Του Κώστα Μπετινάκη

«Δεκαετίες ανωτερότητας – και πολλές φορές,  όπως στον Λίβανο και τη Λωρίδα της Γάζας, κυριαρχίας στον αέρα – έχει το Ισραήλ και συμπεριφέρεται σαν να είναι όχι μόνον η ισχυρότερη δύναμη στον εναέριο χώρο της Μέσης Ανατολής, αλλά και η μοναδική. Το Σάββατο το συμπέρασμα αυτό τελείωσε. Το Ισραήλ δεν είναι κυρίαρχο μόνο στον ουρανό και το τίμημα που πληρώνει η περιοχή γι’ αυτό είναι ακριβό. Είναι κωμική η δικαιολογία του ισραηλινού ισχυρισμού ότι ιρανικό drone παραβίασε την κυριαρχία του. Το Ισραήλ μπορεί από την πλευρά του να παραβιάζει οποιουδήποτε την κυριαρχία – να πετάει πάνω από τον Λίβανο, να βομβαρδίζει τη Συρία, το Σουδάν και φυσικά την απελπισμένη Γάζα – αλλά μόνον το ιρανικό drone παραβίασε την κυριαρχία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σχόλιο είναι του Gideon Levy από την αντιπολιτευόμενη ισραηλινή «Haaretz» και αποτελεί ένδειξη της ανησυχίας που έχει προκαλέσει η εμφανής πλέον εμπλοκή των Ισραηλινών στη ματαίωση κάθε προσπάθειας επίλυσης της συριακής κρίσης.

Ήδη έχει διαμορφωθεί στα διεθνή ΜΜΕ η πεποίθηση πως το Ισραήλ ετοιμάζει πολεμική επιχείρηση στο Λίβανο εναντίον στόχων παραγωγής και εκτόξευσης πυραύλων από τους Χεσμπολάχ.

Αυτό θα προκαλέσει μαζική εκτόξευση πυραύλων από τη λιβανική οργάνωση, εναντίον κατοικημένων περιοχών στο Ισραήλ με τη συμμετοχή δράσης και από τη Χαμάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και όλα αυτά εν γνώσει των ΗΠΑ, που ήδη έχουν ενισχύσει το Ισραήλ που μετέφερε στα σύνορα με τον Λίβανο τα απαραίτητα όπλα για την αντιμετώπιση πυραυλικών επιθέσεων.

Τα πράγματα θα περιπλακούν επικίνδυνα αν αναζωπυρωθεί ο πόλεμος στο νότιο μέτωπο της Συρίας με ενδεχόμενη αμερικανική εμπλοκή εκτός της εμπλοκής των Χεσμπολάχ, των Ιρανών και των Παλαιστίνιων της Χαμάς. Κάτι που θα οδηγήσει σε ολοκληρωτικό πόλεμο. Και όλα εξαρτώνται από την ισραηλινή αντίδραση.

Η Ουάσινγκτον έχει δώσει ήδη το «πράσινο φως» για την ισραηλινή επιχείρηση, όπως υποστηρίζει από τις 30 Ιανουαρίου ο Thomas Friedman, με άρθρο του στη «New York Times» με τίτλο «Μπορούν οι Τρελοί να διατηρήσουν την Ειρήνη ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν;».

https://www.nytimes.com/2018/01/30/opinion/syria-border-peace-israel-iran.html

Στο άρθρο του υποστηρίζει πως «Ιράν και Χεσμπολάχ έχουν ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές και αν οι Ρώσοι πάτρονές τους δεν τους συγκρατήσουν, το Ισραήλ θα τους πλήξει σκληρά».

Χώρια που υπάρχει και η δήλωση του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας Λίμπερμαν, σύμφωνα με την οποία «όλη η Βηρυτός θα κρύβεται στα καταφύγια για να αποφύγει τις βόμβες».

Την ίδια ώρα απόστρατοι Ισραηλινοί στρατηγοί μιλούν ξεκάθαρα: «Αυτές οι τοποθεσίες στον Λίβανο θα καταστραφούν ολοσχερώς», δήλωσε ο απόστρατος αντιστράτηγος, Noam Tibon.

Εκείνο που περνά απαρατήρητο από τα διεθνή ΜΜΕ, είναι η ενεργειακή διάσταση του προβλήματος: Η κλιμάκωση στις σχέσεις Ισραήλ-Λιβάνου συμπίπτει με την απόφαση της Βηρυτού να αρχίσει διερευνητικές γεωτρήσεις στο «Block 9».

Πόλεμος δίχως τέλος Ισραήλ-Συρίας

Κομμάτι συριακού αντιαεροπορικού πυραύλου που βρέθηκε στην περιοχή του ισραηλινού χωριού Alonei Abba, 3,2 χιλιόμετρα μακρύτερα από τα συντρίμμια του ισραηλινού F-16

Τα δραματικά γεγονότα του Σαββάτου, με την κατάρριψη του ισραηλινού F-16 από τα συριακά αντιαεροπορικά και ενός ιρανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους από ισραηλινό ελικόπτερο, αποτελούν κλιμάκωση μετά από σειρά πρόσφατων προκλήσεων εναντίον των ρωσικών δυνάμεων στη Συρία.

Ενόψει της κλιμάκωσης της κρίσης – τη χειρότερη από το 1982, οπότε είχε ξεσπάσει ο πόλεμος στον Λίβανο, ο Michael Oren, υφυπουργός για διπλωματικές υποθέσεις στην κυβέρνηση Νετανιάχου, δήλωσε πως, όπως πιστεύει «το Ισραήλ περισσότερο βασίζεται στη Ρωσία, παρά στις ΗΠΑ, επειδή ο πρόεδρος Τραμπ παρακολουθεί από το παρασκήνιο», σύμφωνα με το Bloomberg. Επειδή, όπως συμπλήρωσε ο Oren, «η ισραηλινή κυβέρνηση έχει συμπεράνει πως η Ρωσία έχει την ικανότητα να συγκρατήσει τόσο το Ιράν όσο και τη Συρία».

Εκεί επικεντρώνεται και η τηλεφωνική συνομιλία που είχαν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάοχυ με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, μετά τα πρόσφατα δραματικά γεγονότα.

Το μήνυμα που επιδιώκουν να περάσουν στη Μόσχα εδώ και καιρό οι Ισραηλινοί, είναι πως το Ιράν έχει ξεπεράσει τα όρια συνεργασίας για τα ρωσικά συμφέροντα.

Όπως επισημαίνει στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik, ο Qadri Jamil, ηγέτης της πλατφόρμας της συριακής αντιπολίτευσης στη Μόσχα, «οι πρόσφατες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σε στόχους σε συριακό έδαφος αποσκοπεί στην αποτροπή επίτευξης πολιτικής επίλυσης στην κρίση».

Σύμφωνα με τον Jamil, «οι Σύροι θα συνεχίσουν να ψάχνουν πως θα βρεθεί πολιτική επίλυση στο πρόβλημα με βάση την απόφαση 2254 του ΟΗΕ, που αποτελεί και τον μόνο τρόπο για την αποκατάσταση της εθνικής κυριαρχίας σ΄ ολόκληρη τη συριακή επικράτεια».

Το Τελ-Αβίβ και η Δαμασκός ουδέποτε υπέγραψαν συνθήκη ειρήνης και επανειλημμένα έχουν εμπλακεί σε επιχειρήσεις, με πλέον πρόσφατη εκείνη που ανακοίνωσε η συριακή αντιαεροπορική άμυνα στις αρχές Ιανουαρίου, ότι «ανασχέθηκαν τρεις ισραηλινές πυραυλικές επιθέσεις εναντίον περιχώρων της συριακής πρωτεύουσας».

Εδώ και αρκετό καιρό το Ισραήλ παρακολουθεί από κοντά τα όσα συμβαίνουν στην αεροπορική βάση κοντά στην Παλμύρα, που πρόσφατα βομβάρδισε. Όπως επισημαίνει το «al-monitor.com» σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, «οι Ιρανοί έχουν καταστήσει τη βάση αυτή προπύργιό τους, εντός του κράτους του Άσαντ». Και οι Ισραηλινοί πιστεύουν πως «αν το Ιράν δεν λάβει τα μήνυμα, ο Άσαντ θα πληρώσει το τίμημα».

Το Ισραήλ επιδιώκει ακόμη, τώρα που δεν διαγράφεται πλέον η ανατροπή του καθεστώτος στη Δαμασκό, να το καταστήσει όμηρο, ακόμη και μετά τον τερματισμό της κρίσης.

Με πληροφορίες από Haaretz, sputniknews.com, al-Monitor.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης