Στην έκδοση δωδεκάμηνων (52 εβδομάδων) εντόκων γραμματίων θα προχωρήσει το ελληνικό Δημόσιο στις 14 Μαρτίου. Όπως ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ, η έκδοση αφορά σε ποσό 625 εκατ. ευρώ, λήξεως 15 Μαρτίου 2019.

Η δημοπρασία θα γίνει με ανταγωνιστικές προσφορές από τους Βασικούς Διαπραγματευτές Αγοράς στην Η.Δ.Α.Τ., σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται από τον Κανονισμό Λειτουργίας τουςΗ ημερομηνία διακανονισμού (settlement) θα είναι η Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018 (Τ+2). Οι τόκοι των εντόκων υπολογίζονται με χρονική βάση ACT/360.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δημοπρασία θα γίνει με ανταγωνιστικές προσφορές από τους Βασικούς Διαπραγματευτές Αγοράς στην Η.Δ.Α.Τ., σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται από τον Κανονισμό Λειτουργίας τους.

Επίσης, βάσει του Κανονισμού των Βασικών Διαπραγματευτών παρέχεται η δυνατότητα υποβολής μη ανταγωνιστικών προσφορών, τόσο κατά την ημέρα διεξαγωγής της δημοπρασίας όσο και κατά το χρονικό διάστημα της μίας (1) εργάσιμης ημέρας μετά το τέλος αυτής και μέχρι ώρας 12.00 μ.μ.

Οι μη ανταγωνιστικές προσφορές θα ικανοποιηθούν στην τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία (cut-off price) μέχρι συνολικού ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού για καθεμία από τις παραπάνω δύο περιπτώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τα έντοκα γραμμάτια δεν θα δοθεί καμία προμήθεια.

Υπενθυμίζεται πως πριν από ακριβώς έναν μήνα το ελληνικό Δημόσιο βγήκε στις αγορές με ένα νέο 7ετές ομόλογο, αντλώντας 3 δισ. ευρώ σε μια επιτυχημένη έκδοση και με μία πολύ υγιή απόδοση της τάξεως του 3,5%, εν μέσω μιας έντονα ταραχώδους εβδομάδας για τις διεθνείς αγορές.

Ωστόσο, η απόδοσή του την πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης εκτινάχθηκε πάνω από το 4%, ζημιώνοντας τους επενδυτές που το επέλεξαν και με τους αναλυτές να σχολιάζουν ότι ήταν το πρώτο κοινοπρακτικό ομόλογο που είχε τόσο άσχημη επίδοση αυτήν τη χρονιά στην Ευρώπη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το yield του 7ετούς παραμένει μέχρι και σήμερα και μετά το ριμπάουντ της αγοράς των ελληνικών ομολόγων την τελευταία εβδομάδα σε υψηλά ακόμη επίπεδα, αγγίζοντας το 3,8%.

Ράλι στα ελληνικά ομόλογα, δυναμικό «παρών» από τους αγοραστές

Σημαντικό ράλι καταγράφουν οι τιμές των ελληνικών ομολόγων σήμερα, με τις αποδόσεις τους να υποχωρούν έντονα και να πλησιάζουν όλο και περισσότερο τα επίπεδα στα οποία βρίσκονταν πριν από το ξέσπασμα του πρόσφατου sell-off.

Έτσι, και ενώ το ελληνικό Χρηματιστήριο παραμένει άνευρο τις τελευταίες ημέρες, προσπαθώντας να κρατήσει τις 800 μονάδες, η αγορά των ελληνικών ομολόγων δείχνει μία εντελώς διαφορετική εικόνα, με τον τζίρο αλλά και τις τιμές τόσο των βραχυπρόθεσμων όσο και των μακροπρόθεσμων τίτλων να έχουν πάρει τα «πάνω» τους, και τους αγοραστές να δηλώνουν δυναμικό «παρών».

Αυτή η απότομη αντιστροφή -η οποία παρατηρείται από την περασμένη Παρασκευή- του πρόσφατα αρνητικού κλίματος που επικρατούσε στα ελληνικά ομόλογα, το οποίο και είχε δημιουργηθεί λόγω των έντονων αναταραχών στις διεθνείς αγορές, δείχνει πως οι επενδυτές έχουν αρχίσει και ποντάρουν εκ νέου στους ελληνικούς τίτλους, κάτι το οποίο «μαρτυρά» και η εκτόξευση του όγκου συναλλαγών στην ΗΔΑΤ.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η αξία συναλλαγών στη δευτερογενή αγορά ξεπέρασε χθες τα 30 εκατ. ευρώ, ενώ από τις αρχές του μήνα κινείται κοντά σε αυτά τα επίπεδα, τη στιγμή που τον Φεβρουάριο και ενώ το sell-off ήταν σε πλήρη εξέλιξη, σε μέσο όρο διαμορφωνόταν στα 10 εκατ. ευρώ την ημέρα.

Τον Ιανουάριο μάλιστα, όπου το ράλι κορυφωνόταν και η απόδοση στο 10ετές ομόλογο άγγιξε τα χαμηλά 12ετίας, ο μέσος ημερήσιος τζίρος δεν ξεπέρασε τα 5 εκατ. ευρώ.

Έτσι, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου αγγίζει το 4,101% με πτώση της τάξεως του 3,5% από χθες, ενώ από το κλείσιμο της περασμένης Πέμπτης έχει υποχωρήσει κατά 9% περίπου.

Σημαντική είναι και η βελτίωση στο 5ετές ομόλογο, με το yield του να διαμορφώνεται στο 3,405% με πτώση της τάξεως του 3,6% από χθες και 9,3% την τελευταία εβδομάδα.

Η απόδοση του 7ετούς ομολόγου υποχωρεί στο 3,78% από 3,89% χθες, έχοντας βελτιωθεί σημαντικά από τα επίπεδα άνω του 4% που βρέθηκε στην πρεμιέρα της έκδοσής του.

Το ισχυρό sell-off από τα τέλη Ιανουαρίου έως και την τρίτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου προφανώς δημιούργησε αγοραστική ευκαιρία στους ελληνικούς τίτλους, αφού οι επενδυτές βλέπουν πως η αξιολόγηση έκλεισε, η δόση εκταμιεύθηκε και οι τεχνικές συζητήσεις για το χρέος ξεκινούν, ενώ ο δρόμος προς την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος διάσωσης φαίνεται ομαλός από τη στιγμή που οι σχέσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών είναι σε πολύ καλό επίπεδο.

Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και η βιωσιμότητά του είναι το νούμερο ένα στοιχείο που κοιτούν οι επενδυτές για να επενδύσουν σε ελληνικά ομόλογα, ενώ σημαντικό χέρι βοηθείας έχει ήδη δοθεί από τους οίκους αξιολόγησης με τις αναβαθμίσεις και τις θετικές προοπτικές που έχουν «δώσει» στην Ελλάδα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης