Ο Επίτροπος Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, δίνει καλές προοπτικές στην Κομισιόν να δώσει το πράσινο φως, πιθανώς μέχρι το καλοκαίρι, για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με ΠΓΔΜ και Αλβανία. Για την Τουρκία ζητά σεβασμό στο κράτος δικαίου.
H Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για την αποφυλάκιση του τουρκικής καταγωγής γερμανού ανταποκριτή της εφημερίδα die Welt, αλλά συνεχίζει να θεωρεί ότι παρά το ότι συνταγματικά η Τουρκία είναι κράτος δικαίου, στην πράξη υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις. Σε αυτή τη διαπίστωση κατέληξε ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, στην εφημερίδα Die Welt και σημείωσε: «Υπάρχουν χιλιάδες φυλακισμένοι, πολλοί χωρίς κατηγορητήριο. Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια απέναντι σε σοβαρά ελλείμματα στην τήρηση των αρχών του κράτους δικαίου».
Γεωστρατηγικά συμφέροντα της EE
Τι περιμένει λοιπόν η Κομισιόν; «Περιμένουμε από την Άγκυρα σεβασμό των δημοκρατικών θεμελιωδών δικαιωμάτων. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, η διασφάλιση των αρχών του κράτους δικαίου και η ελευθερία γνώμης». Παρά τις εντάσεις η Κομισιόν προγραμματίζει επαφές με την Τουρκία σε ανώτατο υψηλό επίπεδο στο πλαίσιο των Leaders Meeting «ως ευκαιρία ομαλοποίησης των σχέσεών μας και συζήτησης των προβλημάτων». Ο ευρωπαίος Επίτροπος επισημαίνει ότι υπάρχουν τομείς, στους οποίους η συνεργασία λειτουργεί. Για την προοπτική διεύρυνσης της Ε.Ε. προς τη Σερβία και το Μαυροβούνιο ο Γιοχάνες Χαν αποκάλεσε «ενδεικτική» την ημερομηνία ένταξης μέχρι το 2025
«Το εμπόριο ανάμεσα στην Τουρκία και σε πολλές χώρες της ΕΕ είναι σημαντικό. Στην προσφυγική πολιτική η Άγκυρα είναι αξιόπιστος εταίρος και στον τομέα της ενέργειας η συνεργασία θα μπορούσε να γίνει ακόμη καλύτερη» επισημαίνει ο Γιοχάνες Χαν. Στην ερώτηση του δημοσιογράφου ποια πρέπει να είναι η στάση της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία ο αυστριακός Επίτροπος τονίζει ότι η Άγκυρα είναι μια σημαντική γειτονική χώρα με σημαντική γεωστρατηγική σημασία και πολυάριθμο πληθυσμό, γι αυτό επιβάλλονται εντατικές σχέσεις σε διαφορετικούς τομείς.
«Η ΕΕ και η Τουρκία θα πρέπει τα επόμενα χρόνια, όπως πρότεινε μεταξύ άλλων και ο πρόεδρος Μακρόν, να επικεντρωθούν στην επέκταση των στρατηγικών τους εταιρικών σχέσεων και όχι στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Είναι καλύτερο να τίθενται στόχοι, που μπορούν να επιτευχθούν με καλή θέληση και χωρίς να επιβαρύνουν τις διμερείς σχέσεις». Επ΄ αυτού συγκεκριμένη αναφορά έκανε ο επίτροπος στη διεύρυνση της Τελωνειακής Ένωσης σε υπηρεσίες αλλά και άλλους τομείς.
«Οι κάτοικοι αξίζου μια ευρωπαϊκή προοπτική»
Για την προοπτική διεύρυνσης της Ε.Ε. προς τη Σερβία και το Μαυροβούνιο ο Γιοχάνες Χαν αποκάλεσε «ενδεικτική» την ημερομηνία ένταξης μέχρι το 2025, που άφησε να εννοηθεί η Κομισιόν. Πολύ πιο σημαντικό είναι να υλοποιηθούν πλήρως οι πολιτικοί, οικονομικοί και νομικοί όροι. «Οι συγκεκριμένες προοπτικές δημιουργούν θετική πίεση προς την κατεύθυνση των κινήτρων στην περιοχή», τονίζει ο Χαν. «Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις είναι μια διαδικασία που μας δίνει ισχυρό μοχλό να θέσουμε σε κίνηση στα Δυτικά Βαλκάνια εξελίξεις με στόχο την επίτευξη κράτους δικαίου και ανταγωνιστικής οικονομίας». Σε ό,τι αφορά τις διενέξεις, αυτές θα πρέπει να επιλυθούν. «Εάν η Σερβία θέλει να γίνει μέλος, θα πρέπει να βρει νομική φόρμα ομαλοποίησης των σχέσεών της με το Κοσσυφοπέδιο. Η συμφωνία θα πρέπει να είναι πλήρης, οριστική και νομικά δεσμευτική».
Σε ό,τι αφορά την Αλβανία, υποψήφια για ένταξη το 2014 και την ΠΓΔΜ, υποψήφια από το 2005, ο ευρωπαίος Επίτροπος είπε: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πολύ σύντομα, πολύ πιθανόν μέχρι το καλοκαίρι, θα συστήσει την έναρξη διαπραγματεύσεων με τις δύο χώρες. Νομίζουμε ότι στο παρελθόν έχουν κάνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις και έτσι διαθέτουν τις προϋποθέσεις γι αυτό το βήμα. Οι κάτοικοι αξίζουν μιαν ευρωπαϊκή προοπτική. Τελικά μόνο τα κράτη μέλη θα πρέπει να αποφασίσουν πότε θα ξεκινήσουν οι σχετικές διαπραγματεύσεις». Για τους ενδοιασμούς που εκφράζει η Γαλλία αλλά κυρίως η Γερμανία για την Αλβανία ο Επίτροπος ανέφερε ότι οι Αλβανοί υποφέρουν από μια συγκεκριμένη εικόνα για τη χώρα τους. «Αλλά η Αλβανία έχει κάνει πολλά ιδιαίτερα στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος».
Πηγή: DW, Die Welt