Η κυβέρνηση της Αϊτής χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις δηλώσεις που έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε βάρος της, κρίνοντας ότι είναι απλουστευτικές και ρατσιστικές, με μια ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή, ανήμερα της επετείου από τον μεγάλο σεισμό που στοίχισε τη ζωή σε 200.000 ανθρώπους το 2010.

«Η αϊτινή κυβέρνηση καταδικάζει σθεναρά αυτές τις αποκρουστικές και απεχθείς δηλώσεις που, αν αποδειχθούν αληθινές, θα ήταν, από κάθε άποψη, απαράδεκτες δεδομένου ότι αντικατοπτρίζουν μια απλουστευτική και ρατσιστική άποψη παντελώς λανθασμένη» ανέφερε στην ανακοίνωση. «Θα ήταν, επιπροσθέτως, ασύμβατες με τους πολλαπλούς δεσμούς που έχουν υφανθεί στη μακρά ιστορία φιλίας που ενώνει τους λαούς των δύο παλαιότερων δημοκρατιών της αμερικανικής ηπείρου», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε μέσω του Twitter ότι «ουδέποτε είπε κάτι προσβλητικό για τους Αϊτινούς». Σύμφωνα όμως με πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο Τραμπ κατήγγειλε τη μετανάστευση από “χώρες-απόπατους” όπως η Αϊτή ή οι αφρικανικές χώρες. Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ντικ Ντάρμπιν, που παρευρισκόταν στη συνάντηση κατά την οποία φέρεται να έγινε αυτή η δήλωση, επιβεβαίωσε ότι όχι μόνο ειπώθηκε η επίμαχη φράση αλλά και ότι ο Τραμπ την επανέλαβε “πολλές φορές”.

Η αϊτινή κυβέρνηση στην ανακοίνωσή της υπενθυμίζει ότι «εκατομμύρια τέκνα της Αϊτής συνέβαλαν, συμβάλλουν και θα συνεχίσουν να συμβάλλουν στο μεγαλείο της Αμερικής».

Η κυβέρνηση κάλεσε επίσης τον Αμερικανό επιτετραμμένο στο Πορτ-Ο-Πρενς για εξηγήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρεσβευτής της Αϊτής στην Ουάσινγκτον, Πολ Αλτιντόρ, είπε ότι θλίβεται επειδή σήμερα, που θα έπρεπε να είναι μια ημέρα μνήμης προς τιμή των θυμάτων του σεισμού του 2010, όλη η προσοχή στράφηκε στις δηλώσεις του Τραμπ. «Μίλησα με τον πρόεδρο Ζοβενέλ Μοΐζ για το θέμα και, φυσικά, καταδικάζει αυτή τη γλώσσα και είναι σοκαρισμένος», είπε.

«Βρισκόμαστε εδώ για μεγάλο χρονικό διάστημα και συμβάλαμε στο να γίνουν οι ΗΠΑ όπως είναι σήμερα. Κάναμε ακόμη και την υπέρτατη θυσία, να χύσουμε το αίμα μας στη Σαβάνα», πρόσθεσε ο διπλωμάτης, θυμίζοντας ότι η Αϊτή είχε στηρίξει την Αμερικανική Επανάσταση, στέλνοντας στρατιώτες στη Μάχη της Σαβάνας, στη Τζόρτζια, το 1779.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης