Η ακμή είναι μια πάθηση των σμηγματογόνων αδένων και του πόρου μέσω του οποίου το σμήγμα διοχετεύεται στην επιφάνεια του δέρματος. Ακμή σε φυσιολογικά επίπεδα παρουσιάζεται στο 85% του πληθυσμού, ενώ το 15% έχει εντονότερο πρόβλημα. Συνήθως, το τέλος των σχολικών χρόνων ταυτίζεται με το τέλος της ακμής. Μετά την ηλικία των 19 αρχίζει να υποχωρεί, συχνά όμωςτο πρόβλημα συνεχίζεται ή εμφανίζεται και μετά τα 30.
Πως εμφανίζεται;
- Με άσπρα ή μαύρα μπιμπίκια (φαγέσωρες, όπως ονομάζονται επιστημονικά)
- Με βλατίδες, (κόκκινα σπυράκια)
- Με φλύκταινες (κόκκινα σπυράκια με πύον)
- Με οζίδια ή κύστεις
Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να τα «σπάτε», ούτε και να τα αγγίζετε. Όταν η ακμή εμφανίζεται με τη μορφή των δύο τελευταίων βλαβών, υπάρχει κίνδυνος να αφήσει σημάδια ή ουλές.
Η ακμή χειροτερεύει όταν…
- Μένουμε στον ήλιο χωρίς αντηλιακό
- Μας ερεθίζει κάτι στο περιβάλλον που ζούμε και δεν το έχουμε εντοπίσει
- Έχουμε περίοδο
- Χρησιμοποιούμε καλλυντικά με λιπαρή υφή
- Μακιγιαριζόμαστε καθημερινά και για πολλές ώρες το δέρμα δεν «αναπνέει»
- Εργαζόμαστε σε υγρό και θερμό περιβάλλον
- Αγχωνόμαστε και είμαστε νευρικοί. Μπορεί σε μεγαλύτερες ηλικίες να αποτελέσει παράγοντα επιδείνωσης του προβλήματος, κυρίως γύρω από το στόμα
Η ακμή αντιμετωπίζεται με…
Τοπική θεραπεία: Σε όλο το πρόσωπο με κρέμες που συνήθως προκαλούν ελεγχόμενη και παροδική απολέπιση και ερυθρότητα.
Θεραπεία από το στόμα: Σε βαριές περιπτώσεις ακμής με κύστες χορηγείται αντιβίωση με ισοτρετινοϊνη, για 6 μήνες τουλάχιστον.
Σβήστε τα σημάδια…
Χημικό peeling : Προκαλεί ξεφλούδισμα και μέσα σε 10 μέρες έχετε μια νέα και υγιή επιδερμίδα. Προσοχή! Μόνο στο δερματολόγος σας.
Δερμοαπόξεση: Εφαρμόζεται μόνο σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις ουλών, από πλαστικούς χειρούργους και εξειδικευμένους δερματολόγους με ποσοστό επιτυχίας 30- 75%.
Ενδοδερμικές ενέσεις κολλαγόνου: Για επιφανειακές ουλές.