Και τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ψήφισαν υπέρ της πρότασης για την κατάπαυση του πυρός στην Υεμένη που προώθησε η Ρωσία ως συμβιβαστική λύση. Είχε προηγηθεί η καταψήφιση από τη Ρωσία της πρότασης που είχε υποβάλει το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία είχε επικριθεί κι από την Κίνα.

Η βρετανική πρόταση περιείχε παράγραφο που καταδίκαζε το Ιράν επειδή παραβίαζε το εμπάργκο παροχής όπλων στην Υεμένη. Η πρόταση εκείνη είχε λάβει 11 ψήφους, με τη Ρωσία και τη Βολιβία να την καταψηφίζουν, ενώ η Κίνα και το Καζακστάν απείχαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αποκαλώντας την κατάσταση στην Υεμένη «πολύ περισσότερο περίπλοκη από όσο συχνά μας κάνουν να πιστεύουμε», ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ Vassily Nebenzia υποστήριξε πως η βρετανική πρόταση προωθούσε «γεωπολιτική ατζέντα ορισμένων χωρών».

«Προειδοποιούμε πως υπάρχει θανάσιμος κίνδυνος στο παιχνίδι με γεωπολιτικούς χάρτες και χρησιμοποιώντας βίαιο υλικό, ειδικότερα για τις σχέσεις μέσα στον Ισλαμικό Κόσμο και τις σχέσεις ανάμεσα στους σουνίτες και τους σιίτες, να δημιουργηθούν επικίνδυνες αποσταθεροποιητικές επιπλοκές για ολόκληρη την περιοχή» πρόσθεσε ο Ρώσος πρέσβης.

Υπερασπιζόμενος την καθαρά τεχνική ρωσική πρόταση, που δεν αναφέρεται στο Ιράν και παρατείνει την απαγόρευση αποστολής όπλων έως τον Φεβρουάριο του 2019, ο Nebenzia υποστήριξε την «απολιτική φύση συμφωνίας που απαιτείται για την προώθηση από το Συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Κίνα υποστήριξε τη ρωσική πρόταση, με τον αντιπρόσωπό της να δηλώνει πως «αντικατοπτρίζει τις πιθανές επιπτώσεις που θα προκαλούνταν στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Περιγράφοντας την κατάσταση στην Υεμένη «πολύ περίπλοκη» ο Κινέζος πρέσβης τόνισε «την έλλειψη αποδείξεων για τις υποτιθέμενες παραβιάσεις από το Ιράν».

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης