Στις 26 Φεβρουαρίου, ανήμερα των γενεθλίων του, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να εγκαινιάσει ένα νέο, φαραωνικών διαστάσεων έργο του: το νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.
Με το κόστος να αγγίζει τα 11 δισ. δολάρια φιλοδοξεί να γίνει το μεγαλύτερο αεροδρόμιο στον κόσμο και να πάρει τα πρωτεία από εκείνο της Ατλάντας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τα εγκαίνια του αεροδρομίου που αναμένεται να ονομαστεί «Ερντογάν» (μην ξεχνάμε ότι το διεθνές αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης ονομάζεται Ατατούρκ) το πρώτο αεροπλάνο που θα προσγειωθεί θα είναι αυτό του προέδρου της Τουρκίας ο οποίος την ίδια ημέρα θα κλείνει τα 64 χρόνια του.

Όπως λέγεται, ο Ερντογάν με το νέο διεθνές αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης στοχεύει να εξασφαλίσει όχι απλώς οικονομική ανάπτυξη, αλλά και τη θέση του ως ο σημαντικότερος ηγέτης της Τουρκίας, από την ίδρυση της σύγχρονης Δημοκρατίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, το νέο αεροδρόμιο στην Κωνσταντινούπολη θα είναι σε θέση να υποστηρίξει 225.000 νέες θέσεις εργασίας, αποφέροντας σχεδόν 20 δισ. δολαρίων σε ετήσια βάση. Αν μόλις ένας στους δέκα επισκέπτες του αεροδρομίου έρχεται ως τουρίστας στην Τουρκία, η οικονομία υπολογίζεται ότι θα ωφελείται με επιπλέον 7 δισ. δολάρια ετησίως.

Το μεγαλύτερο αεροδρόμιο στον κόσμο

Το νέο διεθνές αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης θα έχει το μεγαλύτερο ενιαίο κτίριο τερματικού σταθμού στον κόσμο, έκτασης 1,3 εκατ. τετραγωνικών μέτρων, ικανό να εξυπηρετεί 90 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως. Ο αριθμός αυτός θα ανέλθει σε 150 εκατομμύρια, όταν προστεθούν περισσότεροι τερματικοί σταθμοί αλλά ακόμη και τα 200 εκατ. στο μέλλον μετά από επεκτάσεις.

Οι αφορολόγητες και εμπορικές περιοχές καλύπτουν περισσότερα από μισό εκατομμύριο τετραγωνικά μέτρα και υπάρχουν ζώνες αποσκευών έκτασης 26 μιλίων, ικανές να παραδίδουν σχεδόν 30.000 αποσκευές την ώρα.

Συνολικά θα διαθέτει έξι αεροδιαδρόμους, από όπου θα απογειώνονται και θα προσγειώνονται αεροσκάφη από και προς 350 προορισμούς σε όλο τον κόσμο.

Εντυπωσιακός είναι και ο πύργος ελέγχου, αλλά και το εσωτερικό του, με θόλους που θα επιτρέπουν στο φυσικό φως να φωτίζει τους χώρους. 

Όσο για το παρκινγκ αναμένεται να είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο με 24.000 θέσεις.

Το νέο αεροδρόμιο βρίσκεται στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας στην ευρωπαϊκή πλευρά της Τουρκίας, 22 μίλια έξω από την Κωνσταντινούπολη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης