Το συμπέρασμα που μπορεί να εξάγει ο μέσος παρατηρητής μετά τις συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, όπου το αντικείμενο ήταν η ενημέρωση για τις εξελίξεις στο εθνικό ζήτημα, είναι ότι πρυτάνευσαν οι κομματικές και πολιτικές φιλοδοξίες, δηλαδή το ένστικτο επιβίωσης ενός εκάστου των πολιτικών και όχι η χάραξη μίας κοινής πολιτικής γραμμής έναντι της διαπραγμάτευσης και των πιέσεων που ασκούνται στην χώρα, για την επίτευξη μίας λύσης στην ιστορική εκκρεμότητα.

Ο επαφές που είχε ο Αλέξης Τσίπρας στο Μαξίμου με τους αρχηγούς των κομμάτων, περισσότερο θύμιζαν πολιτική Βαβέλ, παρά συνεννόηση ηγετών εμπρός σε ένα ζήτημα το οποίο χαρακτηρίζεται από διεθνείς παρεμβάσεις και παιχνίδια επιρροής και δεν είναι ένα απλό διμερές και τοπικό πρόβλημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται απλώς πως το βράδυ του Σαββάτου είχε προγραμματιστεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια, για να χαραχθεί κι εκεί μία κοινή πολιτική γραμμή, αφ ενός μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων που εκφράζουν τους Σλάβους της ΠΓΔΜ και αφ ετέρου μία κοινή συνισταμένη με τους Αλβανούς, οι οποίοι αποτελούν συστατικό στοιχείο της γειτονικής χώρας.

Όλα αυτά συμβαίνουν στον αντίλαλο του ογκώδους συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης και εν όψει του συλλαλητηρίου της Αθήνας στις 4 Φεβρουαρίου.

Το έλλειμμα συνεννόησης μεταξύ πολιτικών αρχηγών, είναι ενδεικτικό της αδυναμίας παραγωγής πολιτικής ατζέντας των ηγετών, είτε για λόγους διαχρονικών αγκυλώσεων του πολιτικού σκηνικού.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση φαίνεται ότι το πολιτικό σύστημα ενδιαφέρεται περισσότερο να παίξει με τις λέξεις παρά αναφερθεί στην ουσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως και το κυπριακό στο παρελθόν, έτσι και το «μακεδονικό» χρησιμοποιείται περισσότερο ως εφαλτήριο προσωπικής προβολής και πολιτικών επιδιώξεων παρά ως σημαντικό και εν δυνάμει εκρηκτικό γεωπολιτικό πρόβλημα.

Διαφαίνεται ότι οι ταγοί της πολιτικής ζωής αντιπαρέρχονται με ελαφρότητα το γεγονός ότι η επικαιροποίηση του «μακεδονικού» έχει να κάνει με την όξυνση της σύγκρουσης μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, στον ασταθή, και γι αυτό ρευστό, χώρο των Δυτικών Βαλκανίων.

Συναντήσεις με πολλές «αιχμές» – Τι είπαν οι πολιτικοί αρχηγοί στον Τσίπρα

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκανε δηλώσεις εξερχόμενος του Μαξίμου, αλλά από το γραφείο του στην Βουλή. Μεταξύ άλλων έκανε λόγο για παιγνίδια του κ. Τσίπρα, ότι απέτυχε να δημιουργήσει συνθήκες συνεννόησης και ότι ο κατακερματισμός της λύσης στο «Μακεδονικό» δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτός.  

Τόνισε δε, ότι «ο Τσίπρας δίχασε τους Έλληνες με τις επιλογές και τις προτάσεις του» ενώ δήλωσε ότι προσήλθε στη συζήτηση απλώς από υποχρέωση που απορρέει από τον θεσμικό του ρόλο.

«Η ΝΔ υπερασπίστηκε τα εθνικά θέματα με υπευθυνότητα, και αποφασιστικότητα. Οι Έλληνες δεν εμπιστεύονται τον κ.Τσίπρα να διαπραγματευτεί τίποτα», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος επανέλαβε: «Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς».

Πόλεμος ανακοινώσεων Γεννηματά – Μαξίμου

Η Φώφη Γεννηματά, μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι τόνισε στον Αλέξη Τσίπρα «την ανάγκη για μια συνολική λύση στο θέμα των Σκοπίων, με σύνθετη ονομασία γεωγραφικού προσδιορισμού για όλες τις χρήσεις και με όλες τις νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις που θα ακυρώνουν τον αλυτρωτισμό και την παραχάραξη της ιστορίας».

Η κ. Γεννηματά που είχε ζητήσει σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, διευκρίνισε ότι «ο κ. Τσίπρας προχώρησε σε διαπραγμάτευση, χωρίς να έχει επιβεβαιώσει την εθνική γραμμή -ως όφειλε και οφείλει- και χωρίς να έχει εξασφαλίσει συναίνεση, ούτε καν στο εσωτερικό της κυβέρνησής του. Η διγλωσσία και οι ακραίες φωνές δυσκολεύουν τη διαπραγμάτευση και δεν εξυπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα».

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προέσαψε στον Πρωθυπουργό «μυστική διπλωματία» και κινήσεις που διχάζουν τον ελληνικό λαό. Ζήτησε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών πράγμα για το οποίο ο κ.Τσίπρας επιφυλάχθηκε.

Κυβερνητική πηγή σχολιάζοντας τα όσα είπε δήλωσε: «Η κ. Γεννηματά πρέπει να βρίσκεται σε μεγάλη πολιτική δυσκολία για να προβαίνει σε ανακριβείς διαρροές υποτιθέμενων διαλόγων της με τον πρωθυπουργό, πριν ακόμα προσέλθει στο Μέγαρο Μαξίμου για ενημέρωση. Λίγο περισσότερη εθνική υπευθυνότητα σε τέτοια συγκυρία δεν θα έβλαπτε».

Κύκλοι της κ. Γεννηματά ανταπάντησαν ότι: «Δυστυχώς για τον κ. Τσίπρα το ποιος λέει ψέματα σ’ αυτόν τον τόπο είναι πια γνωστό».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας

«Η ενημέρωση “κάλλιο αργά παρά ποτέ”, πάντα καλοδεχούμενη είναι», δήλωσε ο κ. Κουτσούμπας προσερχόμενος στην συνάντηση. «Καλό είναι να αναπτύσσονται διακρατικές σχέσεις αλλά χωρίς εφησυχασμό. Προέχει να λυθούν ζητήματα αλυτρωτισμού και εθνικιστικών τάσεων που αφορούν το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας. Είχαμε μια αναλυτική ενημέρωση. Κρατάμε μικρό καλάθι. Εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες ανησυχίες για την περιοχή, την πολιτική ΝΑΤΟ και ΕΕ γι’ αυτά τα ζητήματα. Κυρίαρχα ζητήματα, ο αλυτρωτισμός, η μη επαναχάραξη συνόρων και η αναγκαιότητα -άσχετα από διαπραγματεύσεις, σχέσεις καλής γειτονίας- να μην εφησυχάζει ο ελληνικός λαός, αφού δεν προβλέπεται άμεσα αλλαγή του Συντάγματος», δήλωσε ο ΓΓ του ΚΚΕ.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης

Ο επικεφαλής του Ποταμιού χαρακτήρισε ως θετική την διάθεση των γειτόνων για λύση αλλά απαιτούνται δεσμευτικές εγγυήσεις για εγκατάλειψη του αλυτρωτισμού και επέκρινε τον κ. Τσίπρα, λέγοντας ότι καθυστέρησε να συζητήσει με τους πολιτικούς αρχηγούς το ζήτημα, ενώ ο ίδιος του είχε ζητήσει να το συζητήσουν στη Βουλή από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ο κ. Θεοδωράκης μιλώντας για το όνομα αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο λύσης με ένα μόνον όνομα, σλαβικό κατά προτίμηση και αμετάφραστο. Τέλος τόνισε ότι είναι επικίνδυνο και γελοίο να έχει διαφορετική γραμμή από την κυβέρνηση ο υπουργός Αμυνας.

To όνομα «Σκόπια» προτείνει ο Λεβέντης

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων ανέφερε πως είναι αντίθετος με την σύνθετη ονομασία επειδή περιέχει τον όρο Μακεδονία. «Θα δώσω την συγκατάθεσή μου σε άλλο όνομα» και δήλωσε ότι πρότεινε το όνομα « Σκόπια»

Η συνάντηση Παυλόπουλου – Τσίπρα την Παρασκευή

Χθες το απόγευμα είχε προηγηθεί η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου ο πρωθυπουργός να τον ενημερώσει για τις εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως υπήρξε προσπάθεια προσέγγισης και έγιναν βήματα και από τις δύο πλευρές, χαρακτηρίζοντας ως ένδειξη καλής θέλησης την αλλαγή ονομασίας στο αεροδρόμιο των Σκοπίων και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα ζητήματα αλυτρωτισμού που διέπουν το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας, λέγοντας ότι «κανείς δεν μπορεί να σφετερίζεται την ιστορία άλλου λαού» ενώ έκανε λόγο για εντατικοποίηση προσπαθειών το επόμενο διάστημα.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως «το ζήτημα του αλυτρωτισμού δεν είναι μόνο ζήτημα της Ελλάδας. Είναι και ζήτημα της ΕΕ».

«Και κάτι άλλο που δεν πρέπει να ξεχνάμε. Το ότι υπήρχαν αλυτρωτικές τάσεις είναι κάτι που το αναγνώρισαν όλοι, όταν η ΠΓΔΜ ήταν ακόμη μέλος της πρώην Γιουγκοσλαβίας» ανέφερε ο Προκόπης Παυλόπουλος, προσθέτοντας πως «καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Έχουμε την καλή θέληση. Υπερασπιζόμαστε την ιστορία, το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης