Η έρευνα για τη δηλητηρίαση του Ρώσου κατασκόπου διευρύνεται, καθώς συνολικά 21 άτομα νοσηλεύονται επειδή έχουν μολυνθεί από την ίδια ουσία.
Οι Αρχές έχουν επεκτείνει τις έρευνες για την απόπειρα δολοφονίας του Σεργκέι Σκριπάλ, καθώς η αστυνομία έχει σφραγίσει τους τάφους της γυναίκας του Λουντμίλα και του γιου του Αλεξάντερ. Όπως επιβεβαίωσε η αστυνομία συνολικά 21 άνθρωποι έχουν νοσηλευτεί μετά το περιστατικό.
Ο αξιωματικός της αστυνομίας που εκτέθηκε στον νευροτοξικό παράγοντα που χρησιμοποιήθηκε εναντίον του Σκριπάλ και της κόρης του, ο Νικ Μπέιλι, παραμένει στο νοσοκομείο σε σοβαρή αλλά σταθερή κατάσταση.
Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε σχετικά: «Η σκέψη όλων μας είναι σε αυτόν, την οικογένειά του και τους συναδέλφους του – και στα άλλα δύο θύματα – σε μία πολύ κρίσιμη στιγμή.
Τα γεγονότα της Κυριακής είναι μία έντονη υπενθύμιση, αν και δεν ήταν απαραίτητη, των επικίνδυνων καταστάσεων που οι υπηρεσίες ασφαλείας μας αντιμετωπίζουν καθώς και της αφοσίωσης και του θάρρους που επιδεικνύουν κάθε μέρα, προκειμένου να εξασφαλίσουν ασφάλεια για όλους μας».
Νωρίτερα, η υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ραντ, περιέγραψε τη χρήση του νευροπαραλυτικού αερίου στο κέντρο μίας πόλης ως «απόπειρα δολοφονίας με τον πιο απεχθή και βάναυσο τρόπο σε δημόσιο χώρο», καθώς η πίεση προς την κυβέρνηση και την αστυνομία εντείνεται.
Μία μεγάλη έρευνα εξελίσσεται στο σπίτι που ενώνεται με μεσοτοιχία με το σπίτι του Σκριπάλ. Παράλληλα έχουν αποκλειστεί οι τάφοι της γυναίκας και του γιου του στο νεκροταφείο του Σάλσμπερι, που είναι γειτονικοί, καθώς και ένα γκαράζ σε άλλο σημείο της πόλης.
Η Ραντ καταδίκασε την ενέργεια εναντίον του 66χρονου Σκριπάλ και της 33χρονης κόρης του Γιούλια, ως μία «αναίσχυντη και απερίσκεπτη πράξη». Όσο για την κατάστασή τους, τόνισε ότι παραμένουν στο νοσοκομείο «αναίσθητοι, σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση».
Αρνήθηκε ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες για το αέριο. Η Scotland Yard από τη μεριά της αποδίδει την επίθεση στους Ρώσους. Οι εμπειρογνώμονες του κυβερνητικού εργαστηρίου Porton Down έχουν ταυτοποιήσει την ουσία και προσθέτουν ότι αυτή «είναι πολύ σπάνια».
Η χρήση της τοξίνης, που συχνά βρίσκεται σε στρατιωτικά αποθέματα του κράτους, αντιμετωπίζεται ως βασική ένδειξη εμπλοκής του Κρεμλίνου. Την Πέμπτη η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο σε ένα ειρωνικό tweet ανέφερε: «Ήταν στην πραγματικότητα Βρετανός πράκτορας, δούλευε για την MI6».
Η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί την οποιαδήποτε σχέση με την απόπειρα δολοφονίας του Σκριπάλ, κρατώντας την ίδια γραμμή με την υπόθεση Λιτβινένκο, ο οποίος είχε δηλητηριαστεί το 2006 με ένα ραδιενεργό φλυτζάνι τσάι. Η έρευνα μετά από μία δεκαετία είχε υποδείξει ότι το Κρεμλίνο είχε δώσει εντολή για το χτύπημα.
Τα «παράπλευρα» θύματα
Οι αξιωματικοί της αστυνομίας προσπαθούν να αποδείξουν πώς και πού μεταφέρθηκε η ουσία. Μία πηγή ανέφερε ότι ο Μπέιλι εκτέθηκε στον νευροτοξικό παράγοντα μέσα στο σπίτι του Σκρίπαλ και όχι στο κέντρο της πόλης, όπως πίστευαν μέχρι τώρα οι Αρχές.
Το πεδίο στο Σάλσμπερι έχει χωριστεί σε τρία κομμάτια: το σπίτι των Σκριπάλ, την παμπ Mill, όπου έπιναν ποτό και το εστιατόριο Zizzi που έτρωγαν πριν να καταρρεύσουν.
Νέες φωτογραφίες από την αστυνομική επιχείρηση μετά το συμβάν, λίγα λεπτά αφού ο Σκριπάλ και η κόρη του μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, δείχνουν αξιωματικούς με κανονικές στολές να βρίσκονται στο σημείο και πολίτες να περνάνε από δίπλα. Κανένας από τους αστυνομικούς δεν φορούσε προστατευτικό ρουχισμό ούτε είχε ληφθεί κάποιο μέτρο προστασίας για τους περαστικούς.
Πηγή: Guardian