Ο Ματέο Σαλβίνι, ο ηγέτης της αντιευρωπαϊκής, ξενοφοβικής Λέγκα του Βορρά στην Ιταλία δήλωσε ότι εάν γίνει πρωθυπουργός θα απελάσει μισό εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες από τη χώρα του.
«Υπάρχουν μισό εκατομμύριο παράτυποι πρόσφυγες και μετανάστες στην Ιταλία. Ολοι τους πρέπει να σταλούν πίσω», δήλωσε ο Ματέο Σαλβίνι στην εφημερίδα La Repubblica, την ώρα που η καθολική εκκλησία απευθύνει έκκληση προς τα πολιτικά κόμματα να μην βασίσουν την προεκλογική τους εκστρατεία σε θέματα μετανάστευσης, για να μην υποδαυλίσουν «κλίμα φόβου».
Ο Σαλβίνι απέρριψε τον χαρακτηρισμό «ξενοφοβικό» για το κόμμα του και επέμεινε ότι με την αντιμετώπιση «του προβλήματος των παράνομων μεταναστών προσπαθεί να προλάβει την άνοδο του ρατσισμού».
«Το μόνο αντίδοτο στον ρατσισμό είναι ο έλεγχος, η επιβολή ρυθμίσεων και ο περιορισμός της μετανάστευσης. Υπάρχουν εκατομμύρια Ιταλοί που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες. Οι Ιταλοί δεν είναι ρατσιστές, αλλά η ανεξέλεγκτη μετανάστευση φέρνει μαζί της και ανεξέλεγκτες αντιδράσεις. Θέλουμε να το προλάβουμε αυτό», είπε.
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι έκλεισε συμφωνία εκλογικής συμμαχίας με τη Λέγκα του Βορρά του Ματέο Σαλβίνι και το κόμμα Fratelli d’ Italia της Τζόρτζια Μελόνι, τα δύο κόμματα της εθνικιστικής, αντιμεταναστευτικής δεξιάς εν όψει των βουλευτικών εκλογών της 4ης Μαρτίου.
Ο 81χρονος Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ο 44χρονος Ματέο Σαλβίνι εξακολουθούν να διαφωνούν ως προς το όνομα του πρωθυπουργού, σε περίπτωση νίκης. Ο επικεφαλής της Λέγκα διεκδικεί το πόστο εάν το κόμμα του ξεπεράσει σε αριθμό ψήφων την Forza Italia, ενώ ο Μπερλουσκόνι τον προορίζει για το υπουργείο Εσωτερικών.
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δηλώνει ότι έχει στον νου του κάποιον υποψήφιο για την πρωθυπουργία, αλλά δεν θέλει να τον αποκαλύψει.
Η συμμαχία της κεντροδεξιάς βρίσκεται επικεφαλής στις δημοσκοπήσεις με το 36% περίπου των ψήφων, ποσοστό που δεν είναι αρκετό για να εξασφαλίσει στον συνασπισμό την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών του εκλογικού νόμου που υιοθετήθηκε πέρυσι και είναι ένα κοκτέιλ αναλογικού και πλειοψηφικού συστήματος.
Πηγή: La Repubblica, ΑΠΕ-ΜΠΕ