Μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας από τη κομματική βάση του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος υπέρ κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Φρανκ – Βάλτερ Σταϊνμάιερ πρόκειται αύριο να προτείνει την Άνγκελα Μέρκελ και πάλι για το αξίωμα της καγκελαρίου.

«Είναι καλό για τη χώρα μας που αυτή η φάση αβεβαιότητας και ανασφάλειας πέρασε» δήλωσε από τη Φρανκφούρτη. «Το ίδιο ισχύει και για το γεγονός ότι με το Σοσιαλδημοκρατικό, το Χριστιανοδημοκρατικό και το Χριστιανοκοινωνικό κόμμα υπάρχουν τρεις παρατάξεις έτοιμες να αναλάβουν κυβερνητική ευθύνη. Γι’ αυτό κι εγώ θα ανταποκριθώ στις υποχρεώσεις μου που απορρέουν από το Σύνταγμα και θα καταθέσω αύριο μια πρόταση, κι αυτή θα είναι χωρίς να εκπλήσσει κανέναν η κυρία Άνγκελα Μέρκελ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεκτό το αποτέλεσμα χωρίς χειροκρότημα

Έτσι, 161 ημέρες μετά τις βουλευτικές εκλογές τερματίζεται η παρατεταμένη πολιτική στασιμότητα με επίπονες διερευνητικές και διαπραγματεύσεις μηνών για τη συγκρότηση σταθερή κυβέρνησης. Η κομματική βάση του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος με ποσοστό 66% ενέκρινε την κυβερνητική συμφωνία για κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού, και τώρα τίποτα δεν εμποδίζει την Άνγκελα Μέρκελ να ηγηθεί για τρίτη φορά κυβέρνησης με εταίρο της και πάλι το SPD και να περάσει στην ιστορία της χώρας ως η καγκελάριος με τέσσερις συνεχόμενες θητείες. Η ανακοίνωση του αποτελέσματος στο αίθριο των κεντρικών γραφείων του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος στο Βερολίνο δεν προκάλεσε κανένα χειροκρότημα ενθουσιασμού από τους παρισταμένους. Από κανέναν δεν πέρασε απαρατήρητο ότι το ποσοστό γύρω στο 34% έδωσε «κόκκινο» στον μεγάλο συνασπισμό, που σημαίνει ότι το κόμμα έχει πολλή δουλειά μπροστά του για να μεταπείσει ένα μεγάλο τμήμα της κομματικής του βάσης.

Παρ’ όλα αυτά, για τη Μέρκελ ήταν μια καλή είδηση, γιατί τις λύνει τα χέρια για να συγκροτήσει σταθερή κυβέρνηση. Αύριο, τα προεδρεία των δύο συντηρητικών κομμάτων θα συνέλθουν για να αξιολογήσουν την κατάσταση και να ολοκληρώσουν τον κατάλογο με πρόσωπα που θα πληρώσουν θέσεις υφυπουργείων. Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα θέλει να εκμεταλλευτεί τις επόμενες ημέρες για να οριστικοποιήσει τους υποψηφίους των έξι υπουργείων που αναλαμβάνει και το αργότερο μέχρι τις 12 Μαρτίου θα ανακοινώσει τα ονόματα. Ο μεταβατικός πρόεδρος Όλαφ Σολτς απέφυγε να τα αποκαλύψει, το μόνο που ανέφερε το πρωί απαντώντας σε σχετική ερώτηση ήταν ότι τα υπουργεία θα αναλάβουν τρεις άνδρες και τρεις γυναίκες. Ήδη έχει γίνει γνωστό ότι ο ίδιος θα αναλάβει το κρίσιμο πόστο του υπουργού Οικονομικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης