Για δεύτερη μέρα συνεχίζουν σήμερα στο Ταλίν τις συνομιλίες οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ για τη σχέση της Ατλαντικής Συμμαχίας με τη Ρωσία και για τις προϋποθέσεις μιας σταδιακής μεταβίβασης του ελέγχου της ασφάλειας στις αφγανικές αρχές, σε πολιτικό και σε στρατιωτικό επίπεδο, προκειμένου να επιτραπεί η αποχώρηση των ξένων δυνάμεων.

«Η νέα μας στρατηγική στο Αφγανιστάν ήδη εφαρμόζεται», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν ανοίγοντας τη συνεδρίαση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το μέλλον της επιχείρησης υπό το ΝΑΤΟ είναι σαφές και ορατό: περισσότερα μέσα και περισσότερες ευθύνες από αφγανικής πλευράς», τόνισε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Μιγκέλ Ανχέλ Μορατίνος είπε ότι πρόκειται κυρίως για έναν πολιτικό διάλογο που έχει στόχο να προωθήσει μια πρωτοβουλία, πριν από τη διεθνή διάσκεψη για το Αφγανιστάν, η οποία θα διεξαχθεί στα μέσα Ιουλίου στην Καμπούλ, σε συνέχεια εκείνης που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο στο Λονδίνο.

Οι επικεφαλής της διπλωματίας θα εξετάσουν την πολύμορφη βοήθεια την οποία θα χρειαστεί το Αφγανιστάν μετά τον Ιούλιο του 2011, όταν η αμερικανική δύναμη που φέτος αυξήθηκε σε 100.000 στρατιώτες επί συνόλου 150.000 ξένων στρατιωτών, αρχίσει να μειώνεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι 46 χώρες της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής στην Ασφάλεια (ISAF) του Αφγανιστάν υπό νατοϊκή διοίκηση –τα 28 μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας μαζί με άλλα 18 – μετέχουν στις συνομιλίες του Ταλίν.

Κατά τις διήμερες συνομιλίες στο Ταλίν που άρχισαν χθες Πέμπτη εξετάστηκαν πολλά θέματα, όπως η επανεξέταση της σχέσης του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, τα αμερικανικά τακτικά πυρηνικά όπλα στην Ευρώπη και το σχετικό θέμα των ρωσικών πυρηνικών όπλων, το θέμα της πυραυλικής ασπίδας και οι ενταξιακές προοπτικές της Βοσνίας στο ΝΑΤΟ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης