Την Τετάρτη, από το πρωί και για τουλάχιστον τέσσερις ώρες, εξελιγμένο κατασκοπευτικό αεροσκάφος του Ισραήλ πετούσε σε μεγάλο ύψος νότια της Κύπρου, παρακολουθώντας και καταγράφοντας με κάθε λεπτομέρεια όλες τις κινήσεις των τουρκικών πολεμικών αλλά και αυτών άλλων χωρών στην περιοχή γύρω από το τεμάχιο «3» της κυπριακής ΑΟΖ και ευρύτερα.
Την Τετάρτη, από το πρωί και για τουλάχιστον τέσσερις ώρες, εξελιγμένο κατασκοπευτικό αεροσκάφος του Ισραήλ πετούσε σε μεγάλο ύψος νότια της ΚύπρουΤο υπερσύχρονο Gulfstream G550, πετώντας σε πολύ μεγάλο ύψος (43.000 ποδών), πραγματοποίησε τουλάχιστον 10 γύρους της περιοχής.
Διαθέτει εξοπλισμό ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης (με τα χαρακτηριστικά GLF5 στη φωτογραφία), που καταγράφει τις θέσεις και κινήσεις πλοίων, αεροπλάνων και ελικοπτέρων, με ακρίβεια και με δυνατότητες αποφυγής των «κόλπων» ηλεκτρονικού πολέμου που παραπλανούν τα ραντάρ για τις θέσεις πολεμικών πλοίων, μια τακτική που φαίνεται ότι εφαρμόζει η Τουρκία στην περιοχή του τεμαχίου «3» αυτές τις μέρες.
Το ύψος αυτό του επιτρέπει μεγαλύτερο εύρος κάλυψης των ραντάρ που διαθέτει, που λαμβάνουν σήμα σε 360 μοίρες γύρω από το αεροσκάφος. Η εικόνα των ραντάρ τυγχάνει επεξεργασίας εντός του αεροσκάφους από εξειδικευμένο πλήρωμα, ενώ αποστέλλεται μέσω δορυφόρου αλλά και απευθείας στους ειδικούς σταθμούς στο Ισραήλ.
Ανάλογη παρακολούθηση από κατασκοπευτικό του ιδίου τύπου καταγράφηκε και από το πρωί μέχρι το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής.
Η Κυπριακή Δημοκρατία τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται στον τομέα εναέριας κυκλοφορίας με τις Αρχές του Ισραήλ, για τις δοκιμαστικές πτήσεις βελτίωσης των αεροπλάνων αυτών (που αναπτύσσονται από την Israel Aerospace Industries και την Elta Electronics Industries), με πτήσεις κυρίως δυτικά της Πάφου και επίσης σε υψόμετρο που δεν επηρεάζει την εναέρια κυκλοφορία.
Στο μεταξύ, συνεχίζεται σήμερα η πυκνή αεροπορική σύνδεση μεταξύ αεροδρομίου Λάρνακας και γεωτρύπανου «Saipem 12000» με πτήσεις σε ύψος της τάξεως των 1.000 ποδών (στη φωτογραφία κάτω με το χαρακτηριστικό ΒΚ1) και μέχρι το μεσημέρι έχουν καταγραφεί τέσσερις τέτοιες πτήσεις, που αφορούν κυρίως σε μεταφορά προσωπικού.
Κυπριακή Navtex για άσκηση με πραγματικά πυρά στο «3»
Με Navtex που εξέδωσε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεσμεύτηκε περιοχή έκτασης περίπου 600 τετρ. χιλιομέτρων εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας που περιλαμβάνει και μέρος των τεμαχίων 3 και 13 της ΑΟΖ, για άσκηση με πραγματικά πυρά για την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου, κατά τις απογευματινές ώρες.
Συνεχίζεται η πυκνή αεροπορική σύνδεση μεταξύ αεροδρομίου Λάρνακας και γεωτρύπανου «Saipem 12000»Πρόκειται για περιοχή που εφάπτεται της ζώνης που «δέσμευσε» η Τουρκία για ασκήσεις μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου και με επίκληση της οποίας προκάλεσε τη διακοπή της πορείας του «Saipem 12000» προς τον στόχο «Σουπιά».
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος» (Κύπρου), η Navtex της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι άσχετη με τις πληροφορίες για την παρουσία ιταλικής φρεγάτας στην περιοχή, που αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι συμμετείχε προ δεκαημέρου σε κοινή άσκηση έρευνας και διάσωσης με την Κύπρο στην περιοχή του στόχου «Σουπιά».
Απαντώντας σε ερώτηση στη μεσημβρινή εκπομπή της τηλεόρασης του ΡΙΚ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως έχουν εκδοθεί δύο Navtex, η μία κατά παράκληση της UNIFIL, ενώ η άλλη αφορά στη ρωσική κυβέρνηση.
Να σημειωθεί ότι από νωρίς σήμερα το πρωί και μέχρι τις 10.00, ολοκληρώθηκαν τρεις διαδοχικές πτήσεις ελικοπτέρου υποστήριξης του γεωτρύπανου, από το αεροδρόμιο Λάρνακας προς το Saipem 12000 και αντίστροφα, κυρίως για μεταφορά προσωπικού. Πρόκειται για συχνότητα που δεν έχει παρατηρηθεί μέχρι τώρα και προφανώς σχετίζεται με τις εξελίξεις αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις και τις ενέργειες της ΕΝΙ.
Στον χάρτη:
1: Η περιοχή που δέσμευσε με Navtex η Κυπριακή Δημοκρατία για ασκήσεις με πραγματικά πυρά για το απόγευμα της Πέμπτης.
2: Η περιοχή της πειρατικής Navtex της Τουρκίας για ασκήσεις του πολεμικού της ναυτικού μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου, μέσω της οποίας παρεμποδίζει την κίνηση του γεωτρύπανου Saipem 12000 προς τον στόχο «Σουπιά».
3: Το σημείο όπου βρίσκεται ο στόχος «Σουπιά» στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ.
4: Το σημείο όπου βρίσκεται ακινητοποιημένο από το βράδυ της περασμένης Παρασκευής το γεωτρύπανο Saipem 12000.
5: Θαλάσσια ζώνη γύρω από την Κύπρο, όπου, σύμφωνα με άλλη τουρκική Navtex, πολεμικό της πλοίο μεταφέρει υποθαλάσσια συσκευή.
6: Περιοχή την οποία δέσμευσε το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας για ασκήσεις με πραγματικά πυρά μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.
Πληροφορίες από philenews.com
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης