Περικοπές στις μέσες αμοιβές τους οι οποίες αντιστοιχούν στην απώλεια του “14ου μισθού τους” (δώρο Χριστουγέννων) υπέστησαν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα κατά την τριετία διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Και αυτό υπό το βάρος των απανωτών κυβερνητικών πακέτων-φόρων και εισφορών που έπληξαν τον ιδιωτικό τομέα από το 2015 και έπειτα, όπως επισημαίνουν αναλυτές στο Capital.gr.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, οι μέσες μικτές αμοιβές των απασχολούμενων στις κοινές επιχειρήσεις (δηλαδή σε όλες πλην των οικοδομο-τεχνικών) της ελληνικής οικονομίας, μειώθηκαν κατά 8,7% την περίοδο 2015 – 2017.

Ενώ οι μισθωτοί δέχθηκαν έμμεσα τις συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής απέναντι στον ιδιωτικό τομέα, η κυβέρνηση υπόσχεται αύξηση του κατώτατου μισθού μετά το 2019.
Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες που διαρρέουν κύκλοι του υπουργείου Εργασίας, η αύξηση αυτή θα μπορούσε να γίνει έως και σε τέσσερις δόσεις, δηλαδή σταδιακά κάθε χρόνο έως το 2022.

Η σχεδιαζόμενη αυτή αύξηση δεν προβλέπεται να γίνει με τη βούληση των κοινωνικών εταίρων –αν και παλιότερα ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζε τις «ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις»– αλλά με κυβερνητική απόφαση με βάση, μάλιστα, ένα θεσμικό πλαίσιο το οποίο σε γενικές γραμμές κατήγγειλε μέχρι πρότινος το κυβερνών κόμμα. Συγκεκριμένα, με απόφαση της ίδιας της κυβέρνησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι όψιμοι αυτοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης που αφορούν αυξήσεις στον εθνικό κατώτατο μισθό στη μετα-μνημονική περίοδο έρχονται αφού οι μέσες μικτές αποδοχές –επί των ημερών της – μειώθηκαν από τα 1.011 ευρώ που ήταν το Μάιο του 2014 στα 927 ευρώ το Μάιο του 2017.

Ειδικότερα, οι μισθωτοί υπέστησαν τρεις “δόσεις” πραγματικών μειώσεων στις μέσες αποδοχές τους τα προηγούμενα χρόνια υπό το βάρος της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής, σύμφωνα με τα στοιχεία του ίδιου του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Πιο αναλυτικά:

1) Το 2015, οι αποδοχές τους μειώθηκαν κατά 3,7% σε σχέση με το 2014. Αυτή ήταν η πρώτη “δόση” περικοπής των μισθών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

2) Το 2016 μειώθηκαν οι αποδοχές τους κατά 2,4% σε σχέση με το 2015. Αυτή ήταν η δεύτερη “δόση” περικοπών.

3) Τέλος το 2017 μειώθηκαν οι αποδοχές κατά 2,3% σε σχέση με το 2016. Αυτή ήταν η τρίτη “δόση”.

Βασική αιτία της μείωσης αυτής ήταν η επέλαση των συμβάσεων μερικής απασχόλησης την περίοδο 2015-2017.

Όχι μόνο αυξήθηκαν ως ποσοστό του συνόλου των συμβάσεων του ιδιωτικού τομέα (από το 25% στο 30%), αλλά έφεραν μειώσεις στους μισθούς ύψους 8,6%, οι οποίες ήταν μεγαλύτερες από τις μειώσεις στις συμβάσεις της πλήρους απασχόλησης (5%).

Αποτέλεσμα ήταν το Μάιο του 2017 να απασχολούνται 636.242 άτομα με μέσο μισθό 389 ευρώ μικτά, ο οποίος αντιστοιχεί σε 326 ευρώ και 4 ώρες εργασίας/μέρα για 5 μέρες την εβδομάδα.

Με άλλα λόγια, το 30% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα αμείβεται με μισθό ο οποίος αντιστοιχεί στο 66% του βασικού μισθού ανειδίκευτου εργάτη για 8ωρο-5μερο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης