Είναι προφανείς οι κινήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμπεριλάβει έξι ακόμα χώρες στους κόλπους της. Πρόκειται για την Αλβανία, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την FYROM και το αυτοανακηρυχθέν Κοσσυφοπέδιο, όπως γράφει η “Financial Times’’.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, οι Βρυξέλλες σκοπεύουν να συμπεριλάβουν αυτές τις χώρες, επειδή τα Βαλκάνια αποτελούν την δίοδο για χιλιάδες μετανάστες που επιθυμούν να μεταβούν στην Ευρώπη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης η εφημερίδα υποστηρίζει πως οι αρμόδιοι για τη στρατηγική της Ένωσης, «φοβούνται πως η Ρωσία εξαπλώνει την επιρροή της, όπου βρίσκονται και οι παραδοσιακοί σύμμαχοί της, καθώς η Μόσχα έχει αρχίσει να εκμεταλλεύεται τον αυξανόμενο κυνισμό για τις ευρωπαϊκές υποσχέσεις περί μελλοντικής εισδοχής στην ΕΕ ως εναλλακτικοί εταίροι».

Το νέο σχέδιο για την ευρωπαϊκή διεύρυνση αναμένεται να εγκριθεί στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου.

«Ένας σημαντικός αριθμός κατοίκων της περιοχής πιστεύει πως ουδέποτε η χώρα του θα γίνει μέλος της ΕΕ», υποστηρίζει ο Florian Bieber, καθηγητής Νοτιοανατολικών Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Γκρατς στην Αυστρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Μαδρίτη ήδη έχει δηλώσει πως το Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει να εξαιρεθεί από τα ευρωπαϊκά σχέδια, καθώς η Ισπανία μαζί με την Ελλάδα, την Κύπρο τη Ρουμανία και τη Σλοβακία δεν το αναγνωρίζουν ως ανεξάρτητη χώρα.

Η Ρωσία διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τα περισσότερα κράτη της Βαλκανικής από τα 1990 με ιδιαίτερα αδελφικές σχέσεις με τη Σερβία. Χώρα που είχε υποστηρίξει, όταν είχε υποστεί τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς στα 1999 και επίσης αρνείται να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο μετά την απόσχισή του το 2008.

Η τελευταία διεύρυνση της ΕΕ είχε γίνει το 2013 με την εισδοχή της Κροατίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης