του Κώστα Μπετινάκη
Ο αποκαλούμενος πόλεμος εναντίον της τρομοκρατίας, ο οποίος από τις αρχές του αιώνα αποτελεί το νέο δόγμα του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, συνιστά πλέον παγκόσμιο φαινόμενο, όπως αποτυπώνεται στον χάρτη (που για πρώτη φορά δίνεται στη δημοσιότητα):
Εκτείνεται από τις Φιλιππίνες (όπου δρα το τοπικό αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Χαλιφάτο) έως τη Νότιο Ασία, την Κεντρική Ασία, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και βαθιά στη Δυτική Αφρική (όπου πρόσφατα έχασαν τη ζωή τους τέσσερις Αμερικανοί πρασινοσκούφηδες σε ενέδρα στον Νίγηρα).
Δεν είναι λιγότερο εντυπωσιακός ο αριθμός των χωρών που κατά κάποιο τρόπο η Ουάσινγκτον ενέπλεξε στον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας. Ούτε λίγο ούτε πολύ, το 39% των χωρών του κόσμου -76 κράτη- υπολογίζει ο ιστότοπος «War Project» πως συμμετέχει ενεργά στον ιδιότυπο αυτόν πόλεμο.
Οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις είχαν αναπτυχθεί σε 149 χώρες το 2017 και το Υπουργείο Άμυνας δυσκολεύεται να προσδιορίσει πού ακριβώς βρίσκονται 44.000 Αμερικανοί στρατιωτικοί, όπως επισημαίνει και άρθρο της επίσημης ιστοσελίδας του, της stripes.com.
Αυτό σημαίνει πως χώρες όπως το Αφγανιστάν, η Συρία, το Ιράκ, η Υεμένη, η Σομαλία και η Λιβύη εξακολουθούν να αποτελούν τον άμεσο στόχο των αμερικανικών και συμμαχικών τους αεροπορικών επιδρομών. Ο πόλεμος αυτός τραγανίζει τα χρήματα των Αμερικανών φορολογουμένων, οι οποίοι ωστόσο δεν δείχνουν να διαμαρτύρονται για αυτό. Άλλωστε, το βιομηχανικό-πολεμικό σύμπλεγμα έχει πολλαπλές διασυνδέσεις στα ΜΜΕ, ώστε να δικαιολογούνται όλα.
Δεν έχει σημασία πόσο επιτυχημένος ήταν ο πόλεμος για την Ουάσινγκτον στο Αφγανιστάν το 2001, στη Βαγδάτη το 2003 ή εναντίον του Ισλαμικού Χαλιφάτου στη Συρία, όπου συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί, γεγονός είναι ότι εξακολουθεί να υφίσταται.
Συνεχίζεται, παρόλο που ο πρόεδρος Τραμπ -αν και πρόσφατα ανακοίνωσε νέο αμυντικό προϋπολογισμό-ρεκόρ ($700 δισεκατομμυρίων)- υποστήριξε στο Twitter: «Αφού ανόητα δαπανήσαμε $7 τρισεκατομμύρια στη Μέση Ανατολή, ήρθε καιρός να αρχίσουμε την ανοικοδόμηση της χώρας μας!».
Μόνο που οι πολεμικές υποχρεώσεις των ΗΠΑ αναμένεται να προσθέσουν περισσότερα από $7,9 τρισεκατομμύρια στο εθνικό χρέος έως τα μέσα του αιώνα.
Καλωσορίζοντας το 2018, χωρίς να έχουν τερματισθεί οι πόλεμοι, βλέπουμε να φουντώνει και πάλι το ψυχροπολεμικό κλίμα, ενώ πολεμικές κραυγές εκτοξεύονται εναντίον της Βόρειας Κορέας και του Ιράν.
Τι θα γινόταν, όμως, αν επικρατούσε η ειρήνη σε αυτόν τον κόσμο; Θα κατέρρεε η πολεμική βιομηχανία και το κόστος θα ήταν πολύ μεγαλύτερο για τις ΗΠΑ.
Οι κορυφαίες κερδοφόρες αμερικανικές αμυντικές βιομηχανίες
Η αμερικανική πολεμική βιομηχανία αποτελεί αναμφισβήτητα την κυρίαρχη παγκοσμίως, με τεχνολογία που ακόμη θεωρείται αξεπέραστη από τις άλλες ανταγωνίστριες χώρες.
Όταν ήταν ακόμη στρατηγός, στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, o κατοπινός πρόεδρος των ΗΠΑ Ντουάιτ «Άικ» Αϊζενχάουερ, γνώριζε πολύ καλά τις δραστηριότητες της πολεμικής βιομηχανίας της χώρας του. Όταν αποχωρούσε από το στράτευμα, στον αποχαιρετιστήριο λόγο του περιέγραψε «τους κινδύνους από το στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα».
Από τότε όμως, παρά την προειδοποίησή του, το σύμπλεγμα αυτό έχει κυριαρχήσει όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και παγκοσμίως.
Ποιες είναι, λοιπόν, οι κυρίαρχες αμερικανικές αμυντικές βιομηχανίες;
Τα στοιχεία που ακολουθούν είναι του 2015, αλλά είναι τα τελευταία που έως τώρα έχουν δημοσιοποιηθεί από την «US General Services Administration».
Lockheed Martin Corporation
Απασχολείται κυρίως για την παραγωγή πυραυλικών συστημάτων Terminal High Altitude Area Defense (THAAD), τα οποία προστατεύουν από επίθεση με πυραύλους μέσου βεληνεκούς.
Η Boeing Company
Εργαζόμενοι: 126.000 για προγράμματα με στόχο την ανάπτυξη του μαχητικού αεροσκάφους F-35 Lightning II με συμβόλαια $528 εκατομμυρίων.
Η Raytheon Company
Απασχολεί 61.000 εργαζομένους με συμβόλαια που φτάνουν τα $31,8 εκατομμύρια.
General Dynamics Corporation
Με 20.822 συμβόλαια ύψους $644,3 εκατομμυρίων, οι 99.500 εργαζόμενοι απασχολούνται στις παραγγελίες για φρεγάτες εφοδιασμένες με αμυντικά συστήματα AEGIS κάθετης εκτόξευσης.
Northrop Grumman Corporation
Οι 65.000 εργαζόμενοι της βιομηχανίας ασχολούνται με την παραγωγή του άκρως απόρρητου προγράμματος για την παραγωγή του «αόρατου» βομβαρδιστικού μεγάλης ακτίνας δράσης LRS-B με δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικών βομβών για να αντικαταστήσει τα θεωρούμενα γηρασμένα βομβαρδιστικά της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας.
United Technologies Corporation
Συνολικά 197.200 εργαζόμενοι, για να αντεπεξέλθουν σε 24.626 συμβόλαια, ύψους $1,04 δισ.
Ως τώρα θεωρείται προβληματική η μηχανή της Pratt & Whitney, θυγατρική της UTC, που παρουσιάζει αξιοπιστία 90%. Θεωρείται, όμως, το καταδιωκτικό τζετ από τα πλέον επιτυχημένα για επιθέσεις αέρος- εδάφους.
BAE Systems
Εργαζόμενοι: 83.400
Συμβόλαια: 10.133, ύψους $4,2 δισεκατομμυρίων
Πληροφορίες: businessinsider.com