Το τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου τοποθετούν στο Υπουργείο Οικονομικών την επόμενη έξοδο της χώρας στις αγορές, συνδέοντάς την με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Παράλληλα δεν αποκλείουν να ακολουθήσουν και άλλες εκδόσεις τίτλων έως το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

Αυτά σε επίπεδο κυβερνητικού προγραμματισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης όμως έχει να αντιμετωπίσει ένα… πρόβλημα, που απέφευγε μέχρι τις τελευταίες ημέρες του χρόνου.

Ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) Στέλιος Παπαδόπουλος, που κρίνεται ως απολύτως επιτυχημένος φέρεται να έχει αποστείλει επιστολή παραίτησης, στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ είχε εκφράσει την επιθυμία να αποχωρήσει από το καλοκαίρι.

Ο κ. Παπαδόπουλος βρίσκεται από το 2012 στο τιμόνι του ΟΔΔΗΧ, ως επιλογή της κυβέρνησης Σαμαρά, οργανώνοντας τις εξόδους της χώρας στις διεθνείς αγορές, δύο φορές το 2014 και άλλες δύο το 2017 μαζί με το swap των 26 δισ. ευρώ.
Με ένα «μεγάλο ευχαριστώ» από το βήμα της Βουλής, δηλαδή με τον πιο επίσημο τρόπο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανακοίνωσε την αλλαγή του Διαχειριστή Δημοσίου Χρέους
Δεν αντιμετώπισε όμως κανένα πρόβλημα από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Η επιστημονική του κατάρτιση και η επαγγελματική του επάρκεια φαίνεται να του εξασφάλισαν την απαιτούμενη αποδοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως η κυβέρνηση, παρά την δυσαρέσκεια του Πρωθυπουργού για τη σχετική εξέλιξη φαίνεται ότι αντελήφθη ότι δεν μπορεί να κάνει αλλιώς και πρέπει να αλλάξει διαχειριστή του Δημοσίου Χρέους.

Με ένα «μεγάλο ευχαριστώ» από το βήμα της Βουλής, δηλαδή με τον πιο επίσημο τρόπο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανακοίνωσε την αλλαγή του Διαχειριστή Δημοσίου Χρέους.

«Επιτρέψτε μου να προσθέσω κάτι. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κ. Στέλιο Παπαδόπουλο, που ήταν όλα αυτά τα χρόνια ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ. Πρέπει να πω δύο πράγματα γι’ αυτόν τον κύριο. Το πρώτο είναι ότι ήταν πάντα άψογος επαγγελματίας και το δεύτερο ότι είχε μια πολύ βαθιά αίσθηση της δημόσιας υπηρεσίας, που είναι δύο από τις πιο σημαντικές αξίες μας. Σας θυμίζω ότι ήταν επιλογή του κυρίου Σαμαρά και παρ’ όλα αυτά που λέτε, ότι εμείς έχουμε το πελατειακό κράτος, ξέρουμε πότε να κρατήσουμε ανθρώπους που έχουν μεγάλη αξία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο νέος Διαχειριστής του Δημοσίου Χρέους θα αναζητηθεί βεβαίως από την αγορά
Αυτό που φαίνεται να είναι η επιθυμία της κυβέρνησης είναι η αποχώρηση του κ. Παπαδόπουλου να μην είναι άμεση αλλά να παραμείνει για ένα μικρό διάστημα ακόμη ώστε να ολοκληρώσει τον σχεδιασμό της επικείμενης εξόδου στις αγορές για ένα επταετές ομόλογο του ελληνικού δημοσίου, ώστε να εξασφαλιστούν οι καλύτεροι δυνατοί όροι και κυρίως να μην υπάρξει κάποιο «ατύχημα» λίγο πριν την επίσημη επιστροφή της χώρας στο διεθνές δανειακό σύστημα.

Ο νέος Διαχειριστής του Δημοσίου Χρέους θα αναζητηθεί βεβαίως από την αγορά και λογικά η επιλογή του θα γίνει με υψηλά standards και σαφή κριτήρια με διαφανή διαγωνισμό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης