Στην όμορφη Δημητσάνα της Αρκαδίας, πριν από τρία χρόνια ένας κοινοτικός δρόμος καταπατήθηκε για να κατασκευαστεί μια διώροφη κατοικία μέσα στο δάσος, και πριν από ένα έτος η καταπάτηση επεκτάθηκε και πέραν του δρόμου, σε τμήμα πευκόφυτης έκτασης που ανήκει στον Σύλλογο Φιλοπρόοδων Δημητσάνης «Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός».

Οι καταγγέλλοντες, κάτοικοι της Δημητσάνας απευθύνθηκαν στη zougla.gr με σκοπό την «ανάδειξη του θέματος, διότι οι μέχρι τώρα ενέργειές μας δεν απέδωσαν καρπούς, αντιθέτως βλέπουμε σκόπιμη βραδυπορία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
 
 Η Επιτροπή του Δήμου Δημητσάνας δεν “είδε” τον δρόμο, ο οποίος καταπατήθηκε για να κατασκευαστεί η διώροφη κατοικία!

Όταν ιδιώτης ξεκίνησε τις οικοδομικές εργασίες, ο επί πολλά έτη πρώην κοινοτάρχης της περιοχής, Νίκος Κουστένης ,κατήγγειλε το γεγονός. Ο κ. Κουστένης κατέθεσε επιστολή στον Δήμο Δημητσάνας αναφέροντας πως οι πραγματοποιούμενες οικοδομικές εργασίες καταστρέφουν εγκαταλελειμμένο αγροτικό δρόμο -που πηγαίνει προς τον Άγιο Ιωάννη και Παλαιοχώρι- ο οποίος αποτελεί όριο δάσους που ανήκει σε τοπικό σύλλογο. Η επιστολή συνοδευόταν από ενυπόγραφη μαρτυρία και άλλου δημότη σε έντυπο υπεύθυνης δήλωσης.

Σε απάντηση αυτής της επιστολής ο δήμαρχος Δημητσάνας, Τάσος Βλάχος, σύστησε Επιτροπή, η οποία μετά από αυτοψία γνωμάτευσε πως δεν ΥΠΑΡΧΕΙ αγροτικός δρόμος στην συγκεκριμένη θέση!
Αφού έτσι αποφάσισε η Επιτροπή, το ίδιο έκανε και το Δημοτικό Συμβούλιο Δημητσάνας, το οποίο το 2008 αποφάνθηκε ότι τελικά δεν υπάρχει δρόμος! Επί της ουσίας, παραμέρισε τις μαρτυρίες των δημοτών για την προφανή ύπαρξη του δρόμου, και βασίστηκε στην άποψη εκείνων που έκαναν το μαύρο – άσπρο, προς όφελος φυσικά του ιδιοκτήτη της κατοικίας.

Αρχές Μαρτίου 2009, ο ιδιώτης προχώρησε στην έκδοση νέας οικοδομικής άδειας για την κατασκευή ξενοδοχείου χωρητικότητας 18 κλινών για λογαριασμό της εταιρείας «Ελένη Μαλεβίτη και ΣΙΑ Ε.Ε.» σε απόσταση περίπου 30 μέτρων από την πρώτη οικία, στα όρια πευκόφυτης έκτασης πάνω στον καταπατημένο δρόμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εταιρεία με ψευδή στοιχεία επί της ουσίας καταπάτησε μέρος πευκόφυτης έκτασης. Αυτό είναι εμφανές, γιατί σύμφωνα με τον δήμαρχο Δημητσάνας παρουσίασε ένα τοπογραφικό της έκτασης που της ανήκει, στο οποίο είχαν προστεθεί επιπλέον τετραγωνικά, σε σχέση με το τοπογραφικό της έκτασης που εκδόθηκε το 1958. Μέσα σε μια μέρα έβγαλε, από την Πολεοδομία Λαγκαδίων Αρκαδίας, άδεια κοπής των πεύκων της καταπατημένης έκτασης.

Όταν κόπηκαν τα πεύκα, οι κάτοικοι του χωριού διαμαρτυρήθηκαν στον δήμαρχο Δημητσάνας. Τότε ο κ. Βλάχος έστειλε επιστολή στον πρόεδρο του Συλλόγου Φιλοπρόοδων Δημητσάνης, Χαράλαμπο Μπαξεβάνο επισημαίνοντάς του ότι σε έκταση, που ανήκει στον συγκεκριμένο σύλλογο, η εταιρεία «Ελένη Μαλεβίτη και ΣΙΑ Ε.Ε.» έκοψε δέντρα.

Ο δήμαρχος ζητούσε από τον σύλλογο να ελέγξει αν υπάρχει καταπάτηση του οικοπέδου του. Σε αυτή την επιστολή, που δημοσιεύθηκε στην μηνιαία εφημερίδα «Δημητσάνα» στο φύλλο Οκτωβρίου 2009, ο δήμαρχος κάνει σαφή αναφορά στα επιπλέον τετραγωνικά που εμφανίστηκαν να κατέχουν οι ιδιοκτήτες του οικοπέδου, που γειτνίαζε με την καταπατημένη έκταση.

Δείτε εδώ την επιστολή του Δημάρχου Δημητσάνας Τάσου Βλάχου:

Όμως, ο κ. Μπαξεβάνος, παραδόξως και παρ’ όλη την ανησυχία του κ. Βλάχου, τον καθησύχασε, γράφοντας σε επιστολή, που δημοσίευσε η εφημερίδα «Δημητσάνα» στο ίδιο φύλλο, ότι «όσον αφορά την κοπή δένδρων στην περιοχή “ΚΑΛΛΙΘΕΑ” σας ενημερώνουμε ότι ο Σύνδεσμος έχει πάρει απόφαση όπου αναφέρει ότι δεν προσβάλλονται τα ιδιοκτησιακά συμφέροντα του συνδέσμου από την εταιρία».

Δείτε εδώ την επιστολή του Χαράλαμπου Μπαξεβάνου:

Επί της ουσίας ο ίδιος ο σύλλογος αποποιήθηκε τα δικαιώματά του! Γιατί άραγε; Τι είδους άτυπη ανταλλαγή συνέβη; Ποιοι ωφελήθηκαν;

Οι κάτοικοι συνέχισαν να διαμαρτύρονται

Τον Αύγουστο του 2009 κατατέθηκε στον Δήμο Δημητσάνας επιστολή 25 δημοτών, με την οποία επανέφεραν το θέμα και της ύπαρξης και της καταπάτησης του δρόμου. Μια εβδομάδα μετά κατετέθη αναφορά στον δήμο και από τον τοπικό σύμβουλο Δημητσάνας, Βασίλη Μάνεση, μαζί με μια αεροφωτογραφία της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού χρονολογίας 1945, στην οποία ήταν εμφανής η ύπαρξη του προαναφερόμενου δρόμου, τον οποίο ο ιδιώτης εξαφάνισε. Μέσω της αναφοράς ο κ. Μάνεσης ζήτησε άμεσα να παρθούν μέτρα εναντίον του ιδιώτη, που προέβη και στην καταπάτηση του δρόμου αρχικά και στην κοπή των δέντρων στη συνέχεια.

Ο δήμαρχος Δημητσάνας, Τάσος Βλάχος, συγκάλεσε τότε ξανά το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο τελικά αποφάσισε να αναθέσει την υπόθεση σε δικηγόρο. Το παράδοξο όμως της υπόθεσης είναι ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν αναθεώρησαν την προηγούμενη απόφαση τους, σύμφωνα με την οποία δρόμος δεν υπάρχει!

Μετά από συνεχείς πιέσεις, η αεροφωτογραφία, οι καταγγελίες και τα άλλα στοιχεία παραδόθηκαν στον δικηγόρο, Παναγιώτη Γατσόπουλο, που ανέλαβε την υπόθεση. Ο δικηγόρος αφού έκανε και ο ίδιος αυτοψία εντόπισε τον δρόμο, τον οποίο στην αναφορά του, τον χαρακτηρίζει ως «δρομίσκο».

Η αναφορά που κατέθεσε στις 12 Δεκεμβρίου 2009 προς τον δήμαρχο προτείνει: Ο «δρομίσκος» (τον οποίο η Επιτροπή δεν είδε ή δεν εντόπισε) θα έπρεπε να διεκδικηθεί δικαστικώς και άμεσα να κατατεθούν τα ασφαλιστικά μέτρα για να μην βρεθεί η δημοτική αρχή προ τετελεσμένων γεγονότων.

Οι μέχρι σήμερα ενέργειες των αρμοδίων, παρά την πάροδο τόσων ετών, είναι μηδενικές ή σε κατευθύνσεις που δεν θα αποφέρουν αποτέλεσμα, προφανώς εσκεμμένα. Το θέμα δημιουργεί πολλά ερωτήματα για τον χειρισμό του από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Η σιωπή των τοπικών δημόσιων προσώπων είναι ιδιαιτέρως ύποπτη.

Κάποιοι από τους κατοίκους προσέφυγαν και στους αρμόδιους Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης. Οι ελεγκτές όμως θεώρησαν ως ικανοποιητική την απάντηση του Δήμου Δημητσάνας ότι θα… διεκδικήσει τον δρόμο που καταπατήθηκε στα δικαστήρια. Ευθύνη για τις ζημιές που μέχρι τώρα έχουν γίνει δεν φέρει κανένας; Τι θα γίνει με τα δέντρα που κόπηκαν; Τι θα γίνει με τα υπόλοιπα που κινδυνεύουν να κοπούν;

«Ο δικηγόρος έκανε 4 μήνες για να αποφανθεί και άλλους 4 μήνες η γνωμάτευση έμεινε στο συρτάρι του δημάρχου, τώρα το θέμα ο δήμος το αναθέτει και σε μηχανικό. Μέχρι να γνωματεύσει και ο μηχανικός (ίσως αποφασίσουν να αναθέσουν την υπόθεση και σε χαρτορίχτρα) ο χρόνος θα έχει περάσει και ο αντίδικος στο μεταξύ θα έχει ολοκληρώσει το έργο του ανενόχλητα. Γιατί η δημοτική Αρχή ροκανίζει τον χρόνο έτσι;» αναρωτιούνται δικαίως οι κάτοικοι της Δημητσάνας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης