύστημα, από δυσλειτουργίες, από αδιαφάνεια, από διαφθορά, από πελατειακές σχέσεις, που πληρώνουν όλοι οι πολίτες, πόσο μάλλον αυτοί που ζουν ακόμα πιο μακριά από το κέντρο των αποφάσεων», επεσήμανε.

Παραδέχθηκε τη σοβαρότητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Καστελόριζο και πρόσθεσε ότι «γι’ αυτό είμαι εδώ και είμαστε εδώ, για να συζητήσουμε μαζί σας και να βρούμε από κοινού λύσεις».

«Είμαστε κοντά σας, γιατί θεωρούμε ότι έχετε τα ίδια δικαιώματα, όπως κάθε Έλληνας και Ελληνίδα, καθώς και το δικαίωμα να έχετε τις απαραίτητες υποδομές και υπηρεσίες, αλλά και τα οράματα που έχει κάθε Έλληνας και Ελληνίδα», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε επίσης ότι οι κάτοικοι του νησιού έχουν καλή σχέση και καλή συνεργασία με τους πολίτες των απέναντι τουρκικών ακτών, θύμισε πως το Υπουργείο Τουρισμού προχωρεί σε διευκολύνσεις στα θέματα της βίζας με αρκετές χώρες και στάθηκε στην επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα.

«Ένα από τα θέματα που θα συζητήσουμε θα είναι και αυτό, να δούμε πώς μπορούμε να διευκολύνουμε πολύ περισσότερους τουρίστες από την Τουρκία για τα νησιά μας, ιδιαίτερα αυτά που γειτνιάζουν με την Τουρκία, στα οποία μπορεί να γίνει μια πολύ εύκολη ημερήσια εκδρομή, με σημαντικό όφελος για τα νησιά και για την οικονομία», είπε.

Σημείωσε, όμως, πως το θέμα δεν είναι εύκολο, αλλά «πρέπει να το διεκδικήσουμε και πάλι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς υπάρχει το θέμα “Σένγκεν”, δηλαδή οι κανονισμοί. Εάν μπορεί να γίνει μία εξαίρεση, λοιπόν, με ασφαλιστικές δικλείδες όμως, θα συμβάλει και αυτό πάρα πολύ στην ανάπτυξη των νησιών μας, σε αυτές τις περιοχές».

Επανέλαβε την ανάγκη να καταπολεμηθεί η διαφθορά και επεσήμανε ότι «βάζουμε τάξη στη χώρα, βάζουμε κανόνες, βάζουμε διαφάνεια, για να ξέρει ο κάθε πολίτης ότι το ευρώ του πάει εκεί όπου πρέπει και πιάνει τόπο».

Καταλήγοντας τόνισε:

«Θέλω να ξέρετε ότι είμαστε κοντά σας. Ξεκινήσαμε αυτή την εκστρατεία σε όλη την Ελλάδα, από εδώ, από το Καστελόριζο, σε μια κρίσιμη για την Ελλάδα ημέρα, όπου ζητήσαμε τη συνεργασία και τη βοήθεια των εταίρων μας, μέσα από το νέο μηχανισμό που διαμορφώσαμε από κοινού. Αλλά ξεκινήσαμε και μια νέα πορεία διαλόγου, διαβούλευσης και στήριξης της Περιφέρειας, μέσα από την άμεση επαφή και, βεβαίως, μέσα από τις μεγάλες αλλαγές, με τις οποίες δίνουμε αρμοδιότητες, εξουσίες και πόρους στην Αυτοδιοίκηση και στην Περιφέρεια».

Στη σύσκεψη μετείχαν η Υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, ο Υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Θάνος Μωραΐτης, οι Υφυπουργοί Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης και Νίκος Σηφουνάκης, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Σπύρος Βούγιας, ο δήμαρχος Καστελόριζου, Παύλος Πανηγύρης και εκπρόσωποι τοπικών φορέων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης