Τέσσερα τουρκικά πολεμικά πλοία προσπάθησαν πριν από περίπου 10 ημέρες και κατάφεραν να παρεμποδίσουν-κινητοποιήσουν το γεωτρύπανο της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ, το οποίο κατευθυνόταν στο θαλάσσιο οικόπεδο «Σουπιά» στην ΑΟΖ της Κύπρου για γεώτρηση. Τα τουρκικά πολεμικά περικύκλωσαν το πλωτό γεωτρύπανο και υπήρξε άμεση απειλή βύθισής του, όπως αποκαλύπτει το άτυπο «ημερολόγιο καταστρώματος», το οποίο μετέδωσε ο κυπριακός ενημερωτικός σταθμός Sigmalive.
Σύμφωνα λοιπόν με τις τελευταίες πληροφορίες, τα γεγονότα συνέβησαν ως εξής:
Το γεωτρύπανο της ΕΝΙ SAIPEM 12000 σήκωσε άγκυρα στις 10.00 το πρωί με κατεύθυνση ανατολικά, όπου βρίσκεται και ο στόχος «Σουπιά» στο θαλάσσιο τεμάχιο 3 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με τον κυπριακό ιστότοπο sigmalive, το γεωτρύπανο της ΕΝΙ επιχείρησε να πλησιάσει τον στόχο στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, ωστόσο δέχθηκε απειλές από τουρκικά πολεμικά πλοία, ότι θα το βυθίσουν σε περίπτωση που συνεχίσει την πορεία του. Μάλιστα, το SAIPEM 12000 προέβη σε μανούβρες για να αποφύγει παρεμπόδισή του από τουρκικά πολεμικά πλοία.
Όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες, κοντά στο γεωτρύπανο βρίσκονται τέσσερα τουρκικά πολεμικά σκάφη. Ένα εξ αυτών προσπάθησε να το παρεμποδίσει. Ωστόσο, ο πλοίαρχος του SΑΙΡΕΜ 12000 επιχείρησε μανούβρες και έδειξε αποφασισμένος να φτάσει στον στόχο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το γεωτρύπανο δεν συνοδεύεται από κάποιο άλλο πολεμικό σκάφος, προκειμένου να μην κλιμακωθεί η ένταση που επιδιώκουν οι Τούρκοι.
Τι γράφει για το συμβάν η εφημερίδα της Λευκωσίας «Πολίτης»:
Τον διάλογο μέσω ασυρμάτου μεταξύ του καπετάνιου του γεωτρύπανου SAIPEM 12000 και του καπετάνιου του τουρκικού πολεμικού πλοίου που το βράδυ της 9ης Φεβρουαρίου το παρεμπόδισε να πάει στο οικόπεδο 3 αποκαλύπτει το πρακτορείο Ντογάν, επικαλούμενο τουρκικές διπλωματικές πηγές, οι οποίες αναφέρουν ότι η Άγκυρα οπωσδήποτε δεν θα επιτρέψει έρευνες φυσικού αερίου από τους Ελληνοκυπρίους στην περιοχή.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, το γεωτρύπανο και το τουρκικό πολεμικό παρ’ ολίγον να συγκρουστούν.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο Ντογάν, ένα από τα τουρκικά πολεμικά πλοία κατευθύνθηκε προς το SAIPEM 12000 προκαλώντας πανικό στον καπετάνιο του ιταλικού σκάφους, ο οποίος διά του ασυρμάτου απευθύνθηκε στο τουρκικό πολεμικό σκάφος λέγοντας: «Φύγετε από μπροστά μας, διαφορετικά θα βουλιάξουμε μαζί». Ο καπετάνιος του τουρκικού πολεμικού φέρεται να απάντησε: «Δεν μπορώ να ελέγξω την ταχύτητα και τη ρότα μας». Ο καπετάνιος του SAIPEΜ 12000 φέρεται να ανταπάντησε: «Ελέγχεις και την ταχύτητά σου και τη μηχανή σου. Εγώ αυτό μπορώ να το δω καθαρά». Ωστόσο, το τουρκικό πολεμικό δεν άλλαξε τη ρότα του και ο καπετάνιος του γεωτρύπανου φέρεται τότε να είπε: «Εντάξει, αλλάζω τη ρότα μου» και απομακρύνθηκε από την περιοχή.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Ντογάν, η Ιταλία έστειλε μια φρεγάτα που βρισκόταν στη Μεσόγειο ασκώντας καθήκοντα του ΝΑΤΟ για να προστατεύσει το ιταλικό γεωτρύπανο, ωστόσο η ιταλική φρεγάτα «βλέποντας την αποφασιστικότητα της Τουρκίας στην περιοχή άλλαξε τη ρότα της και κατευθύνθηκε στη Βηρυτό, ενώ η ΕΝΙ παραιτήθηκε από τις έρευνες στην περιοχή».
Ανώτατος αξιωματούχος, ο οποίος διατηρεί την ανωνυμία του, είπε στο πρακτορείο Ντογάν ότι η πολιτική αποφασιστικότητα της Τουρκίας στη Μεσόγειο είναι μεγάλο κέρδος και ότι για πρώτη φορά οι Ελληνοκύπριοι ήταν απεγνωσμένοι. «Οι Ελληνοκύπριοι δεν κατάφεραν να πάρουν ούτε τη στήριξη που ήθελαν από τις ΗΠΑ και έμειναν μόνοι τους στη Μεσόγειο. Κατάλαβαν ότι χωρίς την Τουρκία και χωρίς τους Τουρκοκυπρίους αυτή η δουλειά δεν μπορεί να γίνει» δήλωσε ο ανώτατος αξιωματούχος.