Στις 25 Φεβρουαρίου, Κυριακή της Ορθοδοξίας, η Εκκλησία της Κύπρου θα τιμήσει τον Προκαθήμενο της, Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 40 χρόνων αρχιερατείας από της εκλογής του στις 25 Φεβρουαρίου 1978 ως Μητροπολίτη Πάφου.

Για τις τιμητικές εκδηλώσεις, που έχουν προγραμματιστεί, προσκλήθηκαν και θα έλθουν στην Κύπρο οι Πατριάρχες Αλεξανδρείας, Θεόδωρος, και Αντιοχείας, Ιωάννης. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα εκπροσωπήσουν ο Αρχιεπίσκοπος Θυάτειρων και Μεγάλης Βρετανίας, Γρηγόριος, ο οποίος είναι μέλος της Ιεράς Συνόδου, και ο Μητροπολίτης Βρυούλων, Παντελεήμων. Από τις άλλες κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες έχει ζητηθεί να στείλουν εκπροσώπους τους και θεωρείται βέβαιο ότι θα ανταποκριθούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Εκκλησία της Κύπρου είναι μια από τις αρχαιότερες αυτοκέφαλες Εκκλησίες. Ιδρυτής της είναι ο Απόστολος Βαρνάβας. Το αυτοκέφαλό της κατοχυρώθηκε με τον 8ο Κανόνα της Γ´ Οικουμενικής Συνόδου, που συνήλθε το 431 μΧ στην Έφεσο. Αν και μικρή αριθμητικά από άποψη ποιμνίου η Εκκλησία της Κύπρου έχει διαδραματίσει και συνεχίζει να διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο στις διορθόδοξες και διεκκλησιαστικές σχέσεις.

Η επέτειος των 40 χρόνων αρχιερατείας του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’ συμπίπτει φέτος με την Κυριακή της Ορθοδοξίας, ημέρα ανάμνησης του κορυφαίου γεγονότος της εκκλησιαστικής ιστορίας, της αναστηλώσεως των ιερών εικόνων, το οποίο έγινε το 843 μΧ στο Βυζάντιο, χάρις στην αποφασιστική συμβολή της βασιλίσσης και μετέπειτα αγίας Θεοδώρας, συζύγου του αυτοκράτορα Θεοφίλου (840 – 843 μΧ).

Την προσεχή Κυριακή θα τελεστεί στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας, στη Λευκωσία, πανηγυρικό συλλείτουργο από τους Πατριάρχες Αλεξανδρείας, Αντιοχείας και τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου. Μαζί τους θα συλλειτουργήσουν Ιεράρχες από τις άλλες Εκκλησίες και μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας Κύπρου. Το απόγευμα στον ίδιο ναό θα συνέλθει κληρικολαϊκή συνέλευση και στη συνέχεια θα παρατεθεί δεξίωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου, Χρυσόστομος Β΄, γεννήθηκε, στις 10 Απριλίου 1941 στην Τάλα της επαρχίας Πάφου. Μετά την αποφοίτηση του από το Δημοτικό Σχολείο, έγινε δεκτός ως δόκιμος μοναχός εις την Ιερά Μονή Αγίου Νεοφύτου. Ακολούθως εστάλη στο Γυμνάσιο Πάφου, από το οποίο αποφοίτησε το 1963. Την 3ην Νοεμβρίου του ιδίου έτους χειροτονήθηκε Διάκονος.

Το 1968 ενεγράφη στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1972. Την 19ην Οκτωβρίου του ιδίου έτους εξελέγη ομοφώνως Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Νεοφύτου. Χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος, χειροθετήθηκε Αρχιμανδρίτης και ενθρονίστηκε Ηγούμενος στις 12η Νοεμβρίου υπό του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γʹ.

Στις 25 Φεβρουαρίου 1978 εξελέγη διά βοής Μητροπολίτης Πάφου και την επομένη χειροτονήθηκε Επίσκοπος και αμέσως ενθρονίστηκε Μητροπολίτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκπροσώπησε την Εκκλησία Κύπρου σε διαφόρους διορθοδόξους και διαχριστιανικούς διαλόγους, διεκκλησιαστικά συνέδρια, ενθρονίσεις νέων Προκαθημένων άλλων Εκκλησιών κ.λπ. Στις 5 Νοεμβρίου 2006 εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και ενθρονίστηκε την Κυριακή, 12ην Νοεμβρίου 2006.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης