Από την Πέμπτη βρίσκεται στη Μόσχα ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας, στρατηγός Hulusi Akar,  για να εξασφαλίσει το πράσινο φως της Ρωσίας στην πολεμική επιχείρηση που προετοιμάζει εδώ και ημέρες η Άγκυρα εναντίον του Κουρδικού θύλακα Αφρίν στα βοριοδυτικά της Συρίας.

Τον Τούρκο στρατηγό συνοδεύει ο αρχηγός της ΜΙΤ Hakan Fidan. Και οι δύο είχαν συνάντηση με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Sergei Shoigu. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά την ολοκλήρωση των επαφών το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σε σύντομη ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του ανέφερε: «Οι συνομιλίες έγιναν σε εποικοδομητική ατμόσφαιρα και επικεντρώθηκαν στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή καθώς και σε ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος». Δεν δόθηκαν άλλες διευκρινίσεις.

Η μαζικής κυκλοφορίας αγγλόφωνη τουρκική «Daily Sabah», που απηχεί τις απόψεις του προέδρου Ερντογάν, αντικατέστησε τον όρο «εποικοδομητικές» του ρωσικού ανακοινωθέντος με τον όρο «παραγωγικές», υπονοώντας πως οι δύο Τούρκοι αξιωματούχοι πήραν τελικά το πράσινο φως να προχωρήσουν στις επιθετικές τους ενέργειες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι φωτογραφίες που δημοσίευσε η ιστοσελίδα του ρωσικού υπουργείου δείχνουν την συνάντηση των αξιωματούχων των δύο χωρών γύρω από το οβάλ τραπέζι των συνομιλιών. Όπως επισημαίνει η ιστοσελίδα al-monitor.com,  οι Ρώσοι (δεξιά) φαίνονται χαμογελαστοί και οι Τούρκοι (αριστερά) σκυθρωποί.

ΟΙ ΗΠΑ

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, στις 18 Ιανουαρίου, με ανακοίνωσή του καλεί την Τουρκία να μην αναλάβει οποιαδήποτε δράση στη βόρεια Συρία,  καλώντας την Άγκυρα να παραμείνει επικεντρωμένη στη μάχη εναντίον των τζιχαντιστών του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Χαλιφάτου ( ή ISIS για τους δυτικούς).

Στην ενημέρωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η εκπρόσωπος Heather Nauert, είπε πως «οι ΗΠΑ επιθυμούν η Τουρκία να απέχει από κάθε είδους βιαιότητα στην πόλη Αφρίν».

Οι ΚΟΥΡΔΟΙ



Χιλιάδες Κούρδοι διαδηλωτές – αψηφώντας την βροχή – συγκεντρώθηκαν στην συριακή πόλη Αφρίν για να καταδικάσουν οποιαδήποτε τουρκική επιθετική ενέργεια.

Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε, καθώς οι Τούρκοι συγκεντρώνουν ισχυρές τεθωρακισμένες μονάδες κατά μήκος των τουρκο-συριακών συνόρων, με στόχο την επίθεση εναντίον των Κούρδων μαχητών που είναι συγκεντρωμένοι στην πόλη.

Οι Κούρδοι διαδηλωτές φώναζαν ρυθμικά: «Ερντογάν θα σου μείνει το όνειρο για το Αφρίν, όπως εξαφανίσθηκε για το Κομπάνι. Το Αφρίν θα γίνει ο τάφος σου».

Αμερικανο-τουρκική διαμάχη



Στην περίπτωση που η Τουρκία πραγματοποιήσει την επίθεσή της εναντίον του Αφρίν, συριακής πόλης -ελεγχόμενη από Κούρδους της Συρίας – που δύσκολα διακρίνεται στους χάρτες , θα οδηγήσει την Άγκυρα σε ανοικτή διαμάχη με το ΝΑΤΟ.

Εδώ και αρκετές ημέρες, έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την Αφρίν ενώ ο διεθνής Τύπος μεταδίδει εικόνες και πληροφορίες για τις πολεμικές προετοιμασίες της Τουρκίας στα σύνορα με τη Συρία.

Προετοιμασίες που ρίχνουν λάδι στη φωτιά στις ήδη τεταμένες σχέσεις με την Ουάσινγκτον, καθώς ενδεχόμενη επιτυχής τουρκική επέμβαση ανατρέπει τα αμερικανικά σχέδια για την περιοχή τα οποία έχουν ήδη και επίσημα ανακοινωθεί.

Στα αμερικανικά σχέδια περιλαμβάνεται ο έλεγχος τόσο των βορείων συριακών εδαφών όσο και των νοτίων που συνορεύουν με το Ιράκ, με το ενδεχόμενο ίδρυσης κουρδικής κρατικής οντότητας.

Οι ΗΠΑ αυτή τη στιγμή έχουν αποστείλει 2.000 στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων στο συριακό έδαφος, χωρίς προηγουμένως έγκριση από το Κογκρέσο, ούτε μετά από πρόσκληση της Δαμασκού αλλά ούτε και με εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οι Αμερικανοί στρατιώτες συμμετείχαν μαζί με του Κούρδους μαχητές YPG για την ανακατάληψη της πόλης Ράκα από τους τζιχαντιστές .

Καθώς η αμερικανική δυσαρέσκεια για τις τουρκικές πολεμικές προετοιμασίες αυξάνεται, το Πεντάγωνο έχει προσπαθήσει να υποβαθμίσει την βοήθεια που στέλνεται στους Κούρδους του YPG και τη δημιουργία «ισχυρής μεθοριακής δύναμης» στη μεριά των συριακών συνόρων».

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου ταγματάρχης Adrian Rankine-Galloway προσπάθησε να υποβαθμίσει τα σχέδια για τη δημιουργία κουρδικής μεθοριακής δύναμης 30.000 ανδρών, την Τετάρτη στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu δηλώνοντας: «Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να εκπαιδεύουν τοπικές δυνάμεις ασφαλείας στη Συρία. Αλλά δεν πρόκειται για νέο στρατό ή παραδοσιακούς συνοριοφύλακες. Ο στρατός των ΗΠΑ ενδιαφέρεται και για τα ζητήματα ασφαλείας που ανησυχούν την Τουρκίας η οποία συμμετέχει στη διαδικασία και είναι εταίρος στο ΝΑΤΟ».

Όμως, παρά τις αμερικανικές διαβεβαιώσεις και μετά από τέσσερις ώρες συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας της Τουρκίας, την περασμένη Τετάρτη, ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε: «Η Τουρκία ουδέποτε θα επιτρέψει την δημιουργία στρατού τρομοκρατών στη Συρία» (εννοώντας τους Κούρδους).

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

Πληροφορίες από Χουριέτ – RT.com – al Monitor.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης