Xιλιάδες πολίτες, αλλά και ξένοι ηγέτες που κατάφεραν να φτάσουν στην Κρακοβία, είπαν το τελευταίο αντίο στον Λεχ Κατσίνσκι και την σύζυγό του, οι οποίοι βρήκαν τραγικό θάνατο στο αεροπορικό δυστύχημα στη Ρωσία.

Τα δύο σφραγισμένα φέρετρα, τυλιγμένα με την πολωνική σημαία, οδηγήθηκαν με αυτοκινητοπομπή στη Βασιλική της Κρακοβίας. Εκατοντάδες πολίτες ακολούθησαν την πομπή, κρατώντας πολωνικές σημαίες και ραίνοντας τα φέρετρα με λουλούδια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τραγική φιγούρα η κόρη του προεδρικού ζεύγους, Μάρτα, και ο δίδυμος αδελφός του προέδρου, Γιαροσλάβ Κατσίνσκι, ο οποίος είναι επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης.

Τη νεκρώσιμη ακολουθία, που τελέστηκε στη Βασιλική, παρακολούθησαν περίπου 700 άτομα. Ανάμεσά τους ο πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ και οι ομόλογοί του της Ουκρανίας, της Τσεχίας, της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας, της Ρουμανίας και της Γεωργίας, ο εκτελών χρέη προέδρου της Πολωνίας Μπρονισλάβ Κομορόφσκι και ο πρωθυπουργός της χώρας Ντόναλντ Τασκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα, περισσότεροι από 30.000 Πολωνοί παρακολούθησαν την τελετή από γιγαντοοθόνες που είχαν στηθεί στο εξωτερικό της εκκλησίας.

Το ζεύγος Κατσίνσκι θα ταφεί στις κρύπτες του Καθεδρικού Ναού Βάβελ της Κρακοβίας, όπου αναπαύονται βασιλείς, στρατηγοί και ποιητές της Πολωνίας.

Πολλοί ήταν εκείνοι οι ηγέτες οι οποίοι δεν κατάφεραν τελικά να παραστούν στην κηδεία, λόγω των ακυρώσεων των πτήσεων εξαιτίας του νέφους της ηφαιστειακής σκόνης.

Μεταξύ των 40 ηγετών που δεν παρέστησαν τελικώς είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο πρόεδρος της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ.

Ο Τσέχος πρόεδρος Βάτσλαβ Κλάους και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Τζέρζι Μπούζεκ μετέβησαν στην Κρακοβία με τρένο ή αυτοκίνητο.

Διαβάστε επίσης:

Η Πολωνία ετοιμάζεται για την κηδεία του Λεχ Κατσίνσκι, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 18 Απριλίου 2010, 10:24.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης