Τα οκτώ βασικότερα σημεία τα οποία μπορούν να επηρεάσουν τη στρατηγική και τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων αναδεικνύει η Deloitte στο πλαίσιο της έρευνάς της για τις Τεχνολογικές Τάσεις του 2018.
Η έρευνα έχει σκοπό να αναδείξει την “Ιδανική Επιχείρηση”, φράση η οποία περιγράφει την κοινή και αρμονική συνεργασία της στρατηγικής, της τεχνολογίας και των λειτουργιών των επιχειρήσεων.
Η διεξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με τις νέες τάσεις έγινε με βάση τις απόψεις ανθρώπων της αγοράς για τις σημερινές αλλά και μελλοντικές τεχνολογικές προτεραιότητες των επιχειρήσεων, τις γνώσεις και τις προοπτικές που διαβλέπουν οι ακαδημαϊκοί επιστήμονες που σχετίζονται με τους συγκεκριμένους κλάδους, τις στρατηγικές προτεραιότητες των νέων τεχνολογικών επιχειρήσεων, καθώς και μέσω του συνδυασμού πληροφοριών και εμπειρίας του δικτύου της Deloitte διεθνώς.
Μεταξύ των τάσεων για το 2018 συγκαταλέγονται:
• Τεχνολογικός Επαναπροσδιορισμός: Οι στρατηγικές αποφάσεις των εταιρειών στον 21ο αιώνα
συνδέονται άρρηκτα με την τεχνολογία. Η συγκεκριμένη σύνδεση οδηγεί τις επιχειρήσεις να επαναπροσδιορίσουν τους τρόπους με τους οποίους υιοθετούν, παραδίδουν και εξελίσσουν τις αποφάσεις τους μέσα από τεχνολογικά ευρήματα και λύσεις.
• Ψηφιακή Πραγματικότητα: Αντιπροσωπεύει το επόμενο στάδιο της τεχνολογικής και ψηφιακής επανάστασης των τελευταίων ετών.
• Φυσικό και Ψηφιακό Εργατικό Δυναμικό: Αναλύει τις διαδικασίες διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού σε περιβάλλοντα όπου οι άνθρωποι και οι τεχνολογικές εφευρέσεις αλληλοεπιδρούν και συνεργάζονται αρμονικά.
• Νέος Πυρήνας: Εξετάζει πώς οι βασικές λειτουργίες οικονομικών και εφοδιαστικής αλυσίδας επαναπροσδιορίζονται λόγω της εισόδου των ψηφιακών τεχνολογιών και της υπαναχώρησης των παραδοσιακών λειτουργικών ορίων.
Επιπλέον, η έρευνα της Deloitte παρουσιάζει μια σειρά δυναμικών και καινοτόμων εκθετικών τεχνολογιών, η οποία παρατηρεί και σχολιάζει στρατηγικές για την περαιτέρω διερεύνηση και αξιοποίηση καινοτόμων ιδεών, οι οποίες μπορεί να απασχολήσουν τις επιχειρήσεις, όχι άμεσα, αλλά σε διάστημα μεγαλύτερο των πέντε ετών. Η συγκεκριμένη λίστα εξετάζει επίσης δύο μακροπρόθεσμες τεχνολογικές τάσεις, την τεχνητή νοημοσύνη και την κβαντική κρυπτογράφηση.
Οι τεχνολογικές τάσεις δεν αποτελούν αρμοδιότητα μόνο των υπεύθυνων τεχνολογίας και ψηφιακών προγραμμάτων κάθε εταιρείας. Έχουν μετατραπεί σε θέμα το οποίο αφορά τους Διευθύνοντες Συμβούλους και εν γένει το Διοικητικό Συμβούλιο κάθε εταιρείας. Παρατηρείται πως πολλοί πρωτοποριακά σκεπτόμενοι οργανισμοί προσεγγίζουν στρατηγικά τις αλλαγές που επιφέρουν οι νέες τεχνολογίες.
Επιπλέον αντί να λειτουργούν αποκλειστικά προς όφελός τους, συνάπτουν συνεργασίες μέσα από τις οποίες μπορούν να αξιοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες και να αναπτύξουν τη συνολική δομή των διαδικασιών τους. Όλο και περισσότερο οι επιχειρήσεις λειτουργούν σκεπτόμενες τις πολλές δυνατότητες των εκθετικών τεχνολογιών και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν για να επιτύχουν μετρήσιμα αποτελέσματα.
Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα, σύγχρονες τάσεις οι οποίες μπορούν να προσφέρουν ευκαιρίες και νέες προκλήσεις για τις επιχειρήσεις στο διάστημα των επόμενων 18 έως 24 μηνών είναι:
• Φυσικό και Ψηφιακό Εργατικό Δυναμικό: Η άνοδος των ψηφιακών τεχνολογιών, η τεχνητή νοημοσύνη και οι τεχνολογίες οι οποίες μπορούν να αντικαταστήσουν την ανθρώπινη εργασία, πρόκειται να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τις θέσεις εργασίας και το σύνολο του εργατικού δυναμικού. Οι επιχειρήσεις που θέλουν να επιβιώσουν μελλοντικά οφείλουν να επανεξετάσουν τη διαχείριση των εργαζομένων, προετοιμάζοντάς τους για τη νέα υβριδική τάξη πραγμάτων, στην οποία το εργατικό δυναμικό θα αποτελείται από ανθρώπους αλλά και μηχανές. Ταυτόχρονα, οι επιχειρήσεις πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τις διαδικασίες τους για τη διαχείριση εικονικών εργαζομένων.
• Blockchain: Η τεχνολογία του Blockchain εξελίσσεται ταχύτατα από το στάδιο διερεύνησης των δυνατοτήτων της, σε μια τεχνολογία που μπορεί να παρέχει σημαντικές λύσεις σε κρίσιμα ζητήματα που μπορεί να προκύψουν για μια επιχείρηση. Οι προηγμένες περιπτώσεις χρήσης της τεχνολογίας του Blockchain αλλά και η όλο και αυξανόμενη χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας, έχουν δημιουργήσει μια νέα ανάγκη συντονισμού, ενσωμάτωσης και συλλογικής χρήσης πολλαπλών τεχνολογιών Blockchain στη δομή μιας μεγάλης επιχείρησης.
• Ψηφιακή Πραγματικότητα: Το επόμενο στάδιο της ψηφιακής πραγματικότητας και η εξέλιξή της, προϋποθέτει για τις επιχειρήσεις να εστιάζουν λιγότερο στα νέα τεχνολογικά δεδομένα που μπορεί να προκύψουν μελλοντικά και περισσότερο στην ανάπτυξη στρατηγικών οι οποίες να είναι ικανές να υιοθετήσουν κάθε μελλοντική τεχνολογική εξέλιξη. Οι υπεύθυνοι των τεχνολογικών τμημάτων κάθε επιχείρησης θα κληθούν να αντιμετωπίσουν πολλαπλές προκλήσεις για τη σωστή προσαρμογή των εταιρειών στη νέα ψηφιακή πραγματικότητα.
Τα στενά όρια όπως τα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν πλέον. Αντί να σκεφτόμαστε το εσωτερικό των κλάδων, των επιχειρηματικών γραμμών και των επιχειρησιακών διαδικασιών ή τεχνολογιών, μπαίνουμε σε έναν κόσμο όπου αυτές οι γραμμές και τα όρια δεν υπάρχουν – υπερβαίνοντας το τεχνικό πεδίο εφαρμογής και τα παραδοσιακά οργανογράμματα.
Αυτές οι τεχνολογικές τάσεις επιτρέπουν έναν εντελώς νέο τρόπο επίλυσης προβλημάτων και αποκάλυψης επιχειρηματικών ευκαιριών. Η «Ιδανική Επιχείρηση» αποτελεί μια ελεγχόμενη σύγκρουση των τάσεων, με τη στρατηγική, την τεχνολογία και τις λειτουργίες να συνεργάζονται αρμονικά ώστε να σχεδιάσουν την “επόμενη μέρα».