Έστω και με αργούς ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες για την αναδιοργάνωση του Μουσείου των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία. Το κτίριο που στεγάζει σήμερα το μουσείο έχει ηλικία 40 ετών, καθώς εγκαινιάστηκε το 1972. Οι δυνατότητες είναι περιορισμένες και οι συλλογές του έχουν να ανανεωθούν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης, το 1992. Μόνο οι δάδες από τις λαμπαδηδρομίες των τελευταίων αγώνων έχουν συμπεριληφθεί στην έκθεση.

Οι εργασίες αναμόρφωσης

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το προηγούμενο φθινόπωρο έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες, ώστε ο χώρος να καταστεί και πάλι λειτουργικός και να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και τις ανάγκες του σκοπού που υπηρετεί. Αρχιτέκτονας – μηχανικός έχει αναλάβει το έργο και εκπονεί τη μελέτη. Θα γίνει αναθεώρηση του εκθεσιακού προγράμματος, με στόχο την ανάδειξη πολλών αντικειμένων που, μέχρι σήμερα, δεν είχαν την καλύτερη δυνατή προβολή στο Μουσείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κτίριο διαθέτει αίθριο, όμως είναι πιθανό αυτό να «θυσιαστεί», ώστε να εξοικονομηθούν τα επιπλέον τετραγωνικά που απαιτούνται, για να εκτεθούν αντικείμενα που έχουν συγκεντρωθεί από τους Ολυμπιακούς Αγώνες μετά το 1992. Οι εργασίες πιθανότατα να ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2010.

Πότε δημιουργήθηκε

Το Μουσείο των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία είναι το δεύτερο στον κόσμο, μετά από αυτό της Λοζάνης που βρίσκεται η έδρα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και ιδρύθηκε στην Ολυμπία, το 1961. Εμπνευστής του ήταν ο φίλαθλος, φιλότεχνος και φιλοτελιστής Γεώργιος Παπαστεφάνου – Προβατάκις. Τότε στεγάστηκε στο παλιό οίκημα του πρώην Δημοτικού Σχολείου της Ολυμπίας, που αγόρασε μαζί με το οικόπεδο ο ιδρυτής του, σε διαμορφωμένο χώρο 82 τ.μ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μουσείο έφερε την ονομασία «Αθλοφιλοτελικό Ολυμπιακό Μουσείο». Με επιστολή του ιδρυτή στον τότε διάδοχο Κωνσταντίνο γνωστοποίησε την επιθυμία του να δωρίσει το μουσείο με τις συλλογές του στην Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων, καθόσον πίστευε ότι ήταν το μόνο κατάλληλο νομικό πρόσωπο για να περιβάλει το μουσείο με την απαιτούμενη στοργή για την εξυπηρέτηση του ολυμπιακού ιδεώδους.

Αυτό έγινε πράξη στις 28 Μαρτίου 1964, με τον Γεώργιο Παπαστεφάνου να διορίζεται και διευθυντής του μουσείου. Το 1968, άρχισαν εργασίες κατασκευής νέου κτιρίου και στις 27 Ιουλίου 1972 εγκαινιάσθηκε το καινούργιο Μουσείο Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, επιφάνειας 400 τ.μ., το οποίο και τέθηκε υπό την αιγίδα της Εφορείας της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.

Πηγή: protinews.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης